Η επιχείρηση των Ισραηλινών για την εξουδετέρωση του πυρηνικού αντιδραστήρα της Συρίας

Το Ισραήλ έχει επιβεβαίωσε τις τελευταίες μέρες επίσημα, ότι η αεροπορία του έπληξε συριακό πυρηνικό αντιδραστήρα στην περιοχή του Ντείρ Εζόρ στις 6 Σεπτεμβρίου 2007 σε μια επιχείρηση με την κωδική ονομασία Επιχείρηση «Οπωρώνας».

Αναδημοσίευση από: defence-point.gr 

Η επίσημη αναγνώριση τερματίζει μια περίοδο 10 ετών σιωπής. Η επιχείρηση εκτελέστηκε βάσει του δόγματος Μπέγκιν το οποίο προέβλεπε την καταστροφή των πυρηνικών υποδομών κάθε εχθρικού γειτονικού κράτους. Το αυτό είχε πράξει το Ισραήλ και το 1981 καταστρέφοντας ιρακινό πυρηνικό αντιδραστήρα.

«Το μήνυμα της επίθεσης του 2007 ήταν πως το Ισραήλ δεν θα αποδεχτεί τη δημιουργία δυνατοτήτων που θα απειλούν την ίδια του την ύπαρξη. Το ίδιο μήνυμα δόθηκε και το 1981 και το ίδιο μήνυμα ισχύει για τους αντιπάλους μας στο μέλλον», δήλωσε ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων, υποστράτηγος Γκαντί Έιζενκοτ.

Στην Ντεΐρ Εζόρ στην τοποθεσία αλ Κιμπάρ υπήρχε αντιδραστήρας ικανός να παράγει πλουτώνιο που μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για κατασκευή πυρηνικών όπλων. Όταν τον έπληξε το Ισραήλ ήταν εν λειτουργία.

Πιστεύεται πως η Συρία είχε λάβει τεχνογνωσία από τη Βόρεια Κορέα. Στην επίθεση έλαβαν μέρος οκτώ ισραηλινά μαχητικά. Η επίθεση πραγματοποιήθηκε από την κυβέρνηση Ολμέρτ με την συγκατάθεση του τότε ηγέτη της αντιπολίτευσης Νετανιάχου.

Το ιστορικό

Στα τέλη του 2004 οι ισραηλινές υπηρεσίες πληροφορήθηκαν ότι η Συρία έθετε σε εφαρμογή πυρηνικό πρόγραμμα με τη βοήθεια ειδικών από το Πακιστάν, τη Βόρεια Κορέα και μια τρίτη άγνωστη χώρα. Στην πραγματικότητα η Συρία συνεργαζόταν με τη Βόρεια Κορέα από το 2001 ή το 2002.

Τον Απρίλιο του 2006 η Unit 9900, η μονάδα πληροφοριών του Ισραήλ που ειδικεύεται στη ανάλυση δορυφορικών εικόνων, εντόπισε ύποπτες εγκαταστάσεις. Βάσει αυτών των στοιχείων η Μοσάντ και η υπηρεσία πληροφοριών των ενόπλων δυνάμεων συγκέντρωσαν επιπλέον στοιχεία.

Στις αρχές Μαρτίου 2007 πράκτορες της Μοσάντ ανακάλυψαν ότι επρόκειτο για εγκατάσταση πυρηνικού αντιδραστήρα πλουτωνίου. Το Ισραήλ εξέθεσε την κατάσταση στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος Μπους ανέθεσε στην CIA να εξακριβώσει τους ισχυρισμούς του Ισραήλ, οι οποίοι και επιβεβαιώθηκαν.

Παρόλα αυτά οι Αμερικανοί δεν είχαν πεισθεί ότι ο εν λόγω αντιδραστήρας μπορούσε να παράγει υλικό για πυρηνικά όπλα και επιθυμούσαν διπλωματική ρύθμιση του ζητήματος. Το Ισραήλ όμως δεν ήθελε να χάσει χρόνο. Ο πρωθυπουργός Ολμέρτ και η ηγεσία των ισραηλινών ενόπλων δυνάμεων άρχισαν την προετοιμασία της επίθεσης.

Στις 5 Σεπτεμβρίου το υπουργικό συμβούλιο ενέκρινε την πρόταση Ολμέρτ για άμεσο πλήγμα. Η IDF αποφάσισε να δράσει το ίδιο βράδυ. Μέχρι εκείνη την στιγμή ελάχιστοι άνθρωποι γνώριζαν το σχέδιο. Ακόμα και όλοι οι πιλότοι που πραγματοποίησαν την επίθεση δεν γνώριζαν τίποτα μέχρι την στιγμή της απογείωσής τους.

Προηγουμένως πάντως είχαν εκπαιδευτεί στη διεξαγωγή ενός είδους βομβαρδισμού κάθετης εφόρμησης, τακτική που επρόκειτο να χρησιμοποιήσουν. Καθώς η επιδρομή ήταν πιθανό να πυροδοτήσει γενικευμένο πόλεμο οι ισραηλινές δυνάμεις τέθηκαν σε ύψιστη επιφυλακή.

Οι πιλότοι που συμμετείχαν ανήκαν σε τρεις διαφορετικές μοίρες, την 119η και 253η με F-16I και την 69η με F-15I. Το βράδυ της 5ης Σεπτεμβρίου, στις 22.30, τα ισραηλινά αεροσκάφη απογειώθηκαν. Τα ισραηλινά μαχητικά πέταξαν βόρεια και μέσω Τουρκίας, χωρίς να έχουν λάβει άδεια, εισήλθαν στη συριακή επικράτεια.

Η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του Ισραήλ παρακολουθούσε στενά την επιχείρηση από το υπόγειο κέντρο επιχειρήσεων στο Τελ Αβίβ. Γύρω στα μεσάνυχτα τα μαχητικά έφτασαν στην περιοχή του στόχου και έριξαν 17 τόνους βομβών. Σε βίντεο που έδωσε στη δημοσιότητα η IDF πολλές βόμβες έπληξαν το κτήριο του αντιδραστήρα μετατρέποντάς το σε μια πύρινη σφαίρα και κατόπιν σε ερείπια.

Ακολούθησε και δεύτερη διέλευση και βομβαρδισμός των ερειπίων, καταστρέφοντας τελειωτικά την εγκατάσταση και σκοτώνοντας όσους ήταν εκεί. Λίγο πριν τη 01.00 οι πιλότοι έστειλαν το κωδικό σήμα της επιτυχία «Αριζόνα». Η επιχείρηση «απομάκρυνε έναν πολύ σημαντικό κίνδυνο για το Ισραήλ», σύμφωνα με την επίσημη ρητορική.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Συρία μετά την επίθεση δεν ήξερε τι να κάνει, πως να το χειριστεί... Το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ανέφερε ότι η αεράμυνα αντιμετώπισε και αναχαίτισε ισραηλινά μαχητικά και τα υποχρέωσε να αφήσουν τις βόμβες τους στην έρημο χωρίς να υπάρξουν ανθρώπινες απώλειες ή ζημιές.

Την ίδια ώρα ο Ολμέρτ έστειλε μήνυμα στον Άσαντ μέσω του Ερντογάν, στον οποίον είχε πρώτα απολογηθεί, λέγοντας πως το Ισραήλ δεν θα ανεχθεί την κατασκευή πυρηνικού αντιδραστήρα από την Συρία και πως το Ισραήλ ήταν έτοιμο να πλήξει ακόμα και τη Δαμασκό αν αυτό απαιτείτο.

Παράλληλα όμως απηύθυνε στον Άσαντ και πρόταση για να διεξάγουν οι δυο χώρες μυστικές ειρηνευτικές συνομιλίες, μια πρόταση την οποία ο Άσαντ είχε τότε αποδεχθεί.

Το 2008 το Ισραήλ δικαιώθηκε καθώς επιτροπή του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας επιθεώρησε την περιοχή του αντιδραστήρα και ανακάλυψε υψηλά επίπεδα ακτινοβολίας από ουράνιο. Το συριακό καθεστώς αρνήθηκε ότι υπήρχε εκεί αντιδραστήρας και αντέτεινε πως το ουράνιο προερχόταν από τις ισραηλινές βόμβες.

Ο καιρός πέρασε και το Ισραήλ έχει τώρα στο στόχαστρο το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. Γιατί όμως προχώρησε τώρα στις αποκαλύψεις για το πλήγμα στην Συρία; Προφανής στόχος είναι το Ιράν ειδικά τώρα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τραμπ είναι πιθανόν να καταγγείλει την συμφωνία για το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης αν αυτή δεν τροποποιηθεί.

Επίσης σχετίζεται με την επέτειο των 70 χρόνων από την ίδρυση του εβραϊκού κράτους που είναι τον Μάιο και την ανάλογη πολιτική εκμετάλλευση από τον Νετανιάχου. Οι πιλότοι που έλαβαν μέρος στην επιχείρηση δεν έλαβαν κάποια διάκριση για ευνόητους λόγους. Ορισμένοι όμως από αυτούς κατέχουν σήμερα υψηλά αξιώματα. Οι ταυτότητές τους παραμένουν όμως κρυφές.

Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...