Καταρράκτης: Ποιοι κινδυνεύουν έως και 6 φορές περισσότερο

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Ο καταρράκτης αποτελεί μία από τις κύριες αιτίες απώλειας όρασης.

Υπολογίζεται ότι περίπου 65 εκατομμύρια άνθρωποι οδηγούνται κάθε χρόνο σε σημαντική απώλεια της όρασης ή τύφλωση εξαιτίας του καταρράκτη.

Οι διαβητικοί είναι δύο φορές πιο πιθανό να αναπτύξουν καταρράκτη σε σχέση με το γενικό πληθυσμό ενώ ο σχετικός κίνδυνος είναι υψηλότερος σε άτομα ηλικίας μεταξύ 45-54 ετών.

Οι ερευνητές ανέλυσαν τα ιατρικά αρχεία από 56.510 διαβητικούς στο Ηνωμένο Βασίλειο ηλικίας 40 ετών και άνω και διαπίστωσαν μια αναλογία 20,4 ανά 1.000 άτομα με καταρράκτη. Το ποσοστό στο γενικό πληθυσμό είναι 10,8 ανά 1.000 άτομα.

diabetes insuline
Οι διαβητικοί ασθενείς ηλικίας 45-49 ετών ήταν 4,6 φορές πιο πιθανό να πάσχουν από καταρράκτη και οι διαβητικοί ηλικίας μεταξύ 50-54 ετών ήταν 5,7 φορές περισσότερο σε σχέση τους υγιείς ομολόγους τους.

Η μελέτη χρησιμοποίησε στοιχεία από την Clinical Practice Research Datalink που καλύπτει περίπου το 7% του πληθυσμού του Ηνωμένου Βασιλείου και είναι αντιπροσωπευτικά του συνολικού πληθυσμού όσον αφορά την ηλικία, το φύλο και τη γεωγραφική κατανομή.

Ο Rupert Bourne, καθηγητής Οφθαλμολογίας στο Πανεπιστήμιο Anglia Ruskin, δήλωσε: «Η μελέτη έδειξε ότι ο διαβήτης διπλασιάζει τον κίνδυνο να διαγνωστεί ο ασθενής με καταρράκτη και ότι αυτός ο κίνδυνος είναι 6 φορές υψηλότερος αν ένας διαβητικός έχει μια διαβητική νόσο του αμφιβληστροειδούς που ονομάζεται διαβητική ωοθυλακίτιδα».

Η μελέτη υπογραμμίζει περαιτέρω τη σημασία των διαγνωστικών οφθαλμικών εξετάσεων για την έγκαιρη αναγνώριση και θεραπεία της διαβητικής νόσου των ματιών για την πρόληψη της απώλειας της όρασης.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο Eye.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail