«Σεισμός» στην Κυπριακή ΑΟΖ - 25 δις δολάρια δίνει η Shell σε Κύπρο κι Ισραήλ για Αφροδίτη & Λεβιάθαν


Freepen.gr - Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg, η Shell βρίσκεται σε συνομιλίες για να αγοράσει 10 BCM ετησίως από τα ισραηλινό κοίτασμα Λεβιάθαν και το κυπριακό της Αφροδίτης προσφέροντας συμφωνία ύψους 25 δισεκατομμυρίων δολαρίων για δέκα χρόνια.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, με βάση τις πηγές της ενεργειακής βιομηχανίας, οι μυστικές διαπραγματεύσεις αφορούν την αγορά 10 BCM ετησίως από τα δύο κοιτάσματα μαζί.

"Εάν υπογραφεί μια συμφωνία, θα αποτελέσει ένα τεράστιο δράμα για την τοπική οικονομία, θα χρειαστεί ένα έργο επέκτασης του Leviathan και θα αφαιρεθεί ο φόβος για υπερβολική προσφορά φυσικού αερίου στην τοπική αγορά", ανέφερε μια πηγή ενεργειακής βιομηχανίας στο "Globes".

Σύμφωνα με το Bloomberg, τα μέρη επιδιώκουν να υπογράψουν μια συμφωνία μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. Η Shell, η οποία κατέχει το εργοστάσιο υγροποίησης φυσικού αερίου EDCO στην Αίγυπτο, θα είναι στη συνέχεια σε θέση να υγροποιήσει το φυσικό αέριο και να το πουλήσει σε όλο τον κόσμο.

Εάν υπογραφεί μια τέτοια συμφωνία, δεν είναι σαφές πώς θα μεταφερθεί το φυσικό αέριο στην Αίγυπτο. Αλλά όπως και στη συμφωνία φυσικού αερίου των 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων που υπέγραψαν οι εταίροι του Lerviathan και οι εταίροι του Tamar με την αιγυπτιακή εταιρεία Dolphinus Holdings, υπάρχουν τρεις επιλογές: χρησιμοποιώντας τον παλαιό αγωγό EMG, ο οποίος χρησιμοποιείται για να μεταφέρει φυσικό αέριο από την Αίγυπτο στο Ισραήλ - μεταφορά αερίου μέσω της Ιορδανίας - ή κατασκευή ενός νέου αγωγού.

Οι εταίροι του Leviathan αρνήθηκαν να σχολιάσουν το δημοσίευμα.

Ωστόσο δεν υπάρχει μέχρι στιγμής συμφωνία Κύπρου – Ισραήλ, για το καθεστώς εκμετάλλευσης κοιτασμάτων, τα οποία βρίσκονται στη μέση γραμμή». Το Τελ Αβίβ αξιώνει ένα 6% από το «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 με την κυπριακή πλευρά να συμφωνεί σε ένα ποσοστό του 2%.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail