11η Φεβρουαρίου. Ημερομηνία που πάρθηκαν δύο καθοριστικές αποφάσεις για το μέλλον του Ελληνισμού!

Βασίλης Στοϊλόπουλος (fb)

Ι. Λήγει η «Διάσκεψη της Γιάλτας» (1945), όπου επί επτά ημέρες οι τρεις αρχηγοί των κρατών – νικητών (The big three) του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου καθόριζαν την Μεταπολεμική Τάξη Πραγμάτων. Μεταξύ πολλών άλλων επισημοποιούνται και οι σφαίρες επιρροής των Μεγάλων Δυνάμεων στην Νοτιοανατολική Ευρώπη («Συμφωνία των ποσοστών») που είχε αποτυπωθεί πάνω σε μια «χαρτοπετσέτα» στη διάσκεψη της Μόσχας, τον Οκτώβριο του 1944 (Βλ. Churchill, Second World War, VI., London 1956).

Ο Στάλιν κράτησε την υπόσχεση που έδωσε στον Τσώρτσιλ για την Ελλάδα του 90 προς 10%, ομολογώντας, λίγες μέρες μετά τα Δεκεμβριανά: «Εμείς δεν μπορούμε να στείλουμε και στην Ελλάδα δικά μας στρατεύματα. Οι Έλληνες έκαναν βλακεία», εννοώντας του συντρόφους του ΚΚΕ. Οι γνωστές συνέπειες για την Ελλάδα είναι ακόμα και σήμερα ζωντανές. Μόνο που υπάρχουν κάποιοι που πιστεύουν ακόμα και σήμερα στη «ρεβάνς» του καταστροφικού για τη χώρα εμφυλίου.
Φωτογραφία του Βασίλης Στοϊλόπουλος.

ΙΙ. Υπογράφεται η Συμφωνία του Λονδίνου μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, το 1959, που οδήγησε, λίγες μέρες αργότερα (19 Φεβρουαρίου) στη πενταμερή «Συμφωνία της Ζυρίχης», η οποία τερμάτιζε τη βρετανική κυριαρχία στη Κύπρο και σηματοδοτούσε την ίδρυση αλλά και την εξαρχής υπονόμευση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Ο επί σειρά ετών πρεσβευτής της Κύπρου στην Αθήνα, Νίκος Κρανιδιώτης είπε γι' αυτήν: «Έτσι στραγγαλίστηκε το δικαίωμα αυτοδιάθεσης του κυπριακού λαού... Οι ελληνικές κυβερνήσεις, παρά τη βαθύτατη συμπάθεια και τη συναισθηματική κλίση που έτρεφαν για τη "μεγάλη ιδέα" της Κύπρου, υφίσταντο συνεχείς πιέσεις, άμεσες ή έμμεσες, από την Αμερική και το ΝΑΤΟ και επιδιώκανε μια ειρηνική λύση του Κυπριακού μέσα στα συμμαχικά πλαίσια». Αντίθετος στις συμφωνίες ήταν και ο Πρέσβης Γιώργος Σεφέρης που αναφερόμενος στην ελληνική αντιπροσωπεία έγραφε στο ημερολόγιό του : «Είναι απίστευτο τι στραβομάρες μπορούν να κάνουν οι άνθρωποι κι’ επειδή πήραν μια φορά τον κατήφορο, να επιμένουν να κατρακυλήσουν ως τον πάτο…. Ο Θεός να βοηθήσει ….». Η καταστροφή της Κύπρου ήταν δεδομένη από τότε.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...