Μηχανικός με εισόδημα 1.000 ευρώ πληρώνει σε εφορία και ΕΦΚΑ 1.135,50 ευρώ

Αναδημοσίευση από: newsbeast.gr

Παρέμβαση προς τον ΕΦΚΑ, με αφορμή τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν καθημερινά τα μέλη τους στις συναλλαγές τους με τον ενιαίο φορέα έκαναν επιστημονικοί φορείς και στο επίκεντρο βρίσκεται η νέα βάση υπολογισμού των εισφορών, ο επικείμενος συμψηφισμός αλλά και το γεγονός ότι ενήμεροι ασφαλισμένοι εμφανίζονται ως ανασφάλιστοι στο σύστημα.

Οι μηχανικοί προσφεύγουν στη δικαιοσύνη, θεωρώντας σχεδόν απαγορευτική την πληρωμή εισφορών στον ΕΦΚΑ για χιλιάδες μηχανικούς από τον Μάρτιο και μετά. Η υποχρέωση καταβολής των τρεχουσών υποχρεώσεων παράλληλα με τις πρόσθετες διπλές εισφορές για επικούρηση και εφάπαξ αλλά και τα αναδρομικά παρελθόντων ετών ανεβάζουν τον λογαριασμό για τους μηχανικούς σε πάνω από 86% του μηνιαίου εισοδήματός τους. Εάν μάλιστα προστεθούν και οι φορολογικές επιβαρύνσεις, τότε η υποχρέωση εκτινάσσεται στο 113%.

Ήδη, μέλη του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ) έχουν προσφύγει ομαδικά στη δικαιοσύνη, ζητώντας να ακυρωθούν οι πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές για τα έτη 2011-2012, επισημαίνοντας ότι οι μηχανικοί «εξωθούνται σε οικονομικό μαρασμό». Είναι ενδεικτικό ότι σύμφωνα με το ΤΕΕ, μηχανικός με μηνιαίο εισόδημα (μετά την αφαίρεση των εξόδων) 1.000 ευρώ, θα κληθεί να πληρώσει στο τέλος του επόμενου μήνα, σε εφορία και ΕΦΚΑ, 1.135,50 ευρώ.
Παράδειγμα εισφορών

Για να υπάρχει πλήρης εικόνα των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ (μόνο) από τους ελεύθερους επαγγελματίες μηχανικούς τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο, το ΤΕΕ καταγράφει τις άμεσες – και μόνο – υποχρεώσεις που ζητούνται να εισπραχθούν από τα μέλη του στο επόμενο διάστημα:

– Τρέχουσες τακτικές ασφαλιστικές εισφορές, κλάδου υγείας και σύνταξης, ύψους 26,95% του εισοδήματος

– Τρέχουσες τακτικές ασφαλιστικές εισφορές, επικουρικού και εφάπαξ, ύψους 11%

– Αναδρομικές (για το έτος 2017) τακτικές ασφαλιστικές εισφορές, επικουρικού και εφάπαξ, ύψους 11%

– Αναδρομικές πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές για το Α εξάμηνο έτους 2011

– Αναδρομικές πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές για το Β εξάμηνο του 2011 και για το Α εξάμηνο του 2012

Όλες οι ανωτέρω επιβαρύνσεις αφορούν αποκλειστικά και μόνο τις υποχρεώσεις προς τον ΕΦΚΑ και όχι τις λοιπές υποχρεώσεις προς το Δημόσιο (φορολογία εισοδήματος, τέλος επιτηδεύματος, εισφορά αλληλεγγύης, άλλοι φόροι κλπ).

Για να γίνει κατανοητό το επίπεδο των επιβαρύνσεων, το ΤΕΕ δίνει στη δημοσιότητα πραγματικό παράδειγμα εισφορών για το μήνα Μάρτιο 2018. Αφορά διπλωματούχο μηχανικό (ασφαλισμένο πρώτη φορά μετά το 1993), χαμηλού σχετικά εισοδήματος (12.000 ευρώ ετησίως), σταθερού κατά τα έτη 2015-2016-2017, χωρίς εισφορά αλληλεγγύης. Σημειώνεται ότι το παράδειγμα που ακολουθεί περιλαμβάνει το σύνολο των πραγματικών επιβαρύνσεων που θα έχει τον Μάρτιο του 2018, σύμφωνα με όσες ρυθμίσεις έχουν ψηφισθεί και ανακοινωθεί:

ΜΑΡΤΙΟΣ 2018

ΕΣΟΔΑ

Μηνιαίο Εισόδημα, κατά ΕΦΚΑ: 1.000 ευρώ

ΕΞΟΔΑ (σε ευρώ)

Ασφαλιστικές εισφορές – κλάδος σύνταξης: 158,61

Ασφαλιστικές εισφορές – κλάδος υγείας: 55,12

Ασφαλιστικές εισφορές – επικουρικό: 55,51

Ασφαλιστικές εισφορές – κλάδος πρόνοιας: 31,72

Εισφορά υπέρ ΟΑΕΔ: 10,00

Αναδρομικές εισφορές επικουρικού 2016 (σε δόσεις): 55,51

Αναδρομικές εισφορές κλάδου πρόνοιας 2016 (σε δόσεις): 31,72

Αναδρομικές πρόσθετες ασφαλιστικές εισφορές Β εξαμήνου 2012: 463,14

Α μερικό σύνολο ασφαλιστικών εισφορών: 861,33

Πλέον

Φόρος εισοδήματος: 220,00

Τέλος επιτηδεύματος: 54,16

Σύνολο ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων: 1135,50 ευρώ

Σημειώνεται ότι για πρώτη φορά φέτος οι ασφαλιστικές εισφορές δεν εκπίπτουν από το φορολογητέο εισόδημα.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...