Πού αυξάνονται και πού μειώνονται οι νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων

Αναδημοσίευση από: newpost.gr

Θα επιβαρυνθούν για τον ΕΝΦΙΑ οι έχοντες μεγάλη περιουσία

του Θάνου Πασχάλη

Στο συν-πλην 30%, ανάλογα με την περιοχή, αναμένεται να κυμανθούν οι αναπροσαρμογές των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων, έτσι ώστε να εξισωθούν με τις εμπορικές αξίες το αργότερο μέχρι τον Απρίλιο σύμφωνα με την μνημονιακή υποχρέωση.

Η αναπροσαρμογή θα αφορά προς τα πάνω κυρίως φτωχές περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες της εφορίας είναι ιδιαίτερα χαμηλές (κάτω από 600 ευρώ το τ.μ) και μείωση σε ακριβές περιοχές όπου οι αντικειμενικές αξίες σε σχέση με τις εμπορικές απέχουν πάρα πολύ. Οι διορθώσεις στις 10.000 τιμές ζώνης σε όλη τη χώρα θα γίνουν με βάση τις προτάσεις που θα υποβάλλουν οι πιστοποιημένοι ιδιώτες εκτιμητές στο υπουργείο Οικονομικών μέχρι στις 14 Μαρτίου, ώστε να ακολουθήσουν στη συνέχεια τυχόν αναγκαίες διορθώσεις από δευτεροβάθμια επιτροπή στις περιπτώσεις όπου οι προτεινόμενες τιμές ζώνης των ακινήτων θα απέχουν παρασάγγας από τις υφιστάμενες.

Η τελευταία φορά που ορίστηκαν αντικειμενικές αξίες ακινήτων σε όλη την Επικράτεια ήταν το 2007 και έκτοτε, με εξαίρεση την μερική διόρθωση με οριζόντια μείωση 5%-18% που επήλθε το Γενάρη του 2016 σε συγκεκριμένο αριθμό ακινήτων, δεν έχει υπάρξει άλλη ανάλογη γενική μεταβολή και διόρθωση. Και όλα αυτά την ώρα, που σύμφωνα με στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος την οκταετία της κρίσης οι εμπορικές αξίες των ακινήτων κατέρρευσαν.

Συγκεκριμένα από το 2008 και μέχρι σήμερα οι τιμές των ακινήτων μειώθηκαν συνολικά κατά 41,7%, ενώ ανάλογη ήταν και η μείωση στα επαγγελματικά μισθώματα, τα ενοίκια των κατοικιών αλλά και στον αριθμό των αγοραπωλησιών κατοικιών και διαμερισμάτων που χρόνο με το χρόνο βαίνει μειούμενος.

Η αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών για την εφορία θα επιβαρύνει αρκετές χιλιάδες ιδιοκτητών εφόσον αυτές αναπροσαρμοστούν προς τα πάνω καθώς θα κληθούν να πληρώσουν περισσότερους φόρους για αγοραπωλησίες, γονικές παροχές, δωρεές κλπ. Αυτό όμως, όπως και στην περίπτωση του ΕΝΦΙΑ, πιθανόν να μην ισχύσει εν τέλει, καθώς μπορεί η κυβέρνηση για να αποφύγει την επιβάρυνση των φτωχών κοινωνικών στρωμάτων να θεσπίσει μειωμένους συντελεστές υπολογισμού του φόρου στις αγοραπωλησίες των ακινήτων τους, με στόχο η επιβάρυνση να αφορά κυρίως τους έχοντες μεγάλη ακίνητη περιουσία.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...