Ας επιχειρήσουμε μια κάθαρση των λέξεων και των εννοιών...

Του Στέλιου Συρμόγλου

Για να μη νοθεύουμε την ειλικρίνεια των προθέσεών μας, κι ακόμη το σημαντικότερο, για να σταθεροποιούμε στη συνείδησή μας τους στόχους των προσπαθειών μας χωρίς παραπλανητικά φενακίσματα.

Για να μη γινόμαστε θύματα της μηχανοκρατίας και της πολιτικής καιροσκοπίας, που η επιβλητική τους επιρροή έχει τα τελευταία χρόνια ενταθεί. Είναι η στιγμή να ξαναδώσουμε στους εαυτούς μας και στην ψυχή μας το χυμό που του απορροφά η μηχανοποίηση της ζωής μας.

Και η μηχανοποίηση τούτη φτάνει στο αποκόρυφο της στην άσκηση της πολιτικής με καθεστωτική νοοτροπία, με οποιαδήποτε κοινωνική μορφή κι αν εμφανίζονται, γιατί έτσι το άτομο μεταβάλλεται σε άθυρμα. Ο πολίτης μηχανοποιείται πολιτικά και η πολιτική αυτή μηχανοποίηση έχει την αναπόφευκτη προέκτασή της στην ψυχολογία και στην αγωγή του, και συνεπώς στη ζωή του.

Τα τελευταία χρόνια έχει εκλείψει η ισορροπία στην ελληνική κοινωνία και έχουν καταπατηθεί τα κυρίαρχα δικαιώματα των πολιτών. Παρατηρείται μια παραχώρηση ή υποχώρηση του ατόμου προς την οργανωμένη δύναμη της εξουσίας. Και επικρατεί η φοβία ότι κάθε ανταρσία του ατόμου θα είχε σαν επακόλουθο τον ακόμη στενότερο περιορισμό των κεκτημένων.

Εχει δημιουργηθεί ένα είδος μυστικισμού που υποκαθίσταται στην οποιαδήποτε αμφιβολία του πολίτη και εξουδετερώνει κάθε διάθεση κριτικής του πολιτικού συστήματος.

Και τι κάνουμε σ΄όλα αυτά τα χρόνια των μνημονίων; Μόνιμοι θεατές της φυσικής καχεξίας της κοινωνίας και της ανισορροπίας που κυριαρχεί ανάμεσα στις τάσεις του ατόμου και στις ανάγκες του κοινωνικού συνόλου. Αποδεχόμαστε την εξουσιαστική πραγματικότητα, με το πέπλο των μνημονιακών πολιτικών και της οικονομικής δυσπραγίας, που ολοένα καταπατεί τους χώρους της ατομικής δραστηριότητας και αυτονομίας.

Και επιβάλλει έτσι την προσαρμογή και την υποτελή πραγματικότητα του πολίτη, που συνήθως είτε αδιαφορεί είτε καχεκτικά αντιδρά. Δεχόμαστε το νόσημα σαν ανίατο και επιχειρούμε με ασταθείς πασσάλους να γεφυρώσουμε μιαν αντίφαση που όταν γεφυρώνεται μας δίνει άτομα δειλά κι όταν δεν γεφυρώνεται μας δίνει μια άναρχη αντίληψη των δυνάμεων, που θα μπορούσαν σε άλλη κοίτη να συντονιστούν προς έναν οικοδομητικό σκοπό.

Αυτή την άλλη κοίτη πρέπει να σκάψουμε, και γρήγορα, για να διοχετεύσουμε το ρεύμα της Ιστορίας...
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail