Οι S-400 της Τουρκίας προβληματίζουν το ΝΑΤΟ - Η αντίδραση που έφερε την επιλογή τους

Freepen.gr - Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Jens Stoltenberg περιέγραψε την αγορά από την Τουρκία ρωσικών συστημάτων αντι-βαλλιστικών πυραύλων S-400 ως «δύσκολο ζήτημα» για τη συμμαχία, ενώ ταυτόχρονα χαιρετίζει τη συνεργασία της τουρκικής κυβέρνησης με τη γαλλο-ιταλική κοινοπραξία για την προμήθεια του SAMP -T για να ενισχύσει την αεράμυνα της χώρας σημειώνει ο Sevil Erkuş για τη hurriyetdailynews.com.

"Γνωρίζω ότι η Τουρκία έχει συνάψει συμφωνία ή έχει ανακοινώσει την πρόθεσή της να αγοράσει το ρωσικό σύστημα αεροπορικής άμυνας S-400. Αυτή είναι μια εθνική τουρκική απόφαση. Αυτό που έχει σημασία για το ΝΑΤΟ είναι εάν θα ενταχθεί στο σύστημα αεράμυνας του ΝΑΤΟ. Δεν υπάρχει σχετικό αίτημα", δήλωσε ο Stoltenberg σε μια ομάδα διεθνών δημοσιογράφων στις 20 Φεβρουαρίου στην έδρα της συμμαχίας.

"Είναι αυτονόητο ότι πρόκειται για ένα δύσκολο ζήτημα", εξήγησε ο γενικός γραμματέας, δεδομένου ότι το ρωσικό σύστημα δε θα είναι διαλειτουργικό με τα συστήματα αεράμυνας του ΝΑΤΟ.

Ως αντίδραση στην απόρριψη των Ηνωμένων Πολιτειών για τη μεταφορά τεχνολογίας στην Τουρκία στο πλαίσιο μιας ενδεχόμενης προμήθειας συστημάτων Patriot, η τουρκική κυβέρνηση αναζήτησε από καιρό εναλλακτικές πηγές για ένα σύστημα αντιβαλιστικών πυραύλων υψηλής τεχνολογίας. Μετά από μια αποτυχημένη προσπάθεια αγοράς κινεζικών συστημάτων, η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία και κατέβαλε εγγύηση στη Ρωσία για την αγορά 2,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων αξίας S-400.

Η συμφωνία για τους S-400 ανησυχεί τη Δύση, επειδή το σύστημα δεν μπορεί να ενσωματωθεί στην αρχιτεκτονική της αεροπορικής άμυνας του ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο της δέσμευσης συλλογικής άμυνας του ΝΑΤΟ, οι σύμμαχοι ενσωματώνουν πλοία, αεροπλάνα και άλλα όπλα, ώστε να λειτουργούν μαζί, καθώς και να μοιράζονται εντολές σε όλη τη συμμαχία.

Υπάρχουν επίσης ανησυχίες ότι η συμφωνία S-400 της Τουρκίας με τους Ρώσους θα έβαζε σε κίνδυνο την ενίσχυση των σχέσεων μεταξύ της Αγκυρας και της Ουάσινγκτον και ότι αυτή η προμήθεια θα μπορούσε να προκαλέσει κυρώσεις στην Τουρκία λόγω του νόμου CAATSA που προβλέπει κυρώσεις σε χώρες και εταιρείες που συμμετέχουν σε συμβάσεις προμηθειών στον τομέα της άμυνας.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail