Μακεδονικό: Ονόματα ανιστόρητα και διαπραγματεύσεις με την πλάτη στον τοίχο

422737 - pixabay
του Μιχάλη Χαιρετάκη

Ειναι κωμικοτραγικό αυτό που εκτυλίσσεται εδώ και λίγο καιρό. Μια κυβέρνηση που εδώ και 3 χρόνια παίρνει αποφάσεις ενάντια στις προεκλογικές της δεσμεύσεις, σε μια χώρα χτυπημένη απο τα μνημόνια, αποδυναμωμένη, με την πλάτη στον τοίχο, ετοιμάζεται να επιλύσει ενα απο τα μεγαλύτερα ανοιχτά θέματα των τελευταίων 150 σχεδόν χρόνων.

Η δικαιολογία της είναι οτι για πρώτη φορά στην γειτονική χώρα υπάρχει μια κυβέρνηση που δεν διακατέχεται απο εθνικισμό. Το περίεργο στην όλη υπόθεση βέβαια είναι οτι αυτή η κεντροαριστερή κυβέρνηση προέκυψε μετά απο ενα μεγάλο σκάνδαλο τηλεφωνικών παρακολουθήσεων και καταγραφών με χιλιάδες καταγραφές, με κυβερνητικά στελέχη να συζητούν σε αυτές ακόμα και για δολοφονίες.

Η κυβέρνηση τότε είχε μιλήσει για πιθανή ανάμειξη ξένων μυστικών υπηρεσιών:

https://www.nytimes.com/2015/05/15/world/europe/tiny-macedonia-confronts-a-supersize-scandal.html?_r=0

Αξιοσημείωτο επίσης είναι οτι η νέα κυβέρνηση που προέκυψε μετά, η σημερινή του οικονομολόγου και πρωθυπουργού της γειτονικής χώρας Ζόραν Ζάεφ έτυχε θερμής υποδοχής απο ΗΠΑ και Ε.Ε.

https://www.nytimes.com/2017/06/01/world/europe/macedonia-zoran-zaev-election.html

Βλέπουμε λοιπόν το παράδοξο μια χώρα που υποβαθμίζεται συνεχώς η δύναμή της εξαιτίας της κακής οικονομικής κατάστασης στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα, να δέχεται να ανοίξουν ξανά οι συζητήσεις που είχαν φτάσει σε αδιέξοδο οταν ήταν σε πολύ καλύτερη θέση απο τη σημερινή και με εναν αντίπαλο που δεν είχε την σημερινή εκτίμηση των ΗΠΑ και ΕΕ.

Μιά χωρα που εδώ και πάρα πάρα πολλά χρόνια δεν έχει καταφέρει να επιβάλλει στις υπόλοιπες χώρες του κόσμου την επίσημη ονομασία της Ελλάς, ελπίζει να το καταφέρει διεθνώς για την ονομασία μιας αλλης χώρας.

Να θυμίσουμε εδώ την ονομασία της Ελλάδας σε διάφορες χώρες του κόσμου: Griekeland, Greqi,Giriki,Yunan,Hunastan,yunanistan,Hrecyia,Grezia,Gŭrtsiya,Grècia,Gresya,Greece,Xīlà,Grčka.,
Řecko,Grækenland,Griekenland,Kreeka,Griechenland,Holani,Grīs,Yunani,bratesa krek,Kariki,Grčka,Grekland,EGrisi,grécko,Gretsiya,Hellas

Η δικαιολογία που ψέλλισε ο αναπληρωτής υπουργός εξωτερικών κος Κατρούγκαλος οτι αντιστοιχα υπάρχουν άλλες χώρες με ονομασία μη μεταφραζόμενη"Ως προς δε το αμετάφραστο, δεν είμαι βέβαιος. Ας πούμε, για τη γειτονική χώρα του Μαυροβουνίου, από όσο ξέρω, είμαστε η μόνη χώρα στον κόσμο που μεταφράζει. Μοντενέγκρο τη λένε οι άλλοι, δεν τη λένε Black mountain μεταφράζοντας την αντίστοιχη ονομασία στη δική τους γλώσσα." καταρρίπτεται αφού το Μαυροβούνιο ονομάζεται σε πολλές χώρες εκτός της Ελλάδας με διαφορετική ονομασια στην κάθε μία όπως Chernogoriya, Cherna gora,crnogorska, Crna Gora,Svartfjallaland, čierna hora, Karadağ.ενώ προκαλεί όχι καλή εντύπωση οτι το εκστόμισε πριν το διασταυρώσει πρώτα.

Το όνομα που λέγεται οτι προκρίνει η ελληνική πλευρά είναι το Republika Gorna Makedonija με την πρώτη λέξη να μεταφράζεται Δημοκρατία και τα άλλα 2 υποτίθεται αμετάφραστα, πράγμα που προκαλεί άφθονο γέλιο ενώ στο τέλος, όπως φαίνεται, μόνο εμείς θα την ονομάζουμε με τον αστείο τίτλο "Δημοκρατία της Γκόρνα Μακεδονίγιας", ενω φυσικά η γλωσσα makedonski και η υπηκοοτητα makedonska θα μεταφράζονται απ' όλους εκτός απο εμάς.

Το τραγικό στην ονομασία που εκστομίζουν οτι είναι η δική μας πρόταση, είναι οτι ιστορικά η Ανω Μακεδονία ήταν περιοχή της σημερινής Δυτικής Μακεδονίας με μια πολύ μικρή περιοχή της να βρίσκεται στη νότια άκρη της σημερινής Δημοκρατία των Σκοπίων. Ανοίγουμε δηλαδή κερκόπορτες με την ονομασία αυτή, που είτε επιλέχθηκε στο πόδι, είτε επιβλήθηκε έξωθεν.

https://de.wikipedia.org/wiki/Obermakedonien

Οπως φαίνεται ΗΠΑ και ΕΕ (λέγε με Γερμανία) θα προσπαθήσουν να σταματήσουν με οποιοδήποτε κόστος σενάρια πιθανής διάσπασης της γειτονικής χώρας, επειδή εξυπηρετεί στρατηγικούς στόχους τους,ίσως ακόμα και κάποια στιγμή σε βάρος της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας μας δημιουργώντας ενα κρατίδιο όπου η πλειοψηφία των κατοίκων θα αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες.

Αξίζει τέλος να σημειωθεί οτι η CIA στο CIA WORLD FACTBOOK αναφέρει στις αναλογίες εθνικοτήτων το 64.2% του πληθυσμού, ως Μακεδόνικής,Αλβανικής εθνικότητας το 25.2%, Τουρκικής 3.9% , Ρουμάνικης 2.7%, και Σερβικής 1.8% με ενα άλλο 2.2% διάφορες άλλες εθνικότητες, ενώ δεν γίνεται καμμία αναφορά

https://www.cia.gov/library/publications/the-world-factbook/geos/mk.html
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail