Ο δικός μας Ηρώδης που δεν έπαψε ποτέ να είναι Ελληνας

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Οι περισσότεροι ξέρουν το Ηρώδειο, αγνοούν όμως την ιστορία του. Το έχτισε ο Τιβέριος Κλαύδιος Αττικός Ηρώδης ο οποίος ήταν πολύ πλούσιος Αθηναίος, ρήτορας και σοφιστής. Υπήρξε ο πρώτος Έλληνας ύπατος στρατηγός, έγινε μέλος της ρωμαϊκής συγκλήτου ενώ είναι πιθανόν να υπήρξε πρόγονος Ρωμαίου αυτοκράτορα.

Ποτέ δεν έπαψε να είναι Ελληνας πολτισμικά και αφιερώθηκε στη ρητορική, στην οποία χρησιμοποιούσε την ελληνική γλώσσα και κάποιοι θεωρούσαν ότι είχε αντιρωμαϊκή διάθεση.

Επίτευγμα της δεύτερης σοφιστικής περιόδου της οποίας υπήρξε ο γνωστότερος εκπρόσωπος, ήταν η διάδοση της ελληνικής κοινής. 1000 χρόνια αργότερα αυτό θα οδηγούσε στην υιοθέτηση της κοινής από το βυζαντινό κράτος.

Το Ηρώδειο χτίστηκε το ο 2αιώνα μ.Χ. με δαπάνες του Ηρώδη προς τιμήν της συζύγου του. Η Ιστορία μας κρύβεται στην κληρονομιά των προγόνων μας και θα πρέπει να τη γνωρίζουμε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail