Γιατί αναβαθμίζεται η Μεσόγειος και κερδίζει η Ελλάδα αν η Τουρκία οξύνει το παιχνίδι;

Αναδημοσίευση από: new-economy.gr

Τα ενεργειακά κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου είναι εξαιρετικά πολύτιμα για τις ΗΠΑ και την ΕΕ, διότι μόνο μέσω αυτών μπορεί να απεξαρτηθεί αποτελεσματικά ενεργειακά η Ευρώπη από την Ρωσία και αποτελούν μακροπρόθεσμο πλάνο των ΗΠΑ.
Τουρκία και ΗΠΑ

Οι επιτακτικές επιδιώξεις σε σημείο εχθροπραξιών του Ερντογάν, θα ήταν ίσως η μοναδική φορά που θα ανάγκαζε τις ΗΠΑ να πάρουν διαζύγιο απο την αμφιλεγόμενη φιλία τους, διώχνοντας τον από το ΝΑΤΟ.
Τα πολύ μεγαλύτερα μακροπρόθεσμα γεωπολιτικά & οικονομικά κέρδη των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή που ήδη προετοιμάστηκαν από καιρό (βλέπε Αίγυπτο & Μουμπάρακ-Μόρσι-Σίσι), θα τον θυσίαζαν αν το τραβήξει κι’άλλο.
Τα εμπόδια που δημιουργεί και στα Βαλκάνια (ΠΓΔΜ-Αλβανία) στα σχέδια των ΗΠΑ για δημιουργία Ρωσικού μπλόκ, διότι ο ίδιος επιμένει να ονειρεύεται μουσουλμανικά τόξα, αλλά και στην Αν. Μεσόγειο.
Εν ολίγοις, ο Ερντογάν πλέον είναι σκέτη φύρα στα σχέδια των συμμάχων του.

Ο ρόλος της Ρωσίας

Αυτό το γνωρίζει και ο Πούτιν σπρώχνοντας ως πιόνι τον Ερντογάν να εξωτερικεύει την ανεπάρκεια του στο Αφρίν, μέσω των προσκομμάτων που του φυτεύει δια του Συριακού στρατού, στην Αν. Μεσόγειο.
Δεδομένης της σημερινής σχέσης Άγκυρας-Μόσχας, η Ρωσία θα πάταγε έτσι πόδι μέσω της Τουρκίας στα κοιτάσματα της Αν. Μεσογείου ανατρέποντας τα μακροχρόνια αμερικανικά & Ευρωπαικά σχέδια, με την Ευρώπη πλήρως εξαρτώμενη από τη Ρωσία.
Οι ΗΠΑ δεν θα το επιτρέψουν καί ίσως χρειάζονται ενα πραγματικά θερμό επεισόδιο ως αφορμή για να τον θέσουν εκτός ΝΑΤΟ. Όταν λέμε πραγματικά θερμό, εννοούμε με πραγματικά ανθρώπινα θύματα & πιθανή βύθιση σκάφους.
Από την άλλη βέβαια, αυτό είναι στις επιδιώξεις του Πούτιν για να χειρίζεται πλέον ελεύθερα τη Τουρκία.
Είναι κάτι που το γνωρίζει καλά και η Ελληνική κυβέρνηση που κάνει προσεκτικές κινήσεις, κρατώντας χαμηλούς τόνους.
Πολύ δύσκολα μια κυβέρνηση θα άντεχε τέτοια απώλεια. Το ίδιο & οι Ιταλοί ενόψει εκλογών με το γεωτρύπανο της ΕΝΙ.
Το παιχνίδι χοντραίνει πολύ, είναι πολύ πέρα από το δικό μας μπόι, αφορά ολόκληρη την Ευρώπη καί τα μεγάλα Αμερικανικά συμφέροντα, οι ΗΠΑ δεν θα ενδώσουν πλέον στις επιθυμίες Ερντογάν καί ο ίδιος είναι άγνωστο μέχρι πού θα το τραβήξει.


Γιατί η Τουρκία στοχοποιεί την Ελλάδα

Γιατί λύσσαξε ο Ερντογάν με την Ελλάδα? Για δύο λόγους:
Και οι δύο έχουν να κάνουν με κοινά συμφέροντα του πρώτου πόλου Ρωσίας-Τουρκίας που μένουν στην απ’εξω & για κοινά αλλά αντίθετα συμφέροντα του δεύτερου πόλου Ελλάδας-ΗΠΑ-Ισραήλ-ΕΕ-Βαλκανίων.
Το Σκοπιανό σαν εντελώς δεύτερος (& δευτερεύων) λόγος ως Ρωσικό ανάχωμα στα Βαλκάνια, είναι μόλις ένα μικρό κομμάτι του πρώτου, δηλαδή του ευρύτερου σχεδίου που ονομάζεται γεωπολιτική ενεργειακή εξουσία & διεθνή οικονομικά συμφέροντα.
Η Ελλάδα είναι παντού παρούσα στα σχέδια πολύ ισχυρότερων δυνάμεων.
Η Ελλάδα καθίσταται ενεργειακό κέντρο που θα απαλλάξει την Ευρώπη σε βάθος χρόνου από την Ρώσικη ενεργειακή εξάρτηση, αφήνοντας ταυτόχρονα την Τουρκία έξω από το παιχνίδι. Και όταν μένεις έξω από το ενεργειακό-γεωπολιτικό παιχνίδι, καταντάς χώρα τρίτης διαλογής. Αυτό ο Ερντογάν το γνωρίζει και μπορεί το κόστος να μην είναι τόσο τραγικό μακροπρόθεσμα για τη Ρωσία που μπορεί σταδιακά να απευθυνθεί σε άλλες αγορές, για τον ίδιο όμως είναι.


Οι αγωγοί

Για να χρησιμοποιήσω στοιχεία του καθηγητή Αντώνη Φώσκολου:
«Τρεις είναι οι αγωγοί που ευρίσκονται υπό κατασκευή αυτή την περίοδο.
Πρώτος είναι ο TAP (Trans-Adriatic Pipeline) που θα μεταφέρει 15 δις Μ3 (κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου ετησίως, επί 30 χρόνια, από την Κασπία θάλασσα προς την ΕΕ.
Δεύτερος είναι ο αγωγός IGI (Interconnector Greece to Italy) που ονομάζεται και Poseidon. Αυτός ο αγωγός θα είναι συνέχεια του TAP και κατασκευάζεται από την κοινοπραξία ΔΕΠΑ-EDISON.
Ο τρίτος αγωγός ονομάζεται IGB (Interconnector Greece to Bulgaria) που θα μεταφέρει φυσικό αέριο, από τις αποθήκες υγροποιημένου φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας και του πλωτού σταθμού αποθήκευσης υγροποιημένου αερίου της Αλεξανδρούπολης, αρχικά προς τη Βουλγαρία και αργότερα προς Ρουμανία και Ουκρανία.

Υπάρχει όμως και ένας τέταρτος αγωγός που είναι υψίστης γεωπολιτικής σημασίας για την Ελλάδα.
Είναι ο αγωγός East Med που θα μεταφέρει από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου προς την ΕΕ 12-18 δις Μ3 φυσικού αερίου ετησίως, για 30 χρόνια,
ΣΥΝ 10 δις Μ3 φυσικού αερίου από τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κέρκυρας,
ΣΥΝ 15 δις Μ3 φυσικού αερίου από το κοίτασμα φυσικού αερίου του Κυπαρισσιακού κόλπου.
Άρα η κατασκευή του αγωγού EAST MED είναι κεφαλαιώδους σημασίας διότι θα μεταφέρει περίπου 40 δις Μ3 φυσικού αερίου προς την ΕΕ έναντι των 15 δις Μ3 φυσικού αερίου που θα μεταφέρει ο TAP. Στην κατασκευή του αγωγού East Med συμμετέχει και η ιταλική εταιρεία Edison, η οποία κατά σύμπτωση συμμετέχει και στην κοινοπραξία εκμετάλλευσης των κοιτασμάτων που βρίσκονται δυτικά της Κέρκυρας και αυτών που βρίσκονται στον κόλπο της Κυπαρισσίας. Με απλά λόγια η Ελλάδα θα τροφοδοτεί με φυσικό αέριο την Ευρώπη των 450 εκατ. κατοίκων αλλά και τους Βαλκανικούς λαούς με πληθυσμό γύρω στα 80 εκατομμύρια.
Είναι λοιπόν αναμενόμενο καταλήγει ο καθηγητής, ότι η κατασκευή του αγωγού East Med θα πολεμηθεί τόσο από τους Ρώσους όσο και από τους Τούρκους, καθώς και μόνο από γεωπολιτικής απόψεως, ο αγωγός αυτός πλήττει τα συμφέροντα αμφοτέρων.»

Συμπέρασμα

Ουδείς εχέφρων Ευρωπαίος θα διακινδυνεύσει τέτοιου είδους σοβαρές & μακροχρόνιες ενεργειακές συναλλαγές με τα Τούρκικα παζάρια και τους εκβιασμούς του Ερντογάν, σε περίπτωση που κάποιος σκέπτονταν να του δώσει μερίδιο αγωγών και ενεργειακών κοιτασμάτων στην Α. Μεσόγειο.
Αλλά και ουδείς εχέφρων Αμερικανός μέσω της σχέσης Αγκυρας-Μόσχας θα επέτρεπε τον Πούτιν να επηρεάσει κατάσταση, αφού σκοπός των ΗΠΑ είναι η ενεργειακή απεξάρτηση από την Ρωσία.
Αλλωστε την ιδέα για τον East Med την έριξε στην Ελλάδα ο Βενιαμίν Νετανιάχου & δεν συμπεριλάμβανε την Τουρκία, για λόγους ενεργειακής ασφάλειας & είναι γνωστό τοις πάσι πόσο σκληροί επιχειρηματίες είναι οι Ισραηλινοί όταν πρόκειται για τα συμφέροντα τους καί τι διασυνδέσεις έχουν με τις ΗΠΑ, όσο στο μεταξύ φρόντισαν να «ομαλοποιήσουν» τα κοινά συμφέροντα τους πολιτικά με την Αίγυπτο. Η Ελλάδα θα περάσει δύσκολα με τον εκβιαστή γείτονα που τα παίζει όλα για όλα, αλλά είναι στη σωστή πλευρά.

Κατερίνα Πάντα
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...