Ξέσπασε νέος «πόλεμος» για τα Ιμια - Προκαλεί ξανά η Αγκυρα - Τι απαντά η Αθήνα

Freepen.gr - Νέος «πόλεμος» δηλώσεων ξέσπασε γύρω από τα Ιμια με την Αγκυρα να ισχυρίζεται ότι είναι ξεκάθαρη η κυριαρχία της στα Ιμια. Άμεση ήταν η απάντηση της ελληνικής πλευράς στις τουρκικές αιτιάσεις σημειώνοντας ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα Ιμια δεν αμφισβητείται.

Ολόκληρη η ανακοίνωση του τουρκικού ΥΠΕΞ:

«Αναφέρεται πως υιοθετήθηκε πρόσφατα από την Ελλάδα ο νόμος 4519/2018, που αφορά τις 446 περιοχές ξηράς και θάλασσας που περιλαμβάνονται στο δίκτυο Natura 2000.

Στην πραγματικότητα, η χώρα μας δε φέρει αντίρρηση στους γενικούς στόχους και το περιεχόμενο των περιβαλλοντικών προγραμμάτων της ΕΕ, όπως το "Natura 2000" και το Corine Bird Directive, κλπ.

Εντούτοις, είναι ευρέως γνωστό πως η Ελλάδα εκμεταλλεύεται εδώ και καιρό αυτά τα προγράμματα σε σχέση με τα ζητήματα που αφορούν το Αιγαίο. Εν προκειμένω η Ελλάδα εκμεταλλεύεται το πρόγραμμα της ΕΕ, Νatura 2000, μέσω της εθνικής της νομοθεσίας.

Η Ελλάδα, μετά την κρίση των Καρντάκ το 1996, συμπεριέλαβε στο πρόγραμμα Natura 2000 τις βραχονησίδες Καρντάκ, καθώς και άλλα νησιά του Αιγαίου, όπου η κυριαρχία τους δεν έχει παραχωρηθεί στην Ελλάδα μέσα από διεθνείς συμφωνίες.

Επικοινωνήσαμε επισήμως τη θέση της Τουρκίας για τις πολιτικές της Ελλάδας αναφορικά με τη Natura 2000 και τα περιβαλλοντικά προγράμματα της ΕΕ στην Κομισιόν το 1998. Αναφέραμε ξεκάθαρα τη θέση μας πάνω στο ζήτημα με ανακοίνωσή μας στις 29 Απριλίου του 1998 και μίας ανακοίνωσης του τότε Τούρκου πρωθυπουργού στις 30 Απριλίου 1998. Την περίοδο που ακολούθησε, πραγματοποιήσαμε διάφορες άλλες ανακοινώσεις, καθώς και γραπτά και προφορικά διαβήματα προς την Κομισιόν.

Σε αυτήν τη συγκυρία, θα θέλαμε να καλέσουμε και πάλι την Ελλάδα να δράσει με κοινή λογική. Θα θέλαμε επίσης να υπενθυμίσουμε στην ΕΕ να μη γίνει εργαλείο στις προσπάθειες πολιτικής εκμετάλλευσης των περιβαλλοντικών προγραμμάτων από την Ελλάδα.

Παίρνουμε αυτήν την ευκαιρία, για να αναφέρουμε πως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία σχετικά με την κυριαρχία της Τουρκίας πάνω στις βραχονησίδες Καρντάκ. Επίσης δε θα δεχθούμε κανένα τετελεσμένο που θα παρουσιάσει η Ελλάδα σχετικά με τους γεωγραφικούς σχηματισμούς του Αιγαίου, το νομικό status των οποίων αμφισβητείται. Τέλος, θέλουμε να επαναλάβουμε πως ο ελληνικός νόμος 4519/2018 δεν έχει καμία νομική ισχύ σε σχέση με τις διαφορές της Τουρκίας και της Ελλάδας στο Αιγαίο»

Η απάντηση από το ελληνικό υπουργείο εξωτερικών ήταν άμεση και μετρημένη:

«Το νομικό καθεστώς των Ιμίων είναι πλήρως κατοχυρωμένο και η ελληνική κυριαρχία επ' αυτών είναι δεδομένη και αναμφισβήτητη.

Λαθεύει η Τουρκία, εάν νομίζει ότι δύναται να παραβιάσει στο Αιγαίο το διεθνές δίκαιο χωρίς συνέπειες, όπως πράττει σε άλλα σημεία του περίγυρού της. Της συστήνουμε δε, να μετράει τα λόγια της»
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail