Τουρκικά σενάρια αποχώρησης της Αγκυρας από το ΝΑΤΟ

© AP Photo/ Alik Keplicz
Freepen.gr - Ο βετεράνος ταξίαρχος της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, Μπεϊζίτ Καράτα δήλωσε στο Sputnik News ότι οι τελευταίες δηλώσεις ανώτερων Ρώσων αξιωματούχων δείχνουν πως η Άγκυρα δεν πρέπει να στηρίζεται στο ΝΑΤΟ όταν πρόκειται για τη διατήρηση της εθνικής της ασφάλειας.

"Η Μόσχα υπογραμμίζει ότι η Τουρκία μπορεί να αποσυρθεί ήρεμα από το ΝΑΤΟ και μετά από αυτό η Άγκυρα θα έχει εγγυήσεις ότι δε θα αντιμετωπίσει καμία απειλή όσον αφορά την εγγύηση της δικής της ασφάλειας", τόνισε ο Καράτας.

Ο Καράτας υπενθύμισε αυτό που είχε ήδη πει για την πιθανότητα μιας κατάστασης στην οποία οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να καταστήσουν την Τουρκία πυρηνικό στόχο.

"Με αυτό το λόγο εννοούσα ότι εάν κάποια χώρα του ΝΑΤΟ, κυρίως η Αμερική, διεξάγει πυρηνική επίθεση σε τρίτη χώρα από την τουρκική επικράτεια, μπορεί να μετατρέψει την Τουρκία σε πυρηνικό στόχο. Ωστόσο, οι πρόσφατες δηλώσεις της Ρωσίας, αφενός, ένα σύστημα προστασίας που είναι εναλλακτικό προς την πυρηνική αποτροπή του ΝΑΤΟ και, από την άλλη, οι δηλώσεις έστειλαν ένα συγκεκριμένο μήνυμα στο ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ μέσω της Τουρκίας ", πρόσθεσε.

Ο Καράτας τόνισε ότι «οι ΗΠΑ δεν είναι μια υπερδύναμη όσον αφορά τους πόρους της στον τομέα των συμβατικών όπλων και αυτό το συνειδητοποιούν κι ίδιες».

"Οι ΗΠΑ είναι μια χώρα που αναγκάζεται να δημιουργήσει συμμαχίες για να πραγματοποιήσει στρατιωτικές παρεμβάσεις στο Αφγανιστάν, το Ιράκ, τη Συρία ή αλλού στον κόσμο. Μιλάμε για την Αμερική που δημιούργησε μια συμμαχία με 70 διαφορετικές δυνάμεις. Από τα κύρια στοιχεία ότι οι ΗΠΑ δεν είναι πλέον μια παγκόσμια υπερδύναμη», σημείωσε.

Υπενθύμισε ότι οι δηλώσεις του Πούτιν σχετικά με τα εξελιγμένα ρωσικά όπλα ήρθαν μετά τις δηλώσεις του Donald Trump σχετικά με την πρόθεση της Ουάσινγκτον να αναπτύξει αμερικανικά τακτικά πυρηνικά όπλα.

"Μπορεί να θεωρηθεί ως μια προσπάθεια να αντισταθμιστεί η αδυναμία των Η.Π.Α. στο συμβατικό οπλισμό με την ανάπτυξη πυρηνικών ικανοτήτων. Σε αυτό το πλαίσιο, οι δηλώσεις του Πούτιν μπορούν να θεωρηθούν ως απάντηση στην ρητορική των ΗΠΑ, η οποία είναι γεμάτη απειλές" σχολίασε ο Καράτας

Επιπλέον οι δηλώσεις του Πούτιν σύμφωνα με τον Τούρκο πολιτικό αναλυτή Ozdemir Akbal, "την επιθυμία του να δημιουργήσει μια νέα ένωση" στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στην Τουρκία.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail