Οι κατάσκοποι είναι προδότες όταν προδίδουν εμάς, αλλιώς λέγονται ήρωες…

Αναδημοσίευση από: defence-point.gr

Ο Χάινς Φέλφε (δεξιά στη φωτογραφία του B. Banov για το ρωσικό Sputnik, από την παρουσίαση του βιβλίου του για τα χρόνια που εργάστηκε ως πράκτορας), ένας εξαιρετικός Σοβιετικός πράκτορας που κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο, έγινε 100 ετών. Σύμφωνα με ιστορικούς ο Φέλφε είχε συμμετοχή στο κατασκοπευτικό δίκτυο του Βρετανού Κιμ Φίλμπι και στην απόκτηση πληροφοριών για το αμερικανικό σχέδιο «Μανχάταν».

Ο Φέλφε γεννήθηκε στη Δρέσδη το 1918 από πατέρα αστυνομικό. Το 1939 έλαβε μέρος στην επίθεση κατά της Πολωνίας. Εκεί ασθένησε από πνευμονία και αποστρατεύτηκε. Μετά από εκπαίδευση εντάχθηκε στο Γραφείο Ασφαλείας του Ράιχ (RSHA), υπό τον Χίμλερ, αλλά παράλληλα σπούδασε νομικά στο Βερολίνο.

Τον Αύγουστο του 1943 μεταφέρθηκε στην 6η Διεύθυνση της RSHA, υπό τον διαβόητο Βάλτερ Σέλενμπεργκ. Σε λίγο προήχθη και ανέλαβε επικεφαλής του τμήματος παρακολούθησης της Ελβετίας.

Τον Μάιο του 1945 αιχμαλωτίσθηκε από τους Βρετανούς, αλλά απελευθερώθηκε το 1946 και στράφηκε υπέρ της συνεργασίας με τους Σοβιετικούς, υποτίθεται λόγω της καταστροφής της γενέτειρας του Δρέσδης από τους συμμαχικούς βομβαρδισμούς, τους οποίους όμως είχε ζητήσει ο Στάλιν.

Στις αρχές του 1950 ο Φέλφε είχε αποκτήσει επαφή με τις σοβιετικές υπηρεσίες, μέσω ενός πρώην συναδέλφου στις ναζιστικές υπηρεσίες που είχε ήδη στρατολογηθεί από τους Σοβιετικούς. Οι νέοι εργοδότες του διέταξαν τον Φέλφε να ενταχθεί στις δυτικογερμανικές υπηρεσίες υπό τον στρατηγό Γκέλεν κάτι που κατόρθωσε.

Το 1953 υπέκλεψε σημαντικές πληροφορίες που βοήθησαν τους Σοβιετικούς να αντιμετωπίσουν αμερικανική κίνηση στο Ανατολικό Βερολίνο. Το 1956 η υπηρεσία του Γκέλεν ονομάστηκε Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Ασφαλείας και ο Φέλφε κατάφερε να αναρριχηθεί σε ένα από τα τμήματα που αφορούσαν την αντιμετώπιση της σοβιετικής κατασκοπίας.

Μόνο το 1953 ο Φέλφε κατάφερε να περάσει στους Σοβιετικούς πάνω από 15.000 απόρρητα έγγραφα της CIA. Τέτοιας έκτασης διαρροή κίνησε υποψίες και τελικά ο Φέλφε συνελήφθη το 1961 και καταδικάστηκε σε φυλάκιση 14 ετών.

Έμεινε στη φυλακή έξι χρόνια και ανταλλάχθηκε με 21 Δυτικούς πράκτορες που συνελήφθησαν σε ΕΣΣΔ και Ανατολική Γερμανία. Πέρασε στην Ανατολική Γερμανία αποκτώντας και υπηκοότητα και δίδαξε εγκληματολογία στο πανεπιστήμιο του Βερολίνου, τιμώμενος με πολλά σοβιετικά παράσημα.

Ο ίδιος πάντως έλεγε πως έγινε κατάσκοπος των Σοβιετικών για να δώσει «ένα μάθημα στους πολεμοκάπηλους». Έλεγε δε ότι τα χρόνια που ήταν κατάσκοπος ήταν τα καλύτερα της ζωής του… την ενδιαφέρουσα αυτή ιστορία μας τη διηγήθηκε το ρωσικό Sputnik.

Φαίνεται πως πέραν της προσπάθειας αποτροπής -διά της τρομοκράτησης, βλ. υποθέσεις δολοφονίας όσων αποκαλούνται προδότες- να στρατολογηθούν Ρώσοι από ξένες υπηρεσίες, υπάρχει και το ακριβώς αντίστροφο «παιχνίδι», με τη δημιουργία και συντήρηση κατασκόπων-μύθων…
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...