Ίμια reloaded - Μετά από 22 χρόνια σε θέσεις μάχης το Πολεμικό Ναυτικό;

φωτο: ΠΝ
Freepen.gr - Μέρες 1996 θυμίζει η κατάσταση που επικρατεί στην περιοχή των Ιμίων, μετά το μπαμπέσιμο χτύπημα που δέχτηκε πλοίο της Ελληνικής Ακτοφυλακής από τουρκικό πολεμικό πλοίο τα ξημερώματα της Τρίτης.

Οι εξελίξεις σε πολικό επίπεδο είναι ραγδαίες ενώ την ίδια στιγμή στρατιωτικά πλοία και των δύο χωρών βρίσκονται γύρω από την περιοχή των Ιμίων.

Όπως σημειώνει σε δημοσίευμά του ο Ελεύθερος Τύπος ήδη από τα μεσάνυχτα της Δευτέρας (12/02) όταν και έγινε γνωστό ότι οι Τούρκοι εμβόλισαν το σκάφος του Λιμενικού, στις Ένοπλες Δυνάμεις σήμανε κόκκινος συναγερμός, ενώ τα σκάφη του Πολεμικού Ναυτικού ενημερώθηκαν να είναι σε πολεμική ετοιμότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Ε.Τ. ένας μεγάλος αριθμός φρεγατών και πυραυλακάτων του ελληνικού στόλου που βρίσκονταν στο νότιο Αιγαίο, στο πλαίσιο των Ασκήσεων «Αστραπή» και «Βροντή» πήραν διαταγή να λάβουν θέσεις μάχης απέναντι από τον τουρκικό Στόλο.

Την ίδια ώρα, τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού που βρίσκονταν στο Μυρτώο πέλαγος για τη διεξαγωγή σεναρίων των ασκήσεων, έλαβαν διαταγή να αναπτυχθούν στις Κυκλάδες.

Τσίπρας - Γιλντιρίμ στο τηλέφωνο

Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, είχε το βράδυ της Τρίτης τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, κ. Μπιναλί Γιλντιρίμ, μετά από αίτημα της τουρκικής πλευράς.

Ο Πρωθυπουργός επισήμανε με αυστηρότητα στον Τούρκο ομόλογό του ότι γεγονότα, όπως το χθεσινό στην περιοχή των Ιμίων, υπονομεύουν ευθέως τις ελληνοτουρκικές και ευρωτουρκικές σχέσεις και παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Υπογράμμισε την ανάγκη να τερματιστούν άμεσα οι αυξανόμενες προκλητικές τουρκικές παραβιάσεις στα χωρικά ύδατα και στον εναέριο χώρο ελληνικών νησιών στο Αιγαίο και να υπάρξει αποκλιμάκωση της έντασης.

Τέλος, συμφωνήθηκε η εντατικοποίηση των συνομιλιών για Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail