Πόσους ξηρούς καρπούς πρέπει να τρώτε για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιοπάθειας

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Πολλά και επιστημονικά τεκμηριωμένα είναι τα οφέλη των ξηρών καρπών για την υγεία, με γνωστότερα από αυτά τη μείωση του κινδύνου άνοιας, το χαμηλότερο σωματικό βάρος και τον μικρότερο κίνδυνο διαβήτη.

Τώρα, μια νέα επιστημονική μελέτη, η μεγαλύτερη στο είδος της μέχρι σήμερα, επιβεβαιώνει τα ευρήματα παλαιότερων σχετικά με τα καρδιοπροστατευτικά οφέλη τους, επισημαίνοντας ότι το «μυστικό» δεν βρίσκεται στην κατανάλωση ενός συγκεκριμένου ξηρού καρπού, αλλά στη συχνή κατανάλωση.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της μελέτης, η οποία βασίστηκε στις διατροφικές συνήθειες 210.000 ανθρώπων για διάστημα 32 ετών, ο κίνδυνος καρδιαγγειακών νοσημάτων και στεφανιαίας αρτηριοπάθειας είναι μικρότερος για όσους τρώνε ξηρούς καρπούς καθημερινά σε σύγκριση με όσους τρώνε σπάνια.

Όπως αναφέρει η μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο επίσημο περιοδικό τού Αμερικανικού Κολεγίου Καρδιολογίας (JACC), δεν φάνηκε να ξεχωρίζει κάποιος συγκεκριμένος ξηρός καρπός για τα οφέλη του στην υγεία της καρδιάς, ωστόσο ιδιαίτερη σημασία είχε η συχνότητα και η ποσότητα των ξηρών καρπών.

Ενδεικτικά, υπολογίστηκε πως όσοι έτρωγαν μία μερίδα καρύδια (14 μισά ή 28 γραμμάρια) καθημερινά, πέντε φορές την εβδομάδα, είχαν 19% μικρότερο κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου και 21% μικρότερο κίνδυνο στεφανιαίας αρτηριοπάθειας.

Τα οφέλη από την κατανάλωση μίας μερίδας φιστικιών (περίπου 28 τεμάχια) ή άλλων ξηρών καρπών (24 αμύγδαλα ή 18 κάσιους) με συχνότητα δύο ή περισσότερες φορές την εβδομάδα ήταν η μείωση του κινδύνου για τις δύο παραπάνω παθήσεις σε ποσοστό 13-23%.

Τέλος, όσοι συμμετέχοντες κατανάλωναν πέντε ή και περισσότερες μερίδες ξηρών καρπών την εβδομάδα ήταν πιο προστατευμένοι από τις δύο κοινές παθήσεις της καρδιάς σε ποσοστό 14-20%.

Ξηροί καρποί καθημερινά, λοιπόν, όχι μόνο για τη γεύση και τη θρεπτική τους αξία αλλά και για την αξιοσημείωτη προστασία που προσφέρουν στην καρδιά!
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail