«Εάν φονευθώσιν όλοι οι Έλληνες, ποίος θα πληρώνη το χαράτσι;»

Freepen.gr - Το 1770 εκδηλώθηκε η αποτυχημένη επανάσταση των Ελλήνων που έμεινε στην ιστορία ως Ορλωφικά από το όνομα των Ρώσων αξιωματούχων αδελφών Ορλώφ, οι οποίοι την υποκίνησαν κατά τη διάρκεια του Ρωσοτουρκικού Πολέμου (1768-1774).

Κατά την εξέγερση σημειώθηκαν εχθροπραξίες σε διάφορα μέρη της Ελλάδας. Ωστόσο η άφιξη των Τουρκαλβανών είχε ως αποτέλεσμα το άδοξο τέλος της επανάστασης.  Οι αδερφοί Ορλώφ σημείωσαν κάποιες επιτυχίες στη θάλασσα και παρέμειναν στην Πάρο μέχρι το τέλος του πολέμου.

Με την αποχώρηση των Ρώσων, μέλη της οθωμανικής κυβέρνησης (Διβάνι) πρότειναν στην Υψηλή Πύλη τη γενική σφαγή όλων των Ελλήνων, αδιακρίτως φύλου κι ηλικίας. Η πρόταση αυτή βρήκε τους πάντες σύμφωνους πλην ενός, του αντιναυάρχου Χασάν Τζεζαϊρλή Πασά, ο οποίος πέρασε την άποψή του με μία μόνο πρόταση:

«Εάν φονευθώσιν όλοι οι Έλληνες, ποίος θα πληρώνη το χαράτσι;»

Για αυτό και ο Χασάν υπήρξε σχετικά ήπιος απέναντι στους Ελληνες πλέοντας στα νησιά του Αιγαίου κι ενώ οι ντόπιοι ανεμέναν την εκδικητική μανία των Οθωμανών. Επιπρόσθετα του ανετέθη να εξοντώσει τους Αλβανούς οι οποίοι δεν είχαν υπακούσει στις εντολές του σουλτάνου να σταματήσουν τις λεηλασίες σε βάρος των Ελλήνων στην Πελοπόννησο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail