Ο Τραμπ απέναντι από το βαθύ κράτος των ΗΠΑ

Του Παναγιώτη Αποστόλου

Ευρισκόμενος εκτός ΗΠΑ ο Υπουργός Εξωτερικών της Αμερικής Ρεξ Τίλερσον έμαθε την απόλυσή του από το ΥΠΕΞ μέσω twitter, που ανάρτησε ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ, όπου και τον καλούσε να επιστρέψει στην Αμερική και να παραδώσει το χαρτοφυλάκιο του Υπουργείου του!
Αυτή η είδηση είναι βόμβα μεγατόνων, γιατί δεν μιλάμε για τον όποιο Αμερικανό πολιτικό – επιχειρηματία και για το όποιο Υπουργείο! 

Ο Ρεξ Τίλερσον από το 2006 έως το 2017 ήταν πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Exxon Mobil (σ.σ. αμερικανική πολυεθνική εταιρεία πετρελαίου και φυσικού αερίου που εδρεύει στο Ίρβινγκ του Τέξας), οπότε και αποχώρησε προκειμένου να συμμετάσχει στην κυβέρνηση Ντόναλντ Τραμπ! Αναλαμβάνοντας, το μεγαλύτερο Υπουργείο των ΗΠΑ, το Υπουργείο των Εξωτερικών!
Να σημειωθεί ότι η Exxon Mobil συμμετέχει στις γεωτρήσεις που γίνονται στα “οικόπεδα” της κυπριακής ΑΟΖ!

Μάικ Πομπέο: ο εκλεκτός…

Η επίσημη ανακοίνωση του Λευκού Οίκου αναφέρει ότι, ο Ρεξ Τίλερσον απολύθηκε με αυτόν τον βίαιο τρόπο από τον Ντόναλντ Τραμπ, γιατί ο Πρόεδρος των ΗΠΑ ήθελε μια νέα Ομάδα να αναλάβει το ΥΠΕΞ της χώρας εν όψει των συνομιλιών με τη Βόρεια Κορέα! Τοποθετώντας στη θέση του, ως επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας τον Μάικ Πομπέο, μέχρι πρότινος διευθυντή της CIA, δηλώνοντας: “Είναι ο κατάλληλος άνθρωπος γι΄ αυτή τη δουλειά, αυτήν την κρίσιμη καμπή. Θα κάνει απίθανη δουλειά”!
Όμως, η τοποθέτηση του Μάικ Πομπέο στο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, έχει θορυβήσει την Τουρκία και τα τουρκικά ΜΜΕ θυμήθηκαν τα όσα είχε γράψει ο νυν ΥΠΕΞ των ΗΠΑ σε twitter αμέσως μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του Ερντογάν τον Ιούλιο του 2016 και πριν ο Πομπέο γίνει διευθυντής της CIA! Και στο οποίο twitter χαρακτήριζε την Τουρκία ως μια ολοκληρωτική ισλαμιστική δικτατορία!
Την ανησυχία της όμως, φανέρωσε και επίσημα η τουρκική κυβέρνηση με τη δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ Μελβούτ Τσαβούσογλου: “Η Τουρκία ελπίζει να οικοδομήσει καλές σχέσεις με τον νέο Αμερικανό ΥΠΕΞ, όμως πρέπει αυτός να σέβεται πρώτα τη χώρα μας”!
Αξίζει να θυμηθούμε στο σημείο αυτό και τις προ ολίγων ημερών δηλώσεις του Σαουδάραβα πρίγκιπα – διαδόχου Σαλμάν, ο οποίος είπε: “Το σύγχρονο τρίγωνο του κακού περιλαμβάνει το Ιράν, την Τουρκία και τις εξτρεμιστικές θρησκευτικές οργανώσεις” (σ. σ. υπονοώντας προφανώς την Αλ Κάιντα κ.α.)!
Μια δήλωση που ισορροπεί πάνω στην παλαιότερη δήλωση του Μάικ Πομπέο!

Προσπαθεί ο Ντόναλντ Τραμπ να ξεριζώσει το βαθύ κράτος των ΗΠΑ…

Ο Ντόναλντ Τραμπ θεωρεί την επιδιωκόμενη συμφωνία αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου με τον Βορειοκορεάτη ηγέτη Κιμ Γιονγκ Ουν, ως την μεγαλύτερη ειρηνευτική πράξη που θα συντελεστεί, κοσμοϊστορικής σημασίας και αξίας για την παγκόσμια ειρήνη!
Έτσι, οι πληροφορίες μας λένε, ότι ο Ρεξ Τίλερσον ήταν αντίθετος με αυτήν την προσέγγιση Τραμπ –Κιμ! Αφού συνέπλεε με τις θέσεις της ΝΤΠ και της Παγκοσμιοποίησης και επί της ουσίας του βαθέως κράτους των ΗΠΑ (σ.σ. Μπους, Κλίντον, Ομπάμα), που δεν είναι δυνατόν να το αφαλοκόψει αυτό το κράτος ο Ντόναλντ Τραμπ μέσα σε 1-2 χρόνια! Αυτό το βαθύ κράτος, που χτίστηκε πάνω από μισό αιώνα και για το ίδιο διάστημα κυβερνούσε τις ΗΠΑ!
Για τον λόγο αυτό, ο Ντόναλντ Τραμπ αλλάζει πολύ τακτικά αξιωματούχους του Λευκού Οίκου!

Δρούσε ο Τίλερσον πέρα από τις εντολές Τραμπ;

Αλλά, η μεγάλη δυσαρέσκεια που δημιουργήθηκε στο πρόσωπο του Ρεξ Τίλερσον από τον Πλανητάρχη, δεν έχει να κάνει μόνο με την προσπάθεια μη συμφωνίας μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν, από τον Ρεξ Τίλερσον!
Μεγάλος γνώστης των ελληνοαμερικανικών θεμάτων η πηγή μας, μας εκμυστηρεύτηκε πως, σημαντικό ρόλο έπαιξε η μετάβαση του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον στην Άγκυρα στις 15 Φεβρουαρίου για να συναντηθεί με τον Σουλτάνο – Πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ – Ταγίπ Ερντογάν, όπου έκανε παραχωρητικές κινήσεις υπέρ της Τουρκίας και βεβαίως κατά της Ελλάδος και έτσι το χάσμα μεταξύ Τραμπ – Τίλερσον έγινε πολύ βαθύ!
Όπως θα θυμάστε σας ενημερώναμε μέσω της Ελεύθερης Ώρας την Κυριακή 4 Μαρτίου 2018 στο άρθρο μου: “Έρχεται θερμό επεισόδιο στο Αιγαίο με την ευλογία των ΗΠΑ”:
«Ο Ερντογάν ζήτησε στη συνάντηση αυτή από τον Ρεξ Τίλερσον τα παρακάτω:
α) Να τον αφήσουν ελεύθερο να “καθαρίσει” τους Κούρδους στην Αφρίν!
β) Να συμμετέχει στην συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ!
γ) Να επισπευτεί η συμμετοχή της Τουρκίας στην συνεκμετάλλευση των κοιτασμάτων του Αιγαίου και στην συνδιαχείριση αυτού!
Στις παράλογες και επιθετικές απαιτήσεις του Ερντογάν, ο Ρεξ Τίλερσον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ για λογαριασμό της χώρας του, ήταν αρνητικός στο θέμα των Κούρδων, για το θέμα των κοιτασμάτων της κυπριακής ΑΟΖ τήρησε ίσες αποστάσεις, παραπέμποντας το ζήτημα σε επόμενη συνάντηση και για το θέμα της συνεκμετάλλευσης και συνδιαχείρισης του Αιγαίου, έκλεισε θετικά το μάτι στον Τούρκο συνομιλητή του, αφήνοντας να εννοηθεί πως οι ΗΠΑ δεν θα επέμβουν όταν δημιουργηθεί από πλευράς Τουρκίας ένα θερμό επεισόδιο σε σημείο του Αιγαίου!
Βεβαιότατα, αυτό το θερμό επεισόδιο θα είναι “στημένο”, όπως ακριβώς έγινε στα Ίμια, που από τότε χαρακτηρίζουν οι Τούρκοι πως είναι “γκρίζα ζώνη” και την αποδέχονται σιωπηρά οι “σύμμαχοί” μας!
Άλλωστε, το ίδιο δεν έπραξαν οι Αμερικανοί και Νατοϊκοί “σύμμαχοί” μας το ΄74 στην Κύπρο και τώρα με την παράδοση της λέξης “Μακεδονία” στην οριστική ονοματοδοσία των Σκοπίων; Όπου μας καλούν να παραδώσουμε την ιστορία μας και εμμέσως πλην σαφώς κυριαρχικά δικαιώματα της Πατρίδος μας;
Από τη στιγμή λοιπόν, που έχουμε πολλά νησιά, θα μας ζητήσουν στο τέλος να παραχωρήσουμε και μερικά στην Τουρκία»!

Ποιος ο ρόλος του Τζέφρι Πάιατ;

Ωστόσο αυτό το ζήτημα, θα έχει ακόμη πολύ μαλλί στο κουβάρι για να ξετυλιχτεί! Και τι εννοώ!
Σας ενημέρωνα στην Ελεύθερη Ώρα και στη στήλη μου “Κόκκινο πιπέρι 6 Μαρτίου 2018” πως: «Στην πρόσφατη συνάντηση (σ.σ. 15 Φεβρουαρίου) στην Άγκυρα του Τούρκου Σουλτάνου Ρετζέπ – Ταγίπ Ερντογάν με τον ΥΠΕΞ των ΗΠΑ Ρεξ Τίλερσον, μάθαμε πως παρέστη και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ! Τι δουλειά είχε στην Άγκυρα το “γεράκι” των ΗΠΑ που παίζει το ρόλο του πρέσβη στην Αθήνα; Όταν αυτός ο Αμερικανός “διπλωμάτης” είναι εξειδικευμένος σε προβοκάτσιες στις χώρες που υπηρέτησε, όπως στην Ουκρανία, από όπου και μας τον έφεραν μπαρουτοκαπνισμένο; Πηγές μας, κάνουν λόγο για συμμετοχή του στις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στο κυοφορούμενο θερμό επεισόδιο σε νησί μας στο Αρχιπέλαγος! Μας είπαν συγκεκριμένα ότι, “έλαβε” το μήνυμα μέσα σε φάκελο και ήλθε στην Αθήνα για την υλοποίηση των γραφομένων σε αυτόν»!
Επίσης, έγραφα στην Ελεύθερη Ώρα και στο άρθρο μου: «Τελικά φθάνει το νέο “γεράκι” των ΗΠΑ»: “… Στους διπλωματικούς κύκλους των ΗΠΑ συζητιέται εάν θα ήταν αναγκαία η αντικατάσταση του Πρέσβη των ΗΠΑ στην Αθήνα, με έναν πιο σκληρό διπλωμάτη. Ένα από τα γνωστά “γεράκια” των ΗΠΑ που διαχειρίζονται καταστάσεις “κόκκινου” συναγερμού. ”! Για ακόμη μια φορά είμαστε μπροστά από τις εξελίξεις και επιβεβαιωνόμαστε καθημερινώς. Είναι ακόμη μια ικανοποίηση για μας, γιατί σας ενημερώνουμε έγκαιρα και έγκυρα. Έτσι, την Παρασκευή 6 Μαΐου 2016 σάρωσε το διαδίκτυο η είδηση του ερχομού του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα. Και αντλούμε από το protothema.gr.
“Ο επόμενος Αμερικανός πρέσβης στην Ελλάδα θα είναι ο Geoffrey Pyatt, σημερινός πρεσβευτής των ΗΠΑ στην Ουκρανία. Πρόκειται για έμπειρο αλλά και σκληρό διπλωμάτη που διατηρεί στενές σχέσεις με την κ. Βικτόρια Νούλαντ, Υφυπουργό Εξωτερικών για Ευρωπαϊκές υποθέσεις των ΗΠΑ. Πιο συγκεκριμένα, υπεύθυνη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στην Ανατολική Μεσόγειο… Η Ουάσιγκτον έχει ήδη στείλει τα σχετικά έγγραφα στην ελληνική κυβέρνηση και ζητά τη συμφωνία της προκειμένου να έλθει στην Αθήνα ο κ. Pyatt”!
Σύμφωνα λοιπόν με τις τελευταίες εξελίξεις στις ΗΠΑ, μην σας φανεί παράξενο εάν αντικατασταθεί ο Τζέφρι Πάιατ με άλλο Αμερικανό διπλωμάτη!
Πάντως, θα συμφωνήσετε πως, οι εξελίξεις είναι καταιγιστικές στην περιοχή μας!
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...