Οι άγνωστοι που ανέδειξαν την πολιτιστική μας κληρονομιά και κατήντησε αντικείμενο μικροπολιτικών σκοπιμοτήτων


Ο Νίκος Ζαφειρόπουλος έφορος Αρχαιοτήτων Κυκλάδων / Σάμου
Ο Νικόλαος Ζαφειρόπουλος το 1942 τοποθετείται επιμελητής αρχαιοτήτων στην εφορεία Μυκόνου. Οι κατοχικές αρχές δεν του επιτρέπουν να μεταβεί στην θέση του. Μόλις το 1959 μετά από δικά του αιτήματα αναλαμβάνει έφορος στην εφορεία Κυκλάδων Σάμου.

Της Μελίνας Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Μέσα σε 13 χρόνια μέχρι την αναγκαστική του παραίτηση το 1972 επεκτείνει τα τρία μουσεία που βρήκε και δημιουργεί νέα. Προχωρά σε ανασκαφές και αναστηλώσεις μνημείων. Επίσης διαμορφώνει αρχαιολογικούς χώρους και ιδρύει βιβλιοθήκη.

Το 2018 κι ενώ η τουριστική σαιζόν έχει ξεκινήσει, αίθουσες και πωλητήρια μουσείων παραμένουν κλειστές γιατί οι συμβάσεις ανακύκλωσης ανέργων δεν προκηρύχθηκαν εγκαίρως. Από τη μία οι θιασώτες της ανακύκλωσης ανέργων με επτάμηνες συμβάσεις και του διορισμού των δικών μας άχρηστων παιδιών, από την άλλη οι οπαδοί του ξεπουλήστε τα όλα, λες και το να πληρώνεις έναν νταβατζή για διαχειρίζεται την ιστορία σου και τη βαριά σου βιομηχανία επειδή μπορεί να έχει φθηνούς σκλάβους θα πρόσφερε κάτι.

Η λύση θα ήταν οι σωστοί άνθρωποι στις νευραλγικές θέσεις. Άνθρωποι όπως ήταν ο Νικόλαος Ζαφειρόπουλος, δε χρειάζονται πολλοί για να κάνουν τη διαφορά.

* φωτο: enet.gr/?i=news.el.article&id=335176
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail