Τρολάροντας τους γείτονες της Vardaska

του Μιχάλη Χαιρετάκη

13/2/1993 Ο Κ.Μητσοτάκης πατέρας του σημερινού αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνει ότι."Σε ένα χρόνο κανείς δεν θα θυμάται αυτό το θέμα, όπως, επί 45 χρόνια κανείς δεν του έδινε σημασία" ενώ σε μια άλλη συνέντευξη που δίνει μιλάει για συμφωνία όλων εκτός του ΚΚΕ, λέγοντας χαρακτηριστικά οτι ο Συνασπισμός, πλειοδότησε χωρίς να αναφερθεί σε τι ακριβώς και πώς πλειοδότησε, αφήνοντας απορίες που έμειναν πίσω απο κλειστές πόρτες.



Ερχόμαστε στο σήμερα και διαβάζουμε στα ΝΕΑ οτι τα 5 ονόματα που προτείνει ο Νίμιτς είναι:

Republika Nova Makedonija (Δημοκρατία της Νέας Μακεδονίας), Republika Severna Makedonija (Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας), Republika Gorna Makedonija (Δημοκρατία της Άνω Μακεδονίας, Republika Vardarska Makedonija (Δημοκρατία της Μακεδονίας του Βαρδάρη) και Republika Makedonija (Skopje) [Δημοκρατία της Μακεδονίας (Σκόπια)].


Οπως διαπιστώνουμε το όνομα της Μακεδονίας φαίνεται πραγματικά χαμένο εδώ και αρκετά χρόνια, απο την εποχή που ο Τιτο καλλιεργούσε την εθνική συνείδηση των κατοίκων της ΠΓΔΜ. Ακόμα και το FYROM και το ΠΓΔΜ όμως περιλαμβάναν τη λέξη Μακεδόνία μέσα τους με αποτέλεσμα να καταφέρουν οι γείτονες στα επόμενα χρόνια την αναγνώριση του κράτους τους με την λέξη Μακεδονία.

Σήμερα το ζητούμενο δεν είναι να μην υπάρχει ο ορος Μακεδονία στην ονομασία της γειτονικής χώρας, αυτό είναι χαμένο εδώ και 25 χρόνια, όσο αφήσαμε να χρονίζει μια αρρωστημένη κατάσταση ενω ο χρόνος κυλούσε αργά και σταθερά σε βάρος μας.

Αυτό που μας ζητάνε οι γείτονες σήμερα είναι να αλλάξουμε και εμεις την ονομασία Μακεδονία και οπως λέει ο υπουργός εξωτερικών της διπλανής χωρας κος Dimitrov να χρησιμοποιούμε και εμεις εναν προσδιορισμό πχ ελληνική Μακεδονια.

Οπως μπορεί να καταλάβει κανείς δεν θα υπάρχει στη συνέχεια κανένα όριο στις διεκδικήσεις και τον αλυτρωτισμό των γειτόνων μας.

Ομως είναι αφορμή για να τρολάρουμε τους γείτονες κάνοντας κίνηση ΜΑΤ στην πολιτική σκακιέρα. Ας δεχτούμε την πρόκληση και ας δωσουμε την ονομασία Αρχαία Μακεδονία, κατα το Αρχαία Ολυμπία,εναν όρο που προσδιορίζει απόλυτα την περιοχή ιστορικά.

Μάλιστα ο Ηρόδοτος θεωρούσε το βόρειο όριο μεταξύ της Μακεδονίδος και της Βοττιαίας την συνένωση των ποταμών Λουδία και Αλιάκμονα: (7.127) «...μέχρι Λυδίεώ τε ποταμού και Αλιάκμονος, οι ουρίζουσι γην την Βοττιαιίδα τε και Μακεδονίδα, ες τωυτό ρέεθρον ύδωρ συμμίσγοντες.»

Από την περιγραφή του Ηροδότου πρέπει να υποθέσουμε ότι στα χρόνια του ο Αλιάκμονας προχωρούσε βορειότερα μέχρι το Λουδία και ενωμένοι οι δύο ποταμοί χύναν τα νερά τους στο Θερμαϊκό. Έτσι η «Μακεδονίς γη»του Ηροδότου περιλαμβάνει τους σημερινούς νομούς Πιερίας και Ημαθίας.

Αν θέλαμε να τους τρολάρουμε ακόμα περισσότερο θα μπορούσαμε να περιορίσουμε γεωγραφικά τον όρο Αρχαία Μακεδονία και πανω απο αυτήν , όπως λέει ο Ηρόδοτος να ονομάσουμε ενα τμήμα Βοττιαία. Ετσι θα ξεχωρίζε εντελώς η Μακεδονία απο το γειτονικό μόρφωμα και απο τη μια θα φάνταζε γελοία οποιαδήποτε ονομασία έδιναν στη χώρα τους και απο την άλλη θα έπεφτε στο κενό κάθε προσπάθεια προσάρτησης ελληνικών εδαφών με το πρόσχημα του ονόματος.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail