Η Συρία βοηθά διακριτικά τους Κούρδους να αραιώνουν το Τουρκικό Στράτευμα

Η Συρία επιτρέπει σε Κούρδους μαχητές, εκπαιδευμένους από τους Αμερικανούς, να ενισχύουν τον θύλακα στο Αφρίν – βοηθώντας έτσι στην αύξηση της αιμορραγίας του Ερντογάν και των ισλαμιστών μισθοφόρων του.

Marco Marjanovic, Reseau International, 3-2-18

Mετάφραση: Μιχαήλ Στυλιανού

Όταν η Τουρκία και οι Σύροι Ισλαμιστές υπηρέτες της εξαπέλυσαν την ολοκληρωτική επίθεσή τους εναντίον του κουρδικού θύλακα στο Αφρίν, στην βόρειο-δυτική Συρία, ακολούθησε σωρείτης κουρδικών διαμαρτυριών. Οι Κούρδοι υποστήριζαν πως οι Ρώσοι είχαν συμφωνήσει με τους Τούρκους, πως οι ΗΠΑ τους είχαν προδώσει και πως η κυβέρνηση της Συρίας δεν ήθελε στ΄αλήθεια να τους υπερασπιστεί.

Δώδεκα μέρες μετά την τουρκική επίθεση στο Αφρίν, οι Κούρδοι διαμαρτύρονται ακόμη ότι η Δαμασκός εμποδίζει τους μαχητές τους στην Βόρειο-Ανατολική Συρία να προστρέξουν σε ενίσχυση των υπερασπιστών του Αφρίν. Αλλά η πραγματικότητα είναι διαφορετική.

Τούρκοι στρατιώτες και μισθοφόροι πρώην Τζιχαντιστές τρομοκράτες στην περιοχή του Αφρίν.

Στο Αφρίν, η κουρδική πολιτοφυλακή YPG έχει δύναμη μικρότερη των 10.000 ενόπλων, αλλά στα βόρειο-ανατολικά της Συρίας διαθέτει δύναμη 30.000 τουλάχιστον. Το πρόβλημα για τους Κούρδους είναι ότι οι δυο περιοχές δεν συνδέονται. Παρεμβάλλεται η ζώνη τουρκικής κατοχής και εδάφη υπό τον έλεγχο των συριακών δυνάμεων.

Ευτυχώς για τους Κούρδους η Δαμασκός δεν δυσαρεστείται καθόλου να βλέπει τους Κούρδους μαχητές του ανατολικού τομέα να διασχίζουν το έδαφός της για να ενισχύσουν την άμυνα στο Αφρίν και να αυξήσουν την αιμορραγία της Τουρκίας και των τέως ισλαμιστών τρομοκρατών που χρησιμοποιεί.

Όταν εξαπέλυσαν την εισβολή στο Αφρίν, οι Τούρκοι ανακοίνωσαν πως θα αντιμετώπιζαν τυχόν κουρδικές ενισχύσεις με βομβαρδισμό οποιασδήποτε αυτοκινητοπομπής του YPG που θα εκινείτο προς τα δυτικά. Ωστόσο δεν υπάρχει κανένας λόγος να μεταφέρονται οι κούρδοι μαχητές με διακρινόμενες μεγάλες πομπές και σχηματισμούς, αλλά ακριβώς το αντίθετο.

Για ευνόητους λόγους το κυβερνητικό στρατόπεδο και οι Κούρδοι αποφεύγουν σε μεγάλο βαθμό τα περιττά λόγια, αλλά έχουν προκύψει αρκετά εύγλωττες ενδείξεις:

«Γνωρίζουμε ότι οι SDF ( Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις-κυρίως Κούρδοι, υπό Αμερικανούς «συμβούλους»)μετακίνησαν ορισμένα τμήματα, αλλά αυτό δεν έγινε υπό την καθοδήγηση του Συνασπισμού», δήλωσε ο ταγματάρχης Άντριαν Ράνκιν Γκάλαγουέϊ, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμύνης.

Ερωτηθείς για τις θέσεις στις οποίες μετακινήθηκαν δυνάμεις των SDF, απάντησε ότι «δεν μιλάω ως εκπρόσωπος των SDF».

Πράγματι, η αμοιβαία παραχώρηση περιορισμένης διάβασης είναι μια πρακτική καθιερωμένη στα δύο στρατόπεδα. Οι Κούρδοι επιτρέπουν στις κυβερνητικές δυνάμεις να έχουν μια περιορισμένη πρόσβαση στους θύλακες τους στο Κουαμισλί και στη Χασάκα και σε αντάλλαγμα οι Κούρδοι που ελέγχουν την συνοικία Σείχ Μασγκούντ του Χαλεπιού έχουν το αντίστοιχο δικαίωμα. Η συριακή κυβέρνηση είχε επιτρέψει στους Κούρδους μαχητές του Αφρίν να ενισχύσουν την επίθεση YPG-Αμερικανών στην Ράκα.

Η ειρωνεία συνίσταται στο γεγονός ότι από την μια πλευρά, οι υποστηριζόμενοι από τους Αμερικανούς Κούρδοι της Συρίας, στον αγώνα τους εναντίον της Τουρκίας, έχουν και την βοήθεια της συριακής εξουσίας κατά της οποίας έχουν εξεγερθεί.

Και από την άλλη πλευρά, ότι η κυβέρνηση της Δαμασκού αξιοποιεί μαχητές, εκπαιδευμένους και εξοπλισμένους από τους Αμερικανούς, εναντίον της Τουρκίας, συμμάχου τους στο ΝΑΤΟ και προηγουμένως συνεργάτες στην επιχείρηση ανατροπής της.
Νεότερη Παλαιότερη
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail