Νέοι κανόνες για την ηλεκτρική ενέργεια: σύγκριση τιμών, αλλαγή παρόχων, παραγωγή και πώληση ενέργειας από το σπίτι

ColiN00B - pixabay
Οι νέοι κανόνες παρέχουν στους καταναλωτές περισσότερα δικαιώματα, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συγκρίνουν τιμές αλλά και να παράγουν ενέργεια.

Οι νέοι κανόνες πρέπει να εγκριθούν από το Κοινοβούλιο πριν τεθούν σε εφαρμογή. Έχουν ήδη εγκριθεί από την επιτροπή Ενέργειας του ΕΚ στις 21 Φεβρουαρίου.

Οι κανόνες αποτελούν μέρος του ευρύτερου πακέτου μεταρρύθμισης της ηλεκτρικής ενέργειας και σχεδιάστηκαν για να τονώσουν τον ανταγωνισμό, να ενισχύσουν τη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της ΕΕ σε περίοδο κρίσης και να διευκολύνουν τη μετάβαση προς τη χρήση καθαρών πηγών ενέργειας, με τη χρήση του ανέμου ή του ήλιου.

Παραγωγή και πώληση ενέργειας από το σπίτι
Καταναλωτές και τοπικές κοινότητες θα έχουν τη δυνατότητα να συμμετέχουν ενεργά στην αγορά ηλεκτρικής ενέργειας: να παράγουν τη δική τους ηλεκτρική ενέργεια, να την καταναλώνουν και να την πωλούν σε άλλους.

Διευκολύνεται η αλλαγή παρόχου
Οι καταναλωτές θα μπορούν πιο εύκολα - μέσα σε 24 ώρες- να αλλάζουν πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας, χωρίς επιπλέον χρεώσεις, εκτός αν επιθυμούν το τερματισμό πρόωρης σύμβασης ορισμένου χρόνου. Σε αυτή την περίπτωση το κόστος των προστίμων θα πρέπει να είναι μειωμένο και οι συμβάσεις που τις περιέχουν θα πρέπει να παρέχουν στους καταναλωτές απτά πλεονεκτήματα ως αντάλλαγμα.

Εξασφάλιση αξιόπιστων ιστοσελίδων σύγκρισης τιμών
Πριν αλλάξεις πάροχο είναι απαραίτητο να γνωρίζει όλα τα δεδομένα. Σε κάποιες χώρες οι καταναλωτές μπορούν να χρησιμοποιήσουν διαδικτυακά εργαλεία για να συγκρίνουν τις τιμές. Το ΕΚ θέλει να διασφαλίσει ότι όλοι οι καταναλωτές στην ΕΕ θα έχουν τη δυνατότητα χρήσης τουλάχιστον ενός δωρεάν διαδικτυακού εργαλείου για τη σύγκριση τιμών μεταξύ των εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με τους ισχύοντες κανόνες, οι πολίτες έχουν ήδη το δικαίωμα να διακόψουν νέα σύμβαση εντός 14 ημερών, εάν έχουν συναφθεί μέσω διαδικτύου ή μέσω τηλεφώνου.

Λογαριασμοί
Σύμφωνα με έρευνα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, πολλοί καταναλωτές δεν καταλαβαίνουν τις λεπτομέρειες των λογαριασμών ηλεκτρικής ενέργειας που λαμβάνουν. Οι νέοι κανόνες ορίζουν ότι αυτό θα πρέπει να βελτιωθεί  απαιτώντας από τους παρόχους την παροχή πληροφοριών για την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας και τους κόστους της σε κάθε λογαριασμό με εύκολο και σαφή τρόπο.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail