Καρδιακό επεισόδιο: Από ποιο παράγοντα εξαρτάται η επιβίωση


Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Το καρδιακό επεισόδιο συμβαίνει όταν λόγω καρδιακής δυσλειτουργίας η καρδιά σταματά ξαφνικά να πάλλεται.

Αμερικανοί ερευνητές ανέλυσαν στοιχεία της περιόδου 2000-2014 για περισσότερα από 151.000 άτομα που είχαν εκδηλώσει καρδιακό επεισόδιο και είχαν νοσηλευθεί στις ΗΠΑ.

Κατά το διάστημα αυτό, τα συνολικά ποσοστά επιβίωσης τουλάχιστον κατά τη φάση του εξιτηρίου από το νοσοκομείο αυξήθηκαν από 16% στο 25% για όσους είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο σε εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας και σε πρωινό ωράριο εργασίας.

Η επιβίωση βελτιώθηκε επίσης και για όσους είχαν υποστεί το επεισόδιο εκτός πρωινού ωραρίου εργασίας, από σχεδόν 12% στο 22%.

Ωστόσο, ήταν 3,8% χαμηλότερο συγκριτικά με εκείνους που είχαν υποστεί καρδιακό επεισόδιο σε εργάσιμη ημέρα της εβδομάδας.

Οι ερευνητές επισημαίνουν ότι τα ποσοστά επιβίωσης μετά από καρδιακό επεισόδιο βελτιώνονται όταν αυτό συμβαίνει σε ενδονοσοκομειακό περιβάλλον, αν όμως συμβεί νύχτα ή Σαββατοκύριακο τότε είναι πιθανότερο ο ασθενής να πεθάνει.

«Αν μπορέσουμε να βελτιώσουμε την επιβίωση των ασθενών με καρδιακό επεισόδιο κατά τη διάρκεια των εργάσιμων ωρών και ημερών της εβδομάδας, τότε μπορούμε βελτιώσουμε και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών προς μεγάλο αριθμό ασθενών», σχολιάζει ο Δρ Ουτσένα Οφομα, από το Τμήμα Εντατικής Θεραπείας του Συστήματος Υγείας Geisinger της Πενσυλβάνια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Journal of the American College of Cardiology.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail