Πότε ζούσαμε καλύτερα, με το ευρώ ή με τη δραχμή;

cosmix - pixabay
Του Θεόδωρου Κατσανέβα

Με τη δραχμή έζησε ο ελληνικός λαός 185 χρόνια σε μια περιπετειώδη πορεία με εθνικές νίκες και ήττες, με δύσκολα χρόνια αλλά και περιόδους ειρήνης και σχετικής ευημερίας. Βίωσε πολέμους, ξένη κατοχή, εμφυλίους, πτωχεύσεις και στάσεις πληρωμών αλλά και ανάπτυξη. Ύστερα από κάποιες οπισθοδρομήσεις, πάντοτε προχωρούσε μπροστά. Η οικονομική της ανάπτυξη σε όλη την περίοδο της δραχμής ήταν ικανοποιητική και κατά περιόδους αλματώδης. Μετά τη δεκαετία του 1960 και 1970, η Ελλάδα πάντα με τη δραχμή, μπήκε στο κλαμπ των ανεπτυγμένων χωρών.

Το δημόσιο χρέος της είχε ανοδική πορεία αλλά ποτέ δεν ξεπέρασε ορισμένα όρια. Και τελικά ήρθε το σωτήριο έτος 2002 όταν μπήκαμε στην ευρωζώνη, καταργήθηκε η δραχμή και αντικαταστάθηκε από το ευρώ. Ένα νόμισμα που τυπώνεται σε χαρτί στην Φραγκφούρτη και μας το πουλάνε οι δόλιοι Γερμανο-Ευρωπαίοι με ... τόκο.

Από το 2002 μέχρι το 2008, οι ίδιοι αυτοί νεοκατακτητές μας δανείζανε καθ' υπερβολήν και μας τα έπαιρναν πίσω σε αγορές κυρίως αμυντικού εξοπλισμού. Με την κρίση του 2008, έσκασε η παγκόσμια οικονομική φούσκα του καζινο-καπιταλισμού και  η ελληνική οικονομία γονάτισε Τότε οι «καλοί μας Εταίροι" μας δανείσανε και πάλι με υψηλά επιτόκια και επιβαρύνσεις από swaps κλπ., έτσι που το χρέος στη διάρκεια των ετών 2008-2016 τριπλασιάστηκε, παρ' όλο το κούρεμα του PSI το 2012 που έγινε με αφαίμαξη ελληνικών δημόσιων και ιδιωτικών ομολόγων. Και συνεχίζει να αυξάνεται σε πείσμα των τρομακτικών μέτρων λιτότητας και λεηλασίας της χώρας μας.

Όσοι ισχυρίζονται ότι, σήμερα πληρώνουμε για αμαρτίες του παρελθόντος, δηλ. για χρέη που σωρεύτηκαν στην περίοδο της δραχμής, λένε χοντρά ψέματα ή δεν ξέρουν τι τους γίνεται. Ας τελειώνει επιτέλους εδώ το παραμύθι. Τα σημερινά τεράστια χρέη, οφείλονται σε τεχνική διόγκωσή τους μέσα και από την ευρωζώνη.

Σε τελευταία ανάλυση, επανέρχεται το απλό ερώτημα. Γιατί μπήκαμε στο ευρώ; Μα γιατί άλλο από το να ζούμε καλύτερα. Αλλά αντί για αυτό, βιώνουμε τη μεγαλύτερη μακρόπνοη φτωχοποίηση, εξαθλίωση λεηλασία ταπείνωση, εξόντωση που δεν έχει βιώσει ποτέ στο παρελθόν η χώρα μας με την δραχμή. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν, δεν το βλέπουν, δεν το ακούνε, δεν το νιώθουν, είτε είναι υποτακτικοί και βολεμένοι από το καθεστώς, ή θα πρέπει να επισκεφτούν οφθαλμίατρο, ΩΡΛ ή και ψυχίατρο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail