Επικοινωνιακό χαρακίρι με το Σκοπιανό

Schmid-Reportagen / pixabay
ΘΑΝΟΣ ΤΖΗΜΕΡΟΣ

Πώς θα σας φαινόταν αν μαθαίνατε ότι ένα μακρινό κράτος, η Αργεντινή ας πούμε, διασπάστηκε σε μικρότερα κρατίδια, και το πιο φτωχό από αυτά που ονομαζόταν πρώτα επαρχία Τουκουμάν θέλει να κρατήσει αυτό το όνομα και ως νέο κράτος αλλά η γειτόνισσα Βραζιλία δεν το αναγνωρίζει. Οι Βραζιλιάνοι ξεσηκώνονται και ξεχύνονται στους δρόμους με σύνθημα «το Τουκουμάν είναι βραζιλιάνικο».

Δεν θα πιστεύατε ότι η Βραζιλία εποφθαλμιά το νέο κρατίδιο και απειλεί να το κατακτήσει; Αυτό ακριβώς καταλαβαίνει ο κατά κανόνα ανιστόρητος μέσος πολίτης – ιδιαίτερα ο εντελώς ανιστόρητος και εντελώς αγεωγράφητος μέσος Αμερικανός - από το σύνθημα «η Μακεδονία είναι ελληνική». 

Εμείς ξέρουμε τι θέλουμε να πούμε. Αλλά δεν ξέρουμε πώς να το πούμε, γιατί το μήνυμα δεν έχει προορισμό τον... πομπό. Έχει τον δέκτη! Ένα μήνυμα όπως «Κλέβουν την ιστορία μας!» είναι λιγότερο ηρωϊκό αλλά, πιστέψτε με, δουλεύει καλύτερα, γιατί οι ξένοι ξέρουν τι σημαίνει κλοπή κι επίσης ξέρουν ότι η Ελλάδα έχει μπόλικη ιστορία, άρα δεν αποκλείεται οι γείτονές της κάτι να έχουν βάλει στο μάτι. Ακόμα, μην το ξεχνάτε, ένα θύμα κλοπής είναι... θύμα, άρα συμπαθές.

Καλά είναι τα συλλαλητήρια αλλά να ξέρουμε και τι λαλούμε.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail