Το Κίεβο απειλεί τη Ρωσία με «συγκρούσεις πλήρους κλίμακας» εάν σταματήσει η μεταφορά φυσικού αερίου στην Ευρώπη μέσω της Ουκρανίας

© Gleb Garanich / Reuters
Freepen.gr - Το Κίεβο προειδοποίησε τη Μόσχα για «γεωπολιτικές συνέπειες» εάν η Gazprom παύσει τις μεταφορές φυσικού αερίου μέσω του εδάφους της Ουκρανίας αναφέρει το RT.

"Εάν δεν υπάρχει διέλευση από το έδαφος της Ουκρανίας, τότε η πιθανότητα μιας πλήρους σύγκρουσης μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας αυξάνεται επίσης. Οι Ευρωπαίοι πολιτικοί πρέπει να καταλάβουν όχι μόνο τις οικονομικές συνέπειες για την Ουκρανία, αλλά και τις γεωπολιτικές συνέπειες για ολόκληρο τον κόσμο, δήλωσε ο εμπορικός διευθυντής της κύριας εταιρείας φυσικού αερίου της Ουκρανίας Naftogaz, Γιούρι Βιτρένκο στον τηλεοπτικό σταθμό 112 της Ουκρανίας.

Η σύμβαση διαμετακόμισης φυσικού αερίου μεταξύ Κιέβου και Μόσχας λήγει το 2019. Η Gazprom δήλωσε την Τρίτη ότι η σύμβαση δε θα επεκταθεί σε καμία περίπτωση. Ωστόσο άφησε ένα παράθυρο ανοικτό εάν η Ουκρανία παρέξει τις απαραίτητες προϋποθέσεις για αυτό.

"Τώρα η μπάλα είναι από την πλευρά της Ουκρανίας, πρέπει να δικαιολογεί την οικονομική ελκυστικότητα και τη δυνατότητα διέλευσης μέσω της Ουκρανίας", δήλωσε ο αναπληρωτής πρόεδρος  της επιτροπής διαχείρισης της Gazprom, Aleksandr Medvedev.

Η Ρωσία επιθυμεί να μειώσει σημαντικά τη διαμετακόμιση φυσικού αερίου μέσω της Ουκρανίας και να την επαναπροσανατολίσει μέσω της επέκτασης του υφιστάμενου αγωγού Nord Stream από τη Ρωσία στη Γερμανία κάτω από τη Βαλτική Θάλασσα. Η Μόσχα αναφέρει ότι το Κίεβο έχει αποδειχθεί αναξιόπιστος εταίρος στις μεταφορές φυσικού αερίου κατά τη διάρκεια των ετών. Μέρος επίσης του αεριού, σημειώνει το δημοσίευμα θα μπορούσε να διοχετευθεί μέσω του υπό κατασκευή αγωγού Turkish Stream.

Όταν ολοκληρωθούν οι δύο αγωγοί, η διαμετακόμιση μέσω της Ουκρανίας αναμένεται να μειωθεί κατά περισσότερο από 80%, σύμφωνα με το διευθύνoντα σύμβουλο της Gazprom Aleksey Miller. Πρόσθεσε ότι η Gazprom δεν σκοπεύει να βοηθήσει τις γειτονικές χώρες να αποκαταστήσουν τις οικονομίες τους με δικά τους έξοδα.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...