Η ΕΝΙ ως Αχίλλειος Πτέρνα στην Κυπριακή ΑΟΖ

Freepen.gr - Ο Γιάννης Ιωάννου γράφει στον Πολίτη της Κύπρου για το Ορόσημο της 22ας Φεβρουαρίου όπου θα φανεί τι μέλλει γενέσθαι στο Οικόπεδο 3 της Κυπριακής ΑΟΖ.

Μεταξύ άλλων αναλύει το Γιατί τώρα - Γιατί στο Οικόπεδο 3. Ο κ. Ιωάννου επισημαίνει:

Στον «Π» αναλύσαμε πολλάκις τα σενάρια μιας πιθανής κρίσης στην κυπριακή ΑΟΖ από την Τουρκία. Το timing και η περιοχή διενέργειας αυτής της κρίσης όμως αποκτούν, υπό το βάρος των εξελίξεων, ξεχωριστή σημασία. Η Τουρκία προχώρησε πριν από μια εβδομάδα στις ενέργειές της λαμβάνοντας υπόψη

α) Τις ανακοινώσεις της Eni για την ερευνητική γεώτρηση στον στόχο «Καλυψώ» ο οποίος δείχνει πολλά υποσχόμενος 

β) Το γεγονός ότι από τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ, η Eni αποτελεί τον πιο «αδύναμο κρίκο» -όχι με την έννοια των οικονομικών μεγεθών ή της τεχνογνωσίας ως εταιρεία, πρόκειται για κολοσσό- αλλά με τη λογική ότι η Ιταλία δεν διαθέτει το γεωπολιτικό ειδικό βάρος ως χώρα πίσω από την εταιρεία, δεδομένης και της βαθιάς προεκλογικής περιόδου στην οποία έχει υπεισέλθει η χώρα 

γ) Με μια κίνηση στο θαλάσσιο τεμάχιο «3», η Τουρκία «ολοκληρώνει» ένα σχέδιο αμφισβητήσεων επί της κυπριακής ΑΟΖ που καλύπτει το σύνολο της κυπριακής ΑΟΖ από δυτικά (πάγια διεκδίκηση στο «6» ότι εμπίπτει εν μέρει στη δική της υφαλοκρηπίδα) προς ανατολικά (το «3» συνορεύει με τον Λίβανο) 

και δ) Εγγράφει εκ νέου μια διάσταση διαπραγμάτευσης στο ζήτημα των υδρογονανθράκων εντάσσοντας στην εξίσωση την τουρκοκυπριακή κοινότητα, παρά τις πάγιες διαβεβαιώσεις της ε/κ πλευράς για διαμοιρασμό των εσόδων από το φυσικό αέριο σε μια περίοδο όπου η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού βρίσκεται σε χειμέρια νάρκη κι ενώ στη Λευκωσία υπάρχει νέα κυβέρνηση - στην αρχή της θητείας της αμέσως μετά τις εκλογές. 

Θα επιμείνουμε σθεναρά στην άποψη ότι η ΕΝΙ δεν έπρεπε να πάρει το συγκεκριμένο οικόπεδο ως ο πιο αδύναμος παίκτης. Θα έπρεπε με κάποιο τρόπο να μην μπορέσει να κερδίσει το διαγωνισμό και να βρεθεί μια εταιρεία με μεγαλύτερο ειδικό βάρος.

Διαβάστε:

Γιατί η επιλογή της ENI ήταν ολέθριο λάθος για την Κύπρο - Να μην εξελιχθεί σε κερκόπορτα για την ΑΟΖ
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...