Χάρτης - Πότε πραγματοποιήθηκε η τελευταία εκτέλεση θανατοποινίτη στις ευρωπαϊκές χώρες και πως

kalhh - Pixabay
Freepen.gr - Έναν ενδιαφέροντα ιστορικό χάρτη δημοσιεύει η ιστοσελίδα jakubmarian.com που παρουσιάζει ανά χώρα πότε πραγματοποιήθηκε η τελευταία εκτέλεση θανατοποινίτη στην Ευρώπη και με ποιο τρόπο.

Όπως βλέπουμε το χορό της κατάργησης των εκτελέσεων άνοιξε η Ισλανδία το 1830, η σκυτάλη πέρασε στην Πορτογαλία το 1846 και ακολούθησε η Νορβηγία το 1876. Η μέθοδος κοινή, απαγχονισμός.

Οι χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ σταμάτησαν τις εκτελέσεις στα τέλη της δεκαετίας του 1980 με αρχές του 1990. Η μέθοδος ήταν είτε δια τυφεκισμού είτε με κρεμάλα. Θα πρέπει να σημειωθεί όμως ότι στην περίπτωση της Ρουμανίας, η τελευταία εκτέλεση ήταν το 1989 του ζεύγους Τσαουσέσκου, όπου πιθανότατα εδώ δεν έχει ληφθεί υπόψη λόγω της...ταχύτητας της δίκης του.

Στην κεντρική Ευρώπη και τη Σκανδιναβία βλέπουμε ότι επικρατούσε περισσότερο ο αποκεφαλισμός μέσω γκιλοτίνας.

Η πιο πρόσφατη εκτέλεση πραγματοποιήθηκε το 2017 στη Λευκορωσία. Στην Ελλάδα η τελευταία εκτέλεση ήταν το 1972.

https://jakubmarian.com/wp-content/uploads/2018/04/europe-last-execution-year.jpg
source: jakubmarian.com
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail