Όταν ένας Ελλαδίτης και ένας Ελληνας της Κύπρου ενώθηκαν για να σταματήσουν ένα δικτάτορα

13 Αυγούστου 1968 ο Αλέξανδρος Παναγούλης προσπαθεί να σκοτώσει το δικτάτορα Παπαδόπουλο. Τον έιχε βοηθήσει φροντίζοντας για την εκπαίδευση του ο υπουργός άμυνας της Κύπρου Πολύκαρπος Γιωρκάτζης.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Δυο Ελληνες πάλεψαν για την επαναφορά της ελευθερίας στην Ελλάδα. Ο Αλέξανδρος Παναγούλης έφυγε από κοντά μας νωρίς με ένα μυστυριώδες τροχαίο. Ο ίδιος είχε αρνηθεί να συνεργαστεί με τον Ανδρέα Παπανδρέου. Δε δίστασε να έρθει σε συγκρουση με το κόμμα του γιατί ήταν αποφασισμένος να αποκαλύψει στοιχεία για τους πολιτικούς που συνεργάστηκαν με τη χούντα. Ένας από τους τελευταίους μεγάλους Έλληνες που αν είχε ζήσει η μεταπολίτευση θα ήταν διαφορετική.

Είναι αξιοσημείωτο αυτό που γράφει ο δικηγόρος Ανδρέας Παναγιώτου ο οποίος ήταν παρών στην συνάντηση Παναγούλη - Γιωρκάτζη. Όταν ο υπουργός άμυνας της Κύπρου έδωσε στον Αλέκο Παναγούλη το κυπριακό διαβατήριο του ζήτησε να το επιστρέψει όταν φθάσει στον προορισμό του γιατί ήταν επίσημο έγγραφο της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο τυχόν εντοπισμός του θα είχε συνέπειες. Ο Παναγούλης αρνήθηκε να το επιστρέψει λέγοντας ότι δεν το επέστρεφε γιατί σήμαινε πολλά για αυτόν.

Δυο Ελληνες που συνεργάστηκαν για να σκοτωθεί ένας δικτάτορας, ο ένας σκοτώθηκε σε ένα μυστυριώδες τροχαίο, ο άλλος δολοφονήθηκε. Βλέποντας την πορεία του έθνους μετά το θάνατο τους αναρωτιέσαι πως θα ήταν αν δεν είχαν σκοτωθεί.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail