Κίνα: Αν οι ΗΠΑ θέλουν εμπορικό πόλεμο, θα το πάμε μέχρι τέλους!

File photo of Chinese and US flags. ©Kevin Lamarque / Reuters
Freepen.gr - Η Κίνα θα "αγωνιστεί ως το τέλος" σε έναν εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ, χρησιμοποιώντας "όλα τα απαραίτητα μέτρα", σύμφωνα με δήλωση της πρεσβείας. Τα σχόλια έρχονται μετά από την ανακοίνωση του αμερικανικού προέδρου Ντόναλντ Τράμπ για επιβολή δασμών ύψους 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων κατά της Κίνας αναφέρει το RT.

Στη δήλωση, η αμερικανική πρεσβεία της Κίνας δήλωσε ότι η χώρα δεν επιθυμεί εμπορικό πόλεμο, αλλά «δεν θα κάνει πίσω» σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Επίσης, κατηγόρησε τις ΗΠΑ ότι «αγνοούν ορθολογικές φωνές», «τον αμοιβαία επωφελή χαρακτήρα των εμπορικών σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ και τη συναίνεση που επέτυχαν οι δύο χώρες να διαχειριστούν διαφορές εποικοδομητικά μέσω διαβουλεύσεων».

Εάν ξεκινήσει ένας εμπορικός πόλεμος από τις ΗΠΑ, η Κίνα θα αγωνιστεί στο τέλος για να υπερασπιστεί τα νόμιμα συμφέροντά της με όλα τα απαραίτητα μέτρα", πρόσθεσε η πρεσβεία. Η Κίνα αντιτάσσεται σθεναρά σε αυτό που χαρακτήρισε ως "τυπική μονομερή εμπορική προστατευτική δράση" που έλαβε η διοίκηση Trump την Πέμπτη. Είπε ότι η αμερικανική δράση "θα βλάψει άμεσα τα συμφέροντα των Αμερικανών καταναλωτών, των εταιρειών και των χρηματοπιστωτικών αγορών".

Η πρεσβεία παρότρυνε τις ΗΠΑ να «σταματήσουν και να εγκαταλείψουν αυτήν την πολιτική, να λάβουν συνειδητές αποφάσεις και να αποφύγουν να θέσουν σε κίνδυνο τις εμπορικές σχέσεις Κίνας-ΗΠΑ», καθώς θα μπορούσε να "καταλήξει σε αυτοτραυματισμό".

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι το Section 301 αποσκοπεί στην αποκατάσταση της κλοπής πνευματικής ιδιοκτησίας. Στοχεύοντας πάνω από 100 τύπους κινεζικών προϊόντων, οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να αντισταθμίσουν αυτό που προσδιορίζουν ως οικονομική ζημία που προκαλείται από την κλοπή πνευματικής ιδιοκτησίας από την Κίνα. Ωστόσο, η κίνηση αυτή θα μπορούσε να προκαλέσει έναν εμπορικό πόλεμο, που θα έχει αντίκτυπο τόσο στις επιχειρήσεις όσο και στους καταναλωτές.

"Έχω τρομερό σεβασμό για τον Πρόεδρο Xi", δήλωσε ο Trump, αφού υπέγραψε τα νέα μέτρα την Πέμπτη. "Έχουμε μια μεγάλη σχέση, μας βοηθούν πολύ στη Βόρεια Κορέα και αυτή είναι η Κίνα. Αλλά έχουμε ένα εμπορικό έλλειμμα, ανάλογα με τον τρόπο που το υπολογίζετε, ύψους 504 δισ. Δολαρίων".

"Είναι το μεγαλύτερο έλλειμμα οποιασδήποτε χώρας στην ιστορία του κόσμου μας. Είναι εκτός ελέγχου", πρόσθεσε. "Θα το φροντίσουμε. Ειλικρινά πρόκειται να μας κάνει ένα πολύ ισχυρότερο, πολύ πιο πλούσιο έθνος".

Οι μετοχές των ΗΠΑ υποχώρησαν μετά την ανακοίνωση του Trump. Ο Dow Jones μειώθηκε κατά 722 μονάδες, σχεδόν 3%, και ο Nasdaq υποχώρησε 2,4%. Οι μετοχές των Αμερικανών εξαγωγέων, συμπεριλαμβανομένης της Boeing, σημείωσαν επίσης πτώση.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail