Ναύαρχος των ΗΠΑ: να προετοιμαζόμαστε για πόλεμο με την Κίνα στον Ειρηνικό - Προκαταβολικό άδειασμα από την Αυστραλία

The Arleigh Burke-class guided-missile destroyer USS John S. McCain © US Navy / MC3 Declan Barne / AFP
Freepen.gr - Ο επόμενος Αμερικανός πρεσβευτής στην Αυστραλία και σημερινός ναυάρχης της Pacific Command (PACOM) Harry Harris απευθύνθηκε στο Κογκρέσο με μια σκληρή πρόταση ώστε να αποτραπεί η αυξανόμενη επιρροή της Κίνας στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού αναφέρει το Russia Today.

Στην ομιλία του, ο Harris επαίνεσε την περιφερειακή μη σύμμαχο του ΝΑΤΟ, Αυστραλία για το ρόλο της ως κόμβου για την στρατιωτική παρουσία της PACOM στον Ειρηνικό Ωκεανό. "Η Αυστραλία είναι ένα από τα κλειδιά για μια διεθνή τάξη βασισμένη σε κανόνες", υποστήριξε, σηματοδοτώντας ότι η χώρα θα διαδραματίσει αυξανόμενο ρόλο στο νέα δόγμα των ΗΠΑ.

«Η συνεχιζόμενη στρατιωτική συσσώρευση, πρόοδος και εκσυγχρονισμός της Κίνας αποτελούν βασικά στοιχεία της στρατηγικής τους να υποκαταστήσουν τις ΗΠΑ ως εταίρο ασφαλείας για τις χώρες του Ινδο-Ειρηνικού, ενώ το Πεκίνο διατηρεί σαφείς παγκόσμιες φιλοδοξίες», συνέχισε ο Harris.

«Στο τέλος της ημέρας η ικανότητα να διεξάγουμε πόλεμο παραμένει σημαντική αλλιώς θα είμαστε δυνατοί μόνο στα χαρτιά. [Εμείς] θα συνεργαστούμε όπου μπορούμε, αλλά παραμένουμε έτοιμοι να πολεμήσουμε όπου πρέπει» παρατήρησε. «Ελπίζω ότι δε θα έρθουμε σε σύγκρουση με την Κίνα, αλλά πρέπει όλοι να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό, αν πρέπει να συμβεί κάτι τέτοιο».

Ωστόσο, η ρητορική του Harris μπορεί να μην είναι τόσο ευπρόσδεκτη, καθώς τα συμφέροντα της Canberra παραμένουν εγγενώς συνδεδεμένα με τους Κινέζους.

«Έχουμε έναν ισχυρό σύμμαχο στην Ουάσινγκτον, έναν καλό φίλο στην Ουάσινγκτον και έχουμε έναν πολύ καλό φίλο στο Πεκίνο", δήλωσε ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας κ. Malcolm Turnbull σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον κινέζο ομόλογό του τον περασμένο Μάρτιο .

"Η ιδέα ότι η Αυστραλία πρέπει να επιλέξει μεταξύ της Κίνας και των Ηνωμένων Πολιτειών δεν είναι σωστή", πρόσθεσε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail