Η αναγκαστική εφαρμογή του “δόγματος Τσίπρα” εκθέτει το ελληνικό στρατιωτικό επιτελείο

Αναδημοσίευση από: defence-point.gr

Οι Τούρκοι φρόντισαν να «αδειάσουν» όσα αναφέρονταν στην ανακοίνωση που εξέδωσε το ελληνικό επιτελείο των χερσαίων δυνάμεων… Η ενέργεια της ελληνικής πλευράς να επιχειρήσει άτσαλα να αποκλιμακώσει την κατάσταση που δημιουργήθηκε με τη σύλληψη των δυο Ελλήνων στρατιωτών, κατ’ εφαρμογή του «δόγματος Τσίπρα» περί της πάση θυσία αποφυγής κλιμάκωσης με τους Τούρκους, χωρίς φυσικά να υποστηρίζεται οποιαδήποτε κλιμάκωση από ελληνικής πλευράς, εξέθεσε το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ).

Υπενθυμίζεται ότι το ΓΕΣ ανακοίνωσε το πρωί, ότι «στρατιωτική περίπολος αποτελούμενη από δύο Στελέχη του Στρατού Ξηράς, στο πλαίσιο συνήθους περιπολίας στην οριογραμμή δασικής περιοχής Καστανιών Έβρου, λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, φέρεται να εντοπίστηκε από τουρκική περίπολο, σε τουρκικό έδαφος».

Μπορεί αυτό το «φέρεται» να έσωσε τα προσχήματα, ωστόσο και μόνο η αναφορά του είχε τη δική της σημασία. Η ελληνική πλευρά που τελούσε σε γνώση του περιστατικού, εντάσσοντας την τουρκική εκδοχή στην ανακοίνωση του ΓΕΣ, μπορεί να μην την υιοθετούσε, εμφανιζόταν όμως να έχει άγνοια για το τι συνέβη.

Δηλαδή, σε μια τόσο κρίσιμη συγκυρία και με τις υποψίες ότι η Τουρκία κάτι ετοιμάζει με σκοπό να αιφνιδιάσει την ελληνική πλευρά, έστειλε τους δυο στρατιώτες ως «πρόβατα επί σφαγήν». Αφενός είναι πολύ αμφίβολο στην καλύτερη περίπτωση να έχασαν το συγκεκριμένο μονοπάτι που εκτελούνται αυτά τα περίπολα.

Δεν θα έπρεπε να είναι πολυπληθέστερα με απόσταση μεταξύ τους ώστε να καλύπτονται και να μπορούν να αντιδράσουν, ή σε τελική ανάλυση να μεταφέρουν έγκυρα για το τι έχει συμβεί, καθώς αρνούμαστε ακόμα και να υποθέσουμε ότι υπάρχει περίπτωση να μην είχε προβλεφθεί η ενέργεια και να είχε ενταχθεί ως σενάριο στον σχεδιασμό.

Είναι επίσης τραγικό να ακούει κανείς τον κυβερνητικό εκπρόσωπο να υιοθετεί την τουρκική εκδοχή ότι απλά πέρασαν σε τουρκικό έδαφος. Θα μπορούσαν τουλάχιστον να τηρήσουν πιο εφεκτική στάση επί του ζητήματος, με τη «διπλωματική γλώσσα» να προσφέρει πολύ περισσότερες επιλογές.

Ουδείς υποστηρίζει ότι έπρεπε να κλιμακωθεί από ελληνικής πλευράς η κατάσταση ας είμαστε σοβαροί. Όμως, άλλο αυτό και άλλο η αξιοπρεπής αντιμετώπιση, με το Μέγαρο Μαξίμου να δείχνει σοβαρή ανεπάρκεια καθώς στηρίζεται σε αυτοσχεδιασμούς για τη διαχείριση μιας κρίσης.

Ελπίζουμε να μην τα ρίξουν στον… στρατηγικό σύμβουλο Νίκο Καρανίκα. Θα είναι απαράδεκτο. Όπως αποδεικνύεται από την τελευταία του ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο άνθρωπος ασχολείται με την κάνναβη δίνοντας συγχαρητήρια. Ο δε Καμμένος πάλι αναζητείται…

Η βεβαιότητα με την οποία αναφέρονται τόσο πρόωρα στα πραγματικά περιστατικά της σύλληψης, αλλά και αυτό που θα υποστηρίξουν εάν αποδειχθεί το αντίθετο από την εκδοχή τους, ότι το έκαναν δηλαδή για να διευκολύνουν την επιστροφή των Ελλήνων αξιωματικών, προδίδει συγκεκριμένη «προδιάθεση συμπεριφοράς» και αυτό είναι τελικά το πρόβλημα.

Το αποκορύφωμα του «αδειάσματος» της ελληνικής πλευράς από την τουρκική είναι η διαρροή στην Τουρκία (πολλοί το εμφανίζουν ως απόφαση των Τούρκων), ότι οι Έλληνες στρατιωτικοί θα περάσουν, έστω τυπικά, από δίκη, τη στιγμή που όλοι γνωρίζουν ότι αυτά τα θέματα παραδοσιακά διευθετούνται με απευθείας συνεννόηση των τοπικών στρατιωτικών διοικητών, οι οποίοι ενίοτε διατηρούν εξαιρετικά φιλικές σχέσεις. Όποιος θέλει ας το διαψεύσει…

Κατά συνέπεια και μόνο η απομάκρυνση των Ελλήνων από τη συνοριακή περιοχή και η μεταφορά τους στην Ανδριανούπολη, θα έπρεπε να ερμηνευθεί από ελληνικής πλευράς ως «μη φιλική» ενέργεια, οπότε η «κατευναστική ανακοίνωση» του ΓΕΣ, αντί μιας τυπικής – υπηρεσιακής, θα μπορούσε ακόμα και να έχει αποθρασύνει τους Τούρκους.

Η τουρκική τακτική είναι γνωστή, οπότε θα ήταν απόλυτα φυσιολογικό να εκτιμηθεί από ελληνικής πλευράς ότι θα χρησιμοποιήσουν την υπόθεση για να αποκομίσουν όσο περισσότερα οφέλη μπορούν. Ακόμα κι αν δεν έχει τεθεί θέμα ανταλλαγής με τους Τούρκους αξιωματικούς στην Ελλάδα, ο επικοινωνιακός αντίκτυπος είναι επαρκές θέμα προς χειραγώγηση από τους Τούρκους.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...