Να μια ηρωική ιστορία, εφετζίδικη, αυτοκρατορική και σχετικά πρόσφατη για τους Σκοπιανούς

Θάνος Τζήμερος

Ο χάρτης δείχνει την έκταση της Σερβικής Αυτοκρατορίας τον 14ο αιώνα επί Στεφάνου Δουσάν. Όπως βλέπετε έφτανε μέχρι την Πελοπόννησο. Το 1346 ο Στέφανος Δουσάν στα Σκόπια έστεψε τον εαυτό του "Αυτοκράτορα των Σέρβων και των Ελλήνων", αφού προηγουμένως μετέτρεψε την εκκλησία της Σερβίας σε Πατριαρχείο, ώστε να είναι ανεξάρτητη από το Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης. Βρήκε έναν παπά του χεριού του (Ιωαννίκιο Β’) τον ανακήρυξε Πατριάρχη κι αυτός με τη σειρά του τον έστεψε αυτοκράτορα. 

Η άλλη φωτογραφία είναι τωρινή: το φρούριο των Σκοπίων στο οποίο ο Δουσάν στέφθηκε αυτοκράτορας. Είχε βάλει στο μάτι και την Κωνσταντινούπολη εναντίον της οποίας εξεστράτευσε με 80.000 άνδρες. Θα την καταλάμβανε καθώς το Βυζάντιο παρέπαιε, αλλά πέθανε ξαφνικά, το 1355, 46 χρονών λίγο πριν φτάσει έξω από τα τείχη της, αφού προηγουμένως είχε καταλάβει την Ανδριανούπολη.

Να λοιπόν ηρωική ιστορία, εφετζίδικη, αυτοκρατορική και σχετικά πρόσφατη για τους Σκοπιανούς. Γιατί δεν την οικειοποιούνται και ψάχνουν 2500 χρόνια πίσω; Να ονομαστούν “Νέα Αυτοκρατορία Σέρβων, Ελλήνων, Αλβανών και Αιγυπτίων”! (Επειδή έχουν κάτι τσιγγάνους που τους θεωρούν απογόνους απεσταλμένων της… Κλεοπάτρας!) Αφού έχουν ροπή στη γελοιοποίηση γιατί όχι; Παρεμπιπτόντως, ο Δουσάν για Μακεδόνες κιχ δεν έβγαλε. Ούτε ήξερε καν την ύπαρξή τους. Θα μπορούσε, να ονομαστεί “Αυτοκράτορας των Σέρβων, των Μακεδόνων και των Ελλήνων”. Πρόβλημα είχε; Ο Γκρούεφσκυ στη θέση του αυτό θα έκανε.

Για να καταλάβουμε πόσο ηλίθιο είναι ένα κράτος να ψάχνει όνομα στην αρχαιότητα με την οποία δεν έχει καμμία σχέση για να χτίσει εθνική ταυτότητα. Και πόσο κακομοίρηδες εμείς που καθόμαστε και τους κοιτάμε άπραγοι και φοβισμένοι.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail