Δήμαρχος Λέσβου: Τραγικό να θεωρείτε ακραίους όσους διαμαρτύρονται - Τίποτα δε θα είναι ίδιο στο νησί - Έχουμε αναλογία 1 προς 2,7

φωτο από ΣΚΑΙ
Freepen.gr - Σχετική επιστολή αναφορικά με τα γεγονότα στην πλατεία Σαπφούς έστειλε ο Δήμαρχος Λέσβου, Σπύρος Γαληνός, έστειλε την παρακάτω επιστολή διαμαρτυρίας στον Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής κ. Βίτσα Δημήτριο και στον Υπουργό Δημόσιας Τάξης κ. Τόσκα Νικόλαο. Ο Δήμαρχος παρουσιάζει την ευρύτερη εικόνα στο νησί και καταρρίπτοντας το εύκολο επιχείρημα περί ακροδεξιών στοιχείων. Ακολουθεί αναλυτικά η επιστολή:

Θέμα : Εκτεταμένα επεισόδια στην Πλατεία Σαπφούς στην πόλη της Μυτιλήνης

Σχετ.: 1. Υπ. Αρ. Πρωτ. 18248 από 20/04/2018 Επιστολή προς Πρωθυπουργό, Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής και Υπουργό Προστασίας του Πολίτη
2. Υπ. Αριθμ. Πρωτ. 11533 από 12/03/2018 Επιστολή προς Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής
3. Υπ. Αριθμ. Πρωτ. 57013 από 19/09/2017 Επιστολή προς Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής

Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Δυστυχώς, τα ξημερώματα της Κυριακής γίναμε μάρτυρες τραγικών γεγονότων σε μια από τις πιο δύσκολες νύχτες που έχει περάσει η Λέσβος τα τελευταία χρόνια. Παρά τις επανειλημμένες διεκδικήσεις σε όλα τα επίπεδα αλλά και τις απεγνωσμένες εκκλήσεις μας τόσο για την κατάληψη της Πλατείας Σαπφούς (Σχετικό 1) όσο και για τον κίνδυνο των αντιδράσεων που προέρχονται από τον φόβο της τοπικής κοινωνίας (Σχετικό 2), η παρατεταμένη εκ μέρους της κυβέρνησης αδράνεια προκάλεσε τα χθεσινά σοβαρά επεισόδια.

Καταδικάζουμε απερίφραστα κάθε μορφή βίας από όπου κι αν προέρχεται, όμως μην κάνετε το τραγικό λάθος να θεωρείτε ότι το αίτημα της αποσυμφόρησης του νησιού και της απελευθέρωσης της πλατείας Σαπφούς προερχόταν από ακραία στοιχεία. Ήταν ένα πάνδημο αίτημα όλων των πολιτών της Λέσβου, οι οποίοι ένιωθαν και νιώθουν απροστάτευτοι μπροστά στην κατάληψη δημόσιων χώρων, τις καθημερινές κλοπές και τις συχνές συγκρούσεις στις περιοχές γύρω από το Κ.Υ.Τ Μόριας αλλά και στη πόλη της Μυτιλήνης. Ζητήματα για τα οποία έχω ενημερώσει και ζητήσει την παρέμβαση των αρμόδιων Υπουργείων εδώ και πολύ καιρό. (Σχετικό 3)

Η αδράνεια και η λανθασμένη διαχείριση, που οδήγησε στον εγκλωβισμό, σε άθλιες συνθήκες, κοντά 10.000 αιτούντων άσυλο γύρω από μια πόλη 27.000 κατοίκων, προκάλεσε τον έντονο φόβο της τοπικής κοινωνίας. Μιας κοινωνίας η οποία έχασε το αίσθημα ασφάλειας και μετά από τα χθεσινά γεγονότα απώλεσε και την συνοχή της. Συνεπώς, οι ευθύνες για τα όσα συνέβησαν βαραίνουν αποκλειστικά την κυβέρνηση και τον τρόπο με τον οποίο εδώ και μήνες διαχειρίζεται την κατάσταση στα νησιά και ιδιαίτερα στη Λέσβο.

Το νησί της Λέσβου και η τοπική κοινωνία αφέθηκαν ανυπεράσπιστοι και τα όσα συνέβησαν έχουν αρνητικές συνέπειες σε όλα τα επίπεδα. Συνέπειες για τις οποίες έχω προειδοποιήσει επανειλημμένα με κάθε τρόπο. Σε λίγες μέρες, παρουσία του Πρωθυπουργού και πολλών Υπουργών θα γίνει η συζήτηση για την ανάπτυξη της Λέσβου και των νησιών και διερωτώμαι πως θα μπορέσει να γίνει κάτι τέτοιο όταν προϋπόθεση για την ανάπτυξη είναι η ασφάλεια, η ηρεμία και η κοινωνική συνοχή;

Δυστυχώς, μετά τα χθεσινά γεγονότα τίποτα δεν θα είναι ίδιο στο νησί της Λέσβου. Φέρετε ακέραιη την ευθύνη για το πως φθάσαμε σε αυτή την κατάσταση, για την μη έγκαιρη επέμβαση της αστυνομίας ώστε να αποφευχθεί η κλιμάκωση και γενικότερα για την έλλειψη ουσιαστικής βούλησης για την αποσυμφόρηση της Λέσβου παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις μου. Ελπίζω, μετά τα όσα συνέβησαν να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες απεγκλωβισμού όλων αυτών των απελπισμένων ανθρώπων διότι διαφορετικά είναι σίγουρο πως τέτοια φαινόμενα θα επαναληφθούν με θύμα το ίδιο το νησί της Λέσβου.

Με εκτίμηση,
Ο Δήμαρχος Λέσβου
Σπύρος Γαληνός
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...