Ο Τραμπ ήθελε να χτυπήσει ρωσικούς και ιρανικούς στόχους στη Συρία - Γιατί άλλαξε γνώμη

Freepen.gr - Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Donald Trump αναφέρει το RT ότι ευνοούσε τη βομβιστική επίθεση κατά ρωσικών και ιρανικών στόχων στη Συρία, ενώ ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Τζέιμς Μάττις, δεν επιθυμούσε με τίποτε ένα τέτοιο ενδεχόμενο.

Ο Trump συζήτησε τρεις στρατιωτικές επιλογές για τη Συρία την περασμένη εβδομάδα με την ανανεωμένη ομάδα εθνικής ασφάλειας, με επικεφαλής το γερουσιαστή John Boulder της εποχής του Bush.

Η πιο επιθετική πρόταση θα μπορούσε να περιλάμβανε τη βομβιστική επίθεση της ρωσικής αεροπορικής άμυνας στη Συρία, προκειμένου να «καταστείλει τις στρατιωτικές δυνατότητες του καθεστώτος χωρίς να αγγίξει τον πολιτικό μηχανισμό του Προέδρου Bashar Assad».

Η τελευταία επιλογή, η οποία θα ήταν τρεις φορές πιο ισχυρή από αυτή που τελικά εκτελέστηκε από τις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία, φέρεται να ευνοήθηκε ιδιαίτερα από τον Τραμπ που πίεσε την ομάδα του να εξετάσει πλήγματα σε ρωσικούς και ιρανούς στόχους στη Συρία. Ο πρόεδρος των ΗΠΑ ήταν πρόθυμος να πάει τόσο μακριά για να «φτάσει στον στρατιωτικό εξοπλισμό του καθεστώτος Assad».

Ο υπουργός Άμυνας Mattis, ο οποίος απέκτησε φήμη κατά τη διάρκεια της πολιορκίας του 2004 στη Φαλούτζα στο Ιράκ, ακολούθησε μια πιο λογική στάση. Υποστήριξε ότι η πλήξη ρωσικών ή ιρανικών στόχων θα μπορούσε να προκαλέσει μια επικίνδυνη αντίδραση από τη Μόσχα και την Τεχεράνη, σύμφωνα με πηγές της εφημερίδας WSJ.

Ωστόσο, ακόμη και ο νεοδιορισμένος σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας Μπόλτον, ο οποίος ζήτησε να βομβαρδιστεί το Ιράν και προώθησε μια σκληρή πολιτική έναντι της Βόρειας Κορέας, δεν αντιτάχθηκε στη συλλογιστική του Mattis. Σύμφωνα με την WSJ, συνειδητοποίησε ότι "η πιο ισχυρή επιλογή μπορεί να σπρώξει τις ΗΠΑ πιο βαθιά στη σύγκρουση" και αισθάνθηκε "ότι ήταν πάρα πολύ για την πρώτη εβδομάδα της επίθεσης".

Τελικά, ο Τραμπ ενέκρινε ένα "υβριδικό σχέδιο" που προέβλεπε πάνω από 100 πυραύλους να κατευθύνονται σε τρεις στόχους της Συρίας νωρίς το Σάββατο το πρωί.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail