Πόσο «ουδέτερη» ήταν η Ελβετία στον Ψυχρό Πόλεμο; Νέες αποκαλύψεις για τον κρυφό στρατό του ΝΑΤΟ

Ήταν όντως ουδέτερη η Ελβετία κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου; Έκθεση βασισμένη σε απόρρητα έγγραφα αποκαλύπτει ότι, όπως σε πολλές άλλες χώρες -συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας - στην Ελβετία δρούσε ένας μυστικός στρατός του ΝΑΤΟ με στόχο την αντιμετώπιση ενδεχόμενης «σοβιετικής εισβολής».

Από: topontiki.gr

Η αναφορά Cornu που αφορά το «Projekt-26», έναν μυστικό στρατό στην Ελβετία, επρόκειτο να δημοσιευτεί αρχικά το 1991, κάτι που δεν έγινε ποτέ λόγω φόβων ότι οι πληροφορίες θα επηρέαζαν σημαντικά την κοινή γνώμη. Αντ’ αυτού, είχε δημοσιοποιηθεί μία 17σέλιδη περίληψη.

Τώρα μια νέα έκδοση ολόκληρης της αναφοράς ρίχνει φως στον τρόπο λειτουργίας της εν λόγω ομάδας, και συγκεκριμένα στη σχέση της με τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες. Από το 1967 και μετά μέλη του μυστικού ελβετικού στρατού ταξίδευαν στη Βρετανία με πλαστά έγγραφα για να εκπαιδευτούν σε τακτικές ανταρτοπολέμου, συμπεριλαμβανομένων μεθόδων για καταστροφή υποδομών κρίσιμων για την επιβίωση. Η παραστρατιωτική ομάδα φέρεται να δρούσε έξω από κάθε κυβερνητικό έλεγχο, ενώ η Βουλή φέρεται να μη γνώριζε την ύπαρξή της.

Η αναφορά αποκαλύπτει ακόμα πως η παραστρατιωτική οργάνωση θα χρησιμοποιούσε ως βάσεις εκτός συνόρων τη Βρετανία και την Ιρλανδία, φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να αποθηκεύει προμήθειες στις εν λόγω χώρες.

Οι αποκαλύψεις γκρεμίζουν τον μύθο της «ουδέτερης» Ελβετίας καθώς, αν και τυπικά δεν έχει εμπλακεί σε κανέναν πόλεμο από το 1815 και έπειτα, δεν θα μπορούσε να μην πάρει θέση σε μια διαμάχη που δεν αφορούσε απλώς κράτη αλλά αντίπαλα κοινωνικοοικονομικά συστήματα.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...