Τώρα “πονάνε” οι ίδιοι ενώ όταν το κάνουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο σιωπούσαν

Αναδημοσίευση από: defence-point.gr

Εικονικό βομβαρδισμό πραγματοποίησαν πριν από ένα χρόνο εννέα ρωσικά αεροσκάφη σε Νορβηγικό σταθμό ραντάρ στο Vardø στις ακτές της θάλασσας Μπάρεντς, 55 χλμ από τις ρωσικές ακτές σύμφωνα με τον Διευθυντή των Στρατιωτικών Μυστικών Υπηρεσιών της Νορβηγίας Υποστράτηγο Morten Haga Lunde.

Η αποκάλυψη αυτή έγινε κατά την ετήσια ομιλία του Υποστρατήγου την περασμένη Δευτέρα όπου ο Διευθυντής της Υπηρεσίας έκανε τον απολογισμό του. Όπως δήλωσε ο Διευθυντής των Μυστικών Υπηρεσιών της Νορβηγίας η βάση ραντάρ Globus 2 στο Vardø αποτελεί τμήμα των αισθητήρων των Στρατιωτικών Μυστικών Υπηρεσιών της Νορβηγίας και βρίσκεται κοντά στα σύνορα με την Ρωσία στην χερσόνησο Κόλα.

Πλησίον της Νορβηγικής βάσης ραντάρ, υπάρχουν πολλές βάσεις του Ρωσικού Ναυτικού μεταξύ των οποίων και βάσεις υποβρυχίων βαλλιστικών πυραύλων. Αυτές τις βάσεις παρακολουθεί το Νορβηγικό ραντάρ το οποίο παρακολουθεί επίσης και τις δοκιμαστικές εκτοξεύσεις βαλλιστικών διηπειρωτικών πυραύλων των ρωσικών στρατηγικών υποβρυχίων.

Σύμφωνα με τον Νορβηγό Υποστράτηγο στις 24 Μαρτίου του 2017 εννέα ρωσικά βομβαρδιστικά πραγματοποίησαν εικονικές επιθέσεις στην Νορβηγική βάση στο Vardø πριν επιστρέψουν στην αεροπορική τους βάση στο ρωσικό τμήμα της χερσόνησο Κόλα.

Η κατάσταση αυτή επαναλήφθηκε δύο μήνες αργότερα δηλ. στις 22 Μάιου του 2017, όπου και πάλι 12 ρωσικά αεροσκάφη τύπου MiG-31, Su-24, Su-34 και Tu-22M πραγματοποίησαν επιθετικές πτήσεις προς ένα στόλο ΝΑΤΟικών πλοίων στην Νορβηγική θάλασσα, τα οποία συμμετείχαν σε άσκηση.

Αν και ο Διευθυντής των Στρατιωτικών Μυστικών Υπηρεσιών της Νορβηγίας δεν προσδιόρισε σε ποια άσκηση τα ΝΑΤΟικά πλοία συμμετείχαν, εκτιμάται ότι αυτή ήταν η άσκηση EASTLANT 17. Η συγκεκριμένη άσκηση πραγματοποιήθηκε πλησίον της νήσου Senja στην βόρεια Νορβηγία όχι μακριά από την πόλη Tromsø, συνολικά 510 χλμ από τις ρωσικές ακτές.

Πέντε μέρες αργότερα στις 27 Μαΐου του 2017 εννέα Ρωσικά μαχητικά πραγματοποίησαν αποστολή πλησίον της πόλης Bodø, όπου βρίσκεται μεγάλη αεροπορική βάση της Νορβηγικής Αεροπορίας, από την οποία επιχειρούσαν τα μαχητικά της Νορβηγίας, την Φιλανδίας και της Σουηδίας που συμμετείχαν στην άσκηση Arctic Challenge.

Όλες αυτές οι επιθετικές Ρωσικές ενέργειες θορύβησαν τους συνηθισμένους στην απραξία Νορβηγούς και το ΝΑΤΟ.

Για περισσότερα από 20 χρόνια οι Νορβηγοί, το ΝΑΤΟ και σχεδόν όλες οι χώρες της Κεντρικής και Δυτικής Ευρώπης είχαν ξεχάσει τι θα πει απειλή, αμφισβήτηση, πρόκληση, χρήση στρατιωτικών μέσων ως όργανο πίεσης και κίνδυνος για ένα θερμό επεισόδιο με την μοναδική χώρα που θα μπορούσε να προκαλέσει αυτές τις καταστάσεις, τη Ρωσία.

Σήμερα η Ρωσία δεν θυμίζει σε τίποτα μια ηττημένη, χρεοκοπημένη χώρα όπως ήταν πριν από δέκα χρόνια.

Σήμερα η Ρωσία θυμίζει σε όλους ότι είναι εδώ και οι Ένοπλες Δυνάμεις της μπορούν να προκαλούν τα αντανακλαστικά των αντιπάλων της όπως όλα αυτά τα χρόνια το πράττουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο έναντι της Ελλάδας.

Η μόνη διαφορά είναι ότι οι Ευρωπαίοι μετά από χρόνια μαλθακότητας και πολιτικής αδιαφορίας, αντιλαμβάνονται σήμερα τί πραγματικά σημαίνει να έχεις γείτονα μια χώρα ταραξία που επιλέγει να χρησιμοποιεί τις Ένοπλες Δυνάμεις της για να περάσει στις χώρες με τις οποίες συνορεύει τα πολιτικά της μηνύματα και διεκδικήσεις.

Αντίθετα όταν η Ελλάδα φώναζε και προειδοποιούσε την Ε.Ε ότι η Τουρκία αμφισβητεί την εθνική της κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα, ότι η Άγκυρα την απειλεί με πόλεμο εάν επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, οι Ευρωπαίοι αδιαφορούσαν εκφράζοντας μόνο ευχολόγια και κενού περιεχομένου συστάσεις προς τις δύο πλευρές μάλιστα.

Σήμερα όλοι πλέον στην Ευρώπη έχουν καταλάβει ότι η κατάσταση ασφαλείας της Ηπείρου έχει αλλάξει ριζικά, αφού το πρόβλημα πλέον έφτασε στην αυλή τους. Ίσως τώρα είναι η στιγμή που η Ευρώπη πρέπει να αντιμετωπίσει δραστικά με αληθινά μέτρα τις δύο αναθεωρητικές δυνάμεις της Ηπείρου μας διαφορετικά σε λίγα χρόνια θα είναι πολύ αργά για δάκρυα και απόδοση ευθυνών.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...