Η Ιαπωνία αποκαλύπτει λεπτομέρειες για την περίφημη μονάδα πειραμάτων βιολογικού πολέμου 731 - Το ακόμη χειρότερο έγκλημα των ΗΠΑ που ακολούθησε


Japan’s Unit 731 conducting biological warfare research in Jilin province, China, in 1940. Photograph: Wang Haofei/Rex
Η Ιαπωνία αποκάλυψε τα ονόματα χιλιάδων μελών της Μονάδας 731, ενός διαβόητου κλάδου του αυτοκρατορικού ιαπωνικού στρατού που διεξήγαγε θανατηφόρα πειράματα σε Κινέζους πολίτες στις δεκαετίες του '30 και του '40 καθώς προσπάθησε να αναπτύξει χημικά και βιολογικά όπλα.

Απόδοση: Freepen.gr

Τα εθνικά αρχεία της χώρας διαβίβασαν στα ονόματα 3.607 ατόμων, απαντώντας σε αίτημα του Katsuo Nishiyama, καθηγητή στο Πανεπιστήμιο Ιατρικής Επιστήμης του Shiga, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να αναζωπυρώσει τη δημόσια συζήτηση για τις ιαπωνικές φρικαλεότητες που διαπράχθηκαν στην κατεχόμενη Κίνα πριν και κατά τη διάρκεια του Δευτέρου  Παγκοσμίου Πολέμου.

"Αυτή είναι η πρώτη φορά που αποκαλύφθηκε ένα επίσημο έγγραφο με τα πραγματικά ονόματα σχεδόν όλων των μελών της Μονάδας 731", δήλωσε ο Νισιγιάμα στην εφημερίδα Mainichi Shimbun. "Ο κατάλογος είναι σημαντική απόδειξη που υποστηρίζει τη μαρτυρία των εμπλεκομένων. Η ανακάλυψή του θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα προς την αποκάλυψη συγκαλυμμένων γεγονότων".

Το έγγραφο απαριθμεί τα μέλη του Τμήματος Πρόληψης Επιδημίας και Καθαρισμού Νερού του στρατού του Kwantung - το επίσημο όνομα της μονάδας - και χρονολογείται από την 1η Ιανουαρίου 1945. Περιλαμβάνει τα ονόματα, τις τάξεις και τα στοιχεία επικοινωνίας περισσότερων από 1.000 στρατιωτών, καθώς και δεκάδες γιατρούς, χειρουργούς, νοσηλευτές και μηχανικούς.

Η Ιαπωνία απρόθυμα αναγνώρισε την ύπαρξη της μονάδας στα τέλη της δεκαετίας του 1990, αλλά αρνήθηκε να συζητήσει τις δραστηριότητές της. Αντ 'αυτού, οι αναφορές των δραστηριοτήτων της μονάδας έχουν χτιστεί γύρω από μαρτυρίες πρώην μελών, φωτογραφίες και αποδεικτικά στοιχεία.

Στη Freepen.gr είχαμε δημοσιεύσει το φθινόπωρο του 2016 ένα αφιέρωμα "Μονάδα 731: Το Ιαπωνικό Κέντρο που ξεπέρασε το Άουσβιτς" στο οποίο αναφέρονταν τα φρικτά πειράματα που λάμβαναν χώρα με τους Ιάπωνες να ανταγωνίζονται σε απανθρωπιά τους Ναζί.

Το 2006, η Toyo Ishii, πρώην νοσοκόμα, δήλωσε ότι βοήθησε να θάψει τα θύματα του προγράμματος βιολογικού πολέμου της Ιαπωνίας σε τοποθεσία του Τόκιο, καθώς οι αμερικανικές δυνάμεις είχαν φτάσει στην ιαπωνική πρωτεύουσα στο τέλος του Δεύτερου Παγκοσμίου. Η Ishii είπε ότι αυτή και οι συνάδελφοί της είχαν διαταγή να θάψουν πολλά πτώματα, οστά και μέρη σώματος μετά την παράδοση της Ιαπωνίας τον Αύγουστο του 1945.

Άλλοι λογαριασμοί δείχνουν ότι παρόμοια πειράματα πραγματοποιήθηκαν σε άλλα μέρη της Ασίας. Το 2006, ο Akira Makino, πρώην γιατρός, δήλωσε ότι είχε διαταχθεί να διεξάγει πειράματα σε καταδικασμένους άνδρες στο νησί Μιντανάο στις Φιλιππίνες.

Η Μονάδα 731 δημιουργήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1930 στο Χαρμπίν της Βορειοανατολικής Κίνας και  διεξήγαγε θανατηφόρα πειράματα σε περίπου 3.000 αιχμάλωτους, οι οποίοι ήταν κυρίως Κινέζοι και Κορεάτες.

Σύμφωνα με ιστορικούς απολογισμούς, άνδρες και γυναίκες κρατούμενοι, που ονομάζονταν «κορμοί» από τους βασανιστές τους, υποβλήθηκαν σε χειρουργικές επεμβάσεις χωρίς αναισθησία, αφού είχαν μολυνθεί σκόπιμα από ασθένειες όπως ο τυφός και η χολέρα. Κάποιοι είχαν ακρωτηριασμένα άκρα ή αφαιρεθέντα όργανα.

Καθώς η Ιαπωνία όδευε προς την ήττα το καλοκαίρι του 1945, ο ηγέτης της μονάδας, Lt Gen Shiro Ishii, απαγόρευσε στους ερευνητές να συζητήσουν το έργο τους και διέταξαν την κατεδάφιση της έδρας του Harbin της μονάδας.

Στο τέλος του πολέμου, οι αμερικανικές αρχές απέσπασαν κρυφά από τους εισαγγελείς την ασυλία σε ποινική δίωξη σε αντάλλαγμα για πρόσβαση στην έρευνά τους. Αρκετοί πρώην υπάλληλοι της μονάδας 731 συνέχισαν να έχουν επιτυχημένες σταδιοδρομίες στην ιατρική, στον ακαδημαϊκό χώρο και στις επιχειρήσεις. Κι αυτό ένα ακόμη έγκλημα, ίσως και χειρότερα, στα όσα έγιναν στη Μονάδα 731. Οι ένοχοι δε λογοδοτήσαν ποτέ αλλά χάρηκαν τη ζωή τους. Οι ΗΠΑ είχαν την ευκαιρία να αποδώσουν δικαιοσύνη σε ένα φρικτό και διαρκές έγκλημα κατά της ανθρωπότητας.

Ο Nishiyama σχεδιάζει να δημοσιεύσει τον κατάλογο με τα ονόματα ηλεκτρονικά για να ενθαρρύνει τους ιστορικούς να διεξάγουν περαιτέρω μελέτες γύρω από τη Μονάδα 731.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail