Πλησιάζει η ώρα της κρίσης με την Τουρκία - Çavuşoğlu: Θα προχωρήσουμε σε γεωτρήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

Freepen.gr - Η Τουρκία έχει σχέδιο για διεξαγωγή δραστηριοτήτων εξερεύνησης στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στο άμεσο μέλλον, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Mevlüt Çavuşoğlu στις 4 Φεβρουαρίου σε συνέντευξη στην εφημερίδα Καθημερινή όπως αναφέρει η hurriyetdailynews.com.

Ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι ένα από τα βασικά στοιχεία της τουρκικής ενεργειακής πολιτικής είναι η αύξηση της χρήσης των εγχώριων ενεργειακών πόρων.

"Είναι κυρίαρχο δικαίωμά μας να αναζητήσουμε και να διερευνήσουμε αυτούς τους πόρους, επομένως σχεδιάζουμε να ξεκινήσουμε τη γεώτρηση στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου στο εγγύς μέλλον"

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι οι Τουρκοκύπριοι, ως συνιδιοκτήτες της Κύπρου, έχουν απόλυτο δικαίωμα στους φυσικούς πόρους του νησιού.

"Θεωρούμε απαράδεκτο το γεγονός ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επιμένει να ενεργεί ως μοναδικός ιδιοκτήτης του νησιού", πρόσθεσε.

Ο υπουργός Εξωτερικών τόνισε ότι η Τουρκία είναι αποφασισμένη να στηρίξει τους Τουρκοκύπριους και να τους βοηθήσει να διευρύνουν τα νόμιμα δικαιώματά τους στους φυσικούς πόρους της νήσου και επίσης να προστατεύσουν τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της Τουρκίας στην «ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα» της.

Ο Çavuşoğlu δήλωσε ότι οι προσπάθειες για την εξεύρεση λύσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων απέτυχαν τον Ιούλιο του 2017, όταν η διάσκεψη ολοκληρώθηκε χωρίς αποτελέσματα.

"Οι Ελληνοκύπριοι κάνουν λάθος αν πιστεύουν ότι οι Τουρκοκύπριοι μπορούν να περιοριστούν στο καθεστώς μιας απλής μειονότητας. Αυτό δε θα συμβεί ποτέ. Οι Τουρκοκύπριοι δεν θα συμφωνήσουν ποτέ, και η Τουρκία, ως εγγυητής της εξουσίας στην Κύπρο, ποτέ δεν θα την επιτρέψει ", είπε.

Το αβίαστο ερώτημα που τίθεται είναι τι θα συμβεί αν η Τουρκία δοκιμάσει να τρυπήσει εντός ελληνικής ή κυπριακής ΑΟΖ.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail