Χειρότεροι και από αφρικανικό προτεκτοράτο

designerpoint - pixabay
του Μιχάλη Χαιρετάκη

To Λεσότο είναι μια περίκλειστη αφρικανική χώρα μέσα στη Δημοκρατία της Νότιας Αφρικής, όπως ακριβώς και η Σουαζιλάνδη. Μέχρι το 1966 ήταν βρετανικό προτεκτοράτο και έως σήμερα είναι ένα από τα πιό φτωχά κράτη στον κόσμο.

Στην παγκόσμια κατάταξη με τους δείκτες διαφθοράς βρίσκεται με 83 μονάδες κάτω από την Ελλάδα και τη Σουαζιλάνδη που ισοβαθμούν με 69 μονάδες, ενώ ακόμα και κράτη όπως η Μποτσουάνα, το Μπουτάν, ο Αγιος Δομίνικος, η Γεωργία, η Ρουάντα, η Ιορδανία και η Σενεγάλη βρίσκονται πιο πάνω απο τη χώρα μας.

Το 2004 στο μακρινό Λεσότο, το αφρικανικό αυτό προτεκτοράτο το ανώτατο δικαστήριο καταδίκασε την Lahmeyer International σε πρόστιμο ύψους 10 εκατομμυρίων δολλαρίων για δωροδοκία.
Σα να μην έφτανε αυτό, 2 χρόνια μετά η Παγκόσμια Τράπεζα τιμώρησε για αυτή την πράξη της την Lahmeyer International με απαγόρευση στη συμμετοχή οποιουδήποτε επιδοτούμενου προγράμματος της για τα επόμενα 7 χρόνια, μια αρκετά αυστηρή τιμωρία.

Αυτά συμβαίνουν όμως μόνο στα αφρικανικά προτεκτοράτα, στα ελληνικά συζητάμε ακόμα για διώξεις για μίζες που δόθηκαν απο τον επικεφαλής της ίδιας εταιρείας 15 χρόνια πρίν.

Βέβαια αν ποτέ καθήσουν τελικά στο σκαμνί και αν τελικά τιμωρηθούν, θα είναι οι μόνοι, καθώς για τους τότε πολιτικούς άρχοντες του ευρωπαϊκού προτεκτοράτου, της ευρωπαϊκής μπανανίας, τα αδικήματα έχουν ήδη παραγραφεί.

Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail