Η Κίνα μπορεί να πετύχει με το πετρο-γουάν εκεί που απέτυχε ο Καντάφι - Σκοτώνοντας το δολάριο στην αγορά πετρελαίου

Libya's leader Muammar Gaddafi attends a celebration of the 40th anniversary of his coming to power at the Green Square in Tripoli September 1, 2009. © Zohra Bensemra / Reuters
Freepen.gr - Ο Μουαμάρ Καντάφι ήθελε να καταστρέψει την κυριαρχία του ξένου κεφαλαίου στη Μέση Ανατολή, εισάγοντας το χρυσό δηνάριο, αλλά απέτυχε. Η Κίνα έχει την ευκαιρία να ολοκληρώσει αυτό που ξεκίνησε, σύμφωνα με έναν εμπειρογνώμονα της βιομηχανίας αναφέρει το Russia Today.

"Οι ιδέες που σχετίζονται με το εμπόριο πετρελαίου σε άλλα νομίσματα εκτός από το δολάριο προέκυψαν περισσότερες από μία φορές. Ορισμένοι από αυτούς που τις εμπνεύστηκαν, καταστράφηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ένας από τους οποίους είναι ο Μουαμάρ Καντάφι, ο οποίος πρότεινε την εισαγωγή ενός τοπικού χρυσού δηναρίου και εμπορίας πετρελαίου στη Μέση Ανατολή σε αυτό το νόμισμα», δήλωσε ο Αλεξάντρ Εγκόροφ.

Ωστόσο, αυτή τη φορά, μια προσπάθεια να σπάσει το δολάριο θα μπορούσε να είναι επιτυχής. Η Κίνα έχει ξεκινήσει συμβόλαια πετρελαίου υποστηριζόμενα από το γιουάν, και το Πεκίνο έχει αυτό που ο Καντάφι δεν είχε, σύμφωνα με τον εμπειρογνώμονα:

"Μαζί με τον ρόλο της Κίνας στην παγκόσμια οικονομία και το αυξανόμενο ενδιαφέρον για το γιουάν, η Κίνα προστατεύεται επίσης από πυρηνική ασπίδα. Μπορεί να αντέξει στην προσπάθεια να καταστρέψει το μονοπώλιο στο εμπόριο πετρελαίου. Αυτό θα δώσει ακόμα μεγαλύτερο βάρος στο κινεζικό γιουάν. Επιπλέον, η οικονομία της Κίνας είναι ο μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου παγκοσμίως και, συνεπώς, όλοι οι παγκόσμιοι παραγωγοί πρώτων υλών θα πρέπει να λάβουν υπόψη τη στρατηγική των κινεζικών αρχών ", ανέφερε ο Εγκόροφ.

Σύμφωνα με τον αναλυτή, ο χρόνος για την εκκίνηση του πετρο-γιουάν είναι τέλειος. Οι βασικοί παραγωγοί πετρελαίου, η Ρωσία, το Ιράν και η Βενεζουέλα υπόκεινται σε πιέσεις από τις αμερικανικές κυρώσεις και είναι μια καλή στιγμή για αυτούς να παραμερίσουν το δολάριο στο εμπόριο πετρελαίου και να το υποκαταστήσουν με το γιουάν.

Ο Mikhail Mashchenko, αναλυτής στο κοινωνικό δίκτυο για τους επενδυτές eToro, συμφωνεί. "Από τη σκοπιά της γεωπολιτικής της Ρωσίας, είναι ασφαλώς ωφέλιμη η μείωση του ρόλου του δολαρίου στο εξωτερικό εμπόριο. Και έχει ήδη γίνει, ας θυμηθούμε την αύξηση ρεκόρ των αποθεμάτων χρυσού της χώρας. Τα άλλα κράτη που απειλούνται συνεχώς από νέες κυρώσεις, όπως το Ιράν και η Βενεζουέλα, μπορούν επίσης να ωφεληθούν. Οι συμβάσεις στο RMB θα επιτρέψουν την εμπορία πετρελαίου χωρίς την έγκριση των ΗΠΑ», δήλωσε στο RT.

Και οι δύο αναλυτές συμφωνούν ότι θα χρειαστεί χρόνος πριν το πετρο-γουάν μπορεί να καταστεί πραγματική απειλή για το δολάριο. Η Κίνα πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη των μεγαλύτερων παραγωγών πετρελαίου παγκοσμίως, ήτοι της Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας ή η πρωτοβουλία είναι καταδικασμένη να αποτύχει, ισχυρίζεται ο Mashchenko. Πρόσθεσε ότι το γιουάν ελέγχεται πλήρως από το Πεκίνο, το οποίο θα μπορούσε επίσης να διαπεράσει τους πιθανούς επενδυτές.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail