Φρεγάτα - μπάστακας πάνω από τη «Σουπιά»

Αναδημοσίευση από: philenews.com

Ανάλυση της περιοχής της τουρκικής Navtex, με βάση τις δορυφορικές φωτογραφίες του συστήματος «Planet», που δημοσίευσε τη Δευτέρα το «Tankers Trackers», δείχνει ότι σε μεγάλη έκταση από το γεωτρύπανο Saipem 12000 βρίσκεται μόνο ένα τουρκικό πολεμικό πλοίο.

Ο «Φ» απέκτησε πρόσβαση στην πρωτογενή πηγή των μικροδορυφορικών φωτογραφιών και με βάση τα δεδομένα που ίσχυαν τις ώρες μέχρι και το μεσημέρι της Κυριακής 18 Φεβρουαρίου, μία τουρκική φρεγάτα συνεχίζει να στέκεται «μπάστακας» όπως και την προηγούμενη εβδομάδα, γύρω από τον στόχο «Σουπιά» πλέοντας σε ακτίνα πέντε ναυτικών μιλίων περίπου από το ακριβές σημείο που καθορίστηκε για τη γεώτρηση.

Αν και δεν υπάρχουν στοιχεία για το ποιο τουρκικό πολεμικό πλοίο είναι, ο τύπος του μπορεί να καθοριστεί με υπολογισμό -με αρκετή ακρίβεια με τα ψηφιακά μέσα- του μήκους του, που είναι 118 μέτρα και παραπέμπει σε μία από τις δύο φρεγάτες κατηγορίας «Μπαρμπαρός» που διαθέτει το τουρκικό πολεμικό ναυτικό στην ευρύτερη περιοχή.

Στην πράξη το τουρκικό πολεμικό ναυτικό διαθέτει τέσσερις φρεγάδες αυτής της κατηγορίας από τις οποίες η μία βρίσκεται μαζί με ξένη αποστολή και η δεύτερη στο Αιγαίο.

Με βάση τις δορυφορικές φωτογραφίες της 9ης Φεβρουαρίου η περιοχή της πειρατικής τουρκικής Navtex είχε καλυφθεί με περισσότερα πολεμικά, που επιτηρούσαν κυρίως την περίμετρο της ζώνης που «δεσμεύτηκε», περιλαμβανομένης φρεγάδας κατηγορίας «Gabya» και κορβέτας.

Νεότερες δορυφορικές φωτογραφίες υψηλής ανάλυσης της περιοχής που καλύπτει η τουρκική Navtex, δηλαδή της Δευτέρας και χθεσινές, δεν είναι βοηθητικές αφού στην περιοχή επικρατούσε πυκνή νέφωση που δεν επιτρέπει ορατότητα στην επιφάνεια της θάλασσας.

Πέτρος Θεοχαρίδης
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...