1989: Παρέμβαση της Αμερικανικής κυβέρνησης για τα αλβανικά χωρικά ύδατα

Αναδημοσίευση από: echedoros-a.gr
 
Η αλβανική Gazeta Tema αναφέρεται σε αμερικανική παρέμβαση το 1989 στην τότε κομμουνιστική κυβέρνηση στα Τίρανα για το διεθνώς αναγνωρισμένο καθεστώς των 12 μιλίων από τις ακτές ενός κράτους.
Το ζήτημα ξεκίνησε στο Παρίσι στις 21 Ιουνίου 1989, όταν η κομμουνιστική κυβέρνηση της Αλβανίας επεξέτεινε τα χωρικά της ύδατα στα 15 ναυτικά μίλια (27.780 μέτρα) σε μια εποχή που υποτίθεται ότι κυριαρχούσε το Δίκαιο της Θάλασσας του 1982 που ήταν στα 12 ναυτικά μίλια (22.224 μέτρα).
Οι κομμουνιστές- γράφει το αλβανικό δημοσίευμα-  απομονωμένοι  από τον έξω κόσμο, χωρίς γνώση των διεθνών συμβάσεων, αντιμετώπιζαν τα θαλάσσια σύνορα της χώρας ως εσωτερικό θέμα, βάσει κομμουνιστικών διαταγμάτων  του 1970 και του 1976.
Η Αλβανία ήταν εκείνη την εποχή ταυτισμένη με το Εκουαδόρ, τη Γουϊνέα και το Περού, οι τέσσερις προβληματικές χώρες.
Τελικά, ο τότε υπουργός Εσωτερικών, Σίμον Στεφάνι, δήλωσε ότι η Αλβανία θα συνεχίσει να ενεργεί με το διάταγμα του 1976.
Μετά, όμως,  την αμερικανική παρέμβαση, δημιουργήθηκε στα Τίρανα ομάδα εργασίας 4 ατόμων.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες έδωσε τα εύσημα τότε στη Γαλλία για τις πληροφορίες της  για το πως η Αλβανία βλέπει τα χωρικά της ύδατα και πιθανόν να παρεμποδίσει τη διέλευση πλοίων ανοικτά των ακτών της.
Με παρέμβασή τους τότε οι ΗΠΑ έκαναν γνωστό ότι:
Η ανακοίνωση από την Αλβανία για  την  επέκταση των χωρικών υδάτων στα 15 μίλια δεν υποστηρίζεται από τις καθιερωμένες αρχές του διεθνούς δικαίου και την πρακτική των κρατών. 
Όπως είναι γνωστό, το διεθνές εθιμικό δίκαιο, όπως αποτυπώνεται στο άρθρο 3 της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών του 1982 για το Δίκαιο της Θάλασσας, αναγνωρίζει τα χωρικά ύδατα  μέχρι του ορίου των 12 ναυτικών μιλίων που μετράται από βασικές γραμμές που ορίζονται σύμφωνα με τη σύμβαση. Αυτή η πρακτική ακολουθείται από τα περισσότερα παράκτια κράτη.
Αυτή ήταν μια πρώτη παρέμβαση προς την Αλβανία, ότι έπρεπε να αρχίσει να σέβεται τους διεθνούς κανόνες και το διεθνές δίκαιο.
(Στοιχεία από gazetatema.net)
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...