Όταν ένας Ελληνας στρατιώτης πέρασε όντως κατά λάθος στη βουλγαρική πλευρά των συνόρων το 1916

Βασίλης Στοϊλόπουλος (fb)

Παραλληλισμοί!

Στις 11 Μαρτίου 1916, κι ενώ ο ελληνικός διχασμός, εν μέσω του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, απογειώνονταν και η «ουδέτερη» Ελλάδα ουσιαστικά τελούσε υπό κατοχή της αγγλογαλλικής Αντάντ, στην ελληνοβουλγαρική συνοριακή μεθόριο έγινε κάτι ανάλογο με αυτό που ζούμε αυτές τις ημέρες.

Ένας Έλληνας στρατιώτης, όντως κατά λάθος, πέρασε στη βουλγαρική πλευρά των συνόρων και συνελήφθη από τους Βούλγαρους. Στην Αθήνα (με συντηρητική κυβέρνηση Στεφ. Σκουλούδη) οι εφημερίδες σήκωσαν το θέμα στα ύψη, όπως έκαναν κάθε φορά που οι κομιτατζήδες περνούσαν στο ελληνικό έδαφος.

Παράλληλα όμως, τρία ελληνικά συντάγματα προωθήθηκαν στη Δράμα σε ετοιμοπόλεμη κατάσταση, για τη περίπτωση που το ατυχές αυτό γεγονός γίνονταν ο «σπινθήρας» για έναν νέο ελληνοβουλγαρικό πόλεμο.

Ο Έλληνας στρατιώτης ασφαλώς επέστρεψε άμεσα σώος και αβλαβής, χωρίς η χώρα να έχει ταπεινωθεί ακόμα περισσότερο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail