Η πτώση της Αφρίν - «Οι Κούρδοι απέρριψαν πολλές φορές την πρόταση να γλυτώσουν από τον Ερντογάν"

Αυτό είναι το άμεσο αποτέλεσμα των τεράστιων λανθασμένων υπολογισμών των Κούρδων του YPG που ήλεγχαν την περιοχή της Afrin. Είχαν μια σαφή προσφορά από τη συριακή και τη ρωσική κυβέρνηση: να παραδώσει τη διοίκηση στη νόμιμη κυβέρνηση της Συρίας και ο συριακός στρατός θα έρθει και να υπερασπιστεί τη γη τους.

Απόδοση - Παρουσίαση: Freepen.gr 

Απέρριψαν αυτή την προσφορά πολλές φορές. Θεωρούσαν ότι θα μπορούσαν να αντισταθούν σε μια επίθεση από έναν ανώτερο αριθμητικό εχθρό που έχει άφθονη υποστήριξη από αέρος και πυροβολικό. Η Χεζμπολάχ μπορεί να το κάνει αυτό, αλλά οι Κούρδοι δεν είναι η Χεζμπολάχ. Το αμυντικό τους δίκτυο ήταν μέτριο με τις εγκαταστάσεις τους εύκολα ορατές από τον αέρα και το έδαφος, χωρίς καμία ύδρευση και άλλες ανάγκες. Αυτές οι μεσαιωνικές οχυρώσεις χτίστηκαν σε χρόνια, αλλά έπεσαν μέσα σε λίγες ώρες. Δεν υπήρχε προφανώς δεύτερη γραμμή άμυνας. Οι τακτικές στρατιωτικές ικανότητες που έδειξαν οι Κούρδοι του YPG ήταν μάλλον ερασιτεχνικές. Οι αναγγελθείσες ενισχύσεις από την ανατολική Συρία δεν άλλαξαν την κατάσταση. Τώρα το «καντόνι» τους χάνεται από μια πολύ εχθρική δύναμη. Μπορεί ποτέ να επανακτηθεί;

Εν τω μεταξύ οι Η.Π.Α. βρίσκονται στα πρόθυρα να δώσουν και την Ιεράπολη στους Τούρκους.

Το 2016 το κουρδικό PKK επιχείρησε να κρατήσει τα «αυτόνομα» αστικά κέντρα στην ανατολική Τουρκία. Ο τουρκικός στρατός απλώς μετέτρεψε τις περιοχές αυτές σε ερείπια. Η εξέγερση τελείωσε με μια καταστροφική απώλεια Κούρδων μαχητών. Οι κουρδικές προσπάθειες να επεκταθούν οι εκτάσεις τους στο Ιράκ, κλέβοντας τα πετρελαϊκά πεδία του Kirkuk, έπεσαν στο κενό. Τώρα και η Αφρίνη χάνεται.

Γιατί κανείς πιστεύει ότι οι Κούρδοι αξίζουν το δικό τους κράτος; Οι ηγέτες τους είναι διεφθαρμένοι και έχουν μηδενικές πολιτικές ικανότητες. Επιμένουν στις ψευδαισθήσεις τους και αγνοούν τις πραγματικότητες της ζωής. Θα μάθουν οι Κούρδοι ποτέ;

Ο Συριακός Αραβικός Στρατός έχει χωρίσει την ανατολική Ghouta δίπλα στη Δαμασκό σε τρία μέρη.

Περίπου το 80% της συνολικής περιοχής μετά από έξι χρόνια απελευθερώνεται. Ο συριακός στρατός θα συνεχίσει να παίρνει τα πιο αγροτικά μέρη και στη συνέχεια θα κρατήσει τις περιοχές ανοικοδόμησης (Harasta, Duma, Arbin, Jobar) υπό σφοδρά πυρά, μέχρις ότου οι διάφορες τρομοκρατικές ομάδες συμφωνήσουν να εγκαταλείψουν ή να μετακινηθούν στο Idleb. Η πτώση αυτών των σαουδαραβικών και τουρκικών πληρεξουσίων δυνάμεων από τον ψεύτικο θρόνο της "επανάστασης" είναι μια άλλη τεράστια νίκη για τον συριακό λαό. Οι διαπραγματεύσεις για μεταφορά βρίσκονται σε εξέλιξη. Στο Idleb μπορούν να συμμετάσχουν στο συνεχιζόμενο εμφύλιο ανάμεσα στις εκεί τρομοκρατικές ομάδες.

Υπάρχει συμφωνία μεταξύ της Συρίας, της Ρωσίας, του Ιράν και της Τουρκίας για μια «ανταλλαγή» ανατολικής Γκούτα για την Αφρίν; Τα εμπλεκόμενα μέρη δεν μιλούν πολύ κι αυτό μου επιτρέπει να υποθέσω ότι κάτι τέτοιο έχει συμφωνηθεί.

Η εξάλειψη του θύλακα της Γκούτα θα απελευθερώσει τον μεγάλο αριθμό συριακών στρατευμάτων που ήταν απαραίτητοι για να κρατήσουν την περιοχή περικυκλωμένη. Αυτά τα στρατεύματα πιθανότατα θα μετακινηθούν νότια για να απελευθερωθεί η πόλη Deraa και όλα τα εδάφη μέχρι τα σύνορα της Ιορδανίας. Υπάρχουν ισχυροί οικονομικοί λόγοι για την απελευθέρωση της εθνικής οδού Damascus-Amman και του συνοριακού σταθμού.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail