Ένα ζευγάρι Τούρκων που κανείς ανθρωπιστής δεν σκέφθηκε να τιμήσει δίνοντας το όνομά τους σε κάποιο δρόμο ή πλατεία


To 1821 έπαρχος στη Νέα Εφεσο, σημερινό Κουσάντασι ήταν ο Ελέζογλου. Μετά την κήρυξη της ελληνικής επανάστασης έκανε τα πάντα για να προστατεύσει τους Ελληνες από την εκδικητική μανία του τουρκικού όχλου.

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Φρόντισε ακόμα και για την εκκένωση χριστιανικού χωριού και τη μεταφορά των κατοίκων του σε άλλη περιοχή υπό τη φρουρά 600 ατόμων. Ήταν όμως η εξαίρεση. Όταν θεωρήθηκε νεκρός ο διάδοχος του δεν τα έβαλε με τον τουρκικό όχλο που όρμησε στα σπίτια των χριστιανών της Νέας Εφέσου. Σκότωσαν, ακρωτηρίασαν, ατίμασαν και εδώ φάνηκε το μεγάλειο της γυναίκας του που μπορεί να ήταν χριστιανή από τη Γεωργία αλλά έστειλε όσους στρατιώτες ήταν πιστοί στο σύζυγό της να γλιτώσουν όσους Ελληνες μπορούσαν από τα χέρια του όχλου και τους είπε να τους μεταφέρουν στο αρχοντικό της.

Το ίδιο ζήτησε από τις οθωμανικές αρχές της περιοχής. Να οδηγήσουν όσους Ελληνες κρύβονταν σε φιλικά τουρκικά σπίτια ή ήταν αιχμάλωτοι του όχλου στο σπίτι της όπου ετοίμασε συσίτια. Ο Ελέζογλου δεν πέθανε. Φρόντισε να επιστραφούν όσα είχαν αρπαγεί και κατάφερε να απελευθερώσει πολλά γυναικόπαιδα που είχαν αιχμαλωτιστεί.

Ο Σουλτάνος τον αντικατάστησε ως φιλοχριστιανό. Κανείς Ελληνας δε θα είχε αντίρρηση να δοθεί το όνομα του σε κάποιο δρόμο. Ποτέ στην ιστορία μας δεν κρύψαμε τις εξαιρέσεις τους Τούρκους που έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους να προστατεύσουν αμάχους αλλα οι ανθρωπίστες δεν ενδιαφέρονται γι' αυτούς τους Τούρκους, ενδιαφέρονται για ένα γενοκτόνο που θαύμαζε ο Χίτλερ ο οποίος δημιουργήσε ένα τεχνητό κράτος αφού φρόντισε να εξοντωθούν εκατομμύρια γηγενών κατοίκων, τον Κεμάλ. Η Οθωμανική αυτοκρατορία δεν ήταν έθνος και οι ραγιάδες γηγενείς που είχαν σκλαβωθεί έιχαν κάθε δικαίωμα να διεκδικήσουν την ελευθέρία τους. Μόνο φασίστες θα σκεφτόντουσαν κάτι διαφορετικό.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail