Γυρίζουν πίσω Βολιώτες μετανάστες - Άλλα περίμεναν και… άλλα βρήκαν

Αναδημοσίευση από: taxydromos.gr

Ακριβή η ζωή στην Αγγλία, χαμηλοί τελικά οι μισθοί στην Τσεχία

Εκαναν το μεγάλο βήμα. Έσπασαν τα σύνορα και ακολούθησαν τις φιλοδοξίες τους στο εξωτερικό, εκεί που τα πτυχία τους έχουν αξία και το όνειρο μπορεί να γίνει πραγματικότητα. Όμως, οι προσδοκίες τους διαψεύστηκαν. Ο μόχθος εργασίας δεν ανταμείφθηκε. Η ποιότητα ζωής υποβαθμίστηκε και σήμερα, δειλά δειλά, άρχισαν να επιστρέφουν… παρά την κρίση και την αναδουλειά.

Ρεπορτάζ: ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΜΑΡΟΥΓΚΑ

Φρούδες αποδείχτηκαν οι ελπίδες για μία καλύτερη ζωή στην ξενιτιά για ένα αξιοσημείωτο αριθμό Βολιωτών, οι οποίοι τώρα μεταφέρουν εκ νέου τη φορολογική τους έδρα στην Ελλάδα. Η ζωή στην Αγγλία αποδείχτηκε ακριβή. Ο μισθός στην Τσεχία, χαμηλός. Το πήραν απόφαση λοιπόν και επιστρέφουν, τώρα που οι δεσμοί με το Βόλο δεν έχουν αποκοπεί εντελώς.

Σύμφωνα με πληροφορίες από την εφορία Βόλου, τον τελευταίο χρόνο άρχισε να παρουσιάζεται μία μικρή τάση επιστροφής στα πάτρια εδάφη των Βολιωτών μεταναστών. Πέντε με δέκα Βολιώτες, όπως αναφέρθηκε, κάθε χρόνο τα τελευταία δύο χρόνια απευθύνονται στην Δημόσια Οικονομική Υπηρεσία και μεταφέρουν ξανά τη φορολογική τους έδρα εδώ.

Η φυγή στο εξωτερικό έχει αρχίσει να παρουσιάζει μία τάση σταθεροποίησης. Το 2017, σύμφωνα με στοιχεία από την εφορία Βόλου, έφυγαν στο εξωτερικό 60 Βολιώτες, ενώ το 2016 έφυγαν 65. Αντίστοιχα οι αιτήσεις για μεταφορά στο εξωτερικό της φορολογικής κατοικίας που έγιναν στην εφορία της Νέας Ιωνίας ήταν 80, στα ίδια περίπου επίπεδα με αυτές του 2017.

Εκείνο όμως που προξενεί εντύπωση είναι ότι για πρώτη φορά στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, ορισμένοι Βολιώτες άρχισαν σιγά σιγά να επιστρέφουν από το εξωτερικό, αν και ακόμη η οικονομική κρίση δεν έχει τελειώσει και η ανεργία στην Ελλάδα συνεχίζει να καλπάζει.


Υπάρχει τάση επιστροφής

Σύμφωνα με πληροφορίες από τη Δ.Ο.Υ. Βόλου, «η τάση επιστροφής είναι πλέον ξεκάθαρη, στοιχείο που είναι πολύ παρήγορο». Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης η μετανάστευση των Βολιωτών είναι αξιοσημείωτη και αφορά σε νέους ανθρώπους, επιστήμονες, με πτυχία απ’ όλους τους κλάδους κατά κύριο λόγο όμως γιατρούς, μηχανικούς, επιστήμονες της πληροφορικής.

Οι λόγοι που σήμερα οι Βολιώτες γυρίζουν πίσω όπως εκτιμάται δεν είναι ότι δεν κατάφεραν να βρουν μία εργασία στο εξωτερικό. Έκαναν την καινούργια αρχή, γεγονός που τεκμηριώνεται από τα φορολογικά τους στοιχεία. Οι προσδοκίες τους όμως, διαψεύστηκαν. «Η ζωή που βρήκαν εκεί δεν ήταν αντίστοιχη με αυτά που είχαν ακούσει. Άλλα, περίμεναν και άλλα βρήκαν» επισημάνθηκε χαρακτηριστικά.


Ακριβή η ζωή, φρούδες οι ελπίδες

Ειδικά για την Αγγλία επισημάνθηκε ότι τα ενοίκια είναι πολύ ακριβά, όπως και γενικότερα η διαβίωση με όρους αξιοπρεπούς ζωής. «Οι μισθοί μπορεί να φτάνουν τις 3.000 ευρώ.

Όμως, όλα τα υποχρεωτικά έξοδα για την καθημερινότητα μπορεί να φτάνουν και να ξεπερνούν τις 2.500 ευρώ…» αναφέρθηκε χαρακτηριστικά. Στην δε απόφαση επιστροφής ίσως να λειτούργησε επιπρόσθετα και η μεταβατική περίοδος του Brexit.

Στην Τσεχία, όπου επίσης ένα μεγάλος αριθμός Βολιωτών αναζήτησε εργασία, οι συνθήκες ζωής αποδείχτηκαν ιδιαίτερα υποβαθμισμένες. Ούτε οι οικονομικές απολαβές ήταν σύμφωνες με αυτά που είχαν τάξει γραφεία ευρέσεως εργασίας της Αθήνας ούτε και η διαμονή. Οι εργάτες στα εργοστάσιο καταρρακώθηκαν. Πανελλαδικά υπήρξαν καταγγελίες για χορήγηση μισθών 669 ευρώ (μεικτά).

Έφυγαν με την προοπτική να πληρώνονται 800 ευρώ τον μήνα και με τις υπερωρίες να φτάνουν και τα 1.300 ευρώ. Όμως, οι μισθοί ήταν τελικά άλλοι, ενώ και η διαμονή δεν πληρούσε αξιοπρεπείς όρους διαβίωσης. Άλλα είχαν ενημερωθεί φεύγοντας, άλλα συνάντησαν στην πορεία, δουλεύοντας σε εργοστάσια για ένα ξεροκόμματο.

Αντίθετα η φυγή στη Γερμανία φαίνεται να έχει μία εντελώς διαφορετική πορεία. Ο λόγος είναι, όπως επισημάνθηκε, ότι εκεί επιλέγουν να πηγαίνουν κατά κύριο λόγο άτομα που έχουν γνωστούς ή συγγενείς. Μάλιστα, πολλοί εργάζονται σε καταστήματα που λειτουργούν Έλληνες επιχειρηματίες όπως σουβλατζίδικα και ταβέρνες.


Μείζον πρόβλημα η μετανάστευση

Στα χρόνια της κρίσης ένας μεγάλος αριθμός Βολιωτών αναζητά την τύχη του στην ξενιτιά. Προτιμούν κατά κύριο λόγο χώρες όπως Αγγλία, Γερμανία, ανατολικές χώρες και τελευταία Βουλγαρία. Καταφέρνουν όμως και φτάνουν παντού, στην Αυστραλία, την Αμερική, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Ορισμένοι, πάντως, κατάφεραν και βρήκαν περιζήτητες δουλειές σε εταιρείες με πραγματικά μεγάλες αποδοχές. Λογιστής σε εταιρεία στο Βέλγιο έχει καταφέρει να έχει μηνιαίες αποδοχές ύψους 100.000 ευρώ. Γιατροί σε ορισμένες ειδικότητες όπως χειρουργοί έχουν αποδοχές 70.000-80.000 ευρώ τον μήνα. Μηχανικοί συμμετέχουν στην κατασκευή μεγάλων έργων στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα. Όμως η πλειοψηφία των μεταναστών κυρίως οι εργάτες σε εργοστάσια, καφέ, εστιατόρια μπαρ έχουν ετήσιες αποδοχές ύψους 15.000-16.000 ευρώ.

Σε κάθε περίπτωση, η συνέχιση της φυγής στο εξωτερικό πρέπει να αρχίσει να προβληματίζει πιο αισθητά. Η μεγαλύτερη καταστροφή που έχει υποστεί η χώρα τα χρόνια της κρίσης είναι ότι χάνει διαρκώς το καλύτερο επιστημονικό προσωπικό της.

Ο αναπληρωτής υπουργός Έρευνας και Καινοτομίας Κώστας Φωτάκης, έχει αποκαλύψει στοιχεία συγκλονιστικά. Την πενταετία 2009 – 2014 μετανάστευσαν από τη χώρα μας 20.000 επιστήμονες»! Η μετανάστευση δεκαπλασιάστηκαν σε σύγκριση με το χρονικό διάστημα 2000-2005.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...