Κύπριοι κερδίζουν το δικαίωμα να ζητήσουν αποζημίωση από τους Άγγλους για τα βασανιστήρια που υπέστησαν κατά την αποικιοκρατία

Μελίνα Κονταξή
Ιστορικός - Δρ Βαλκανικού Πολιτισμού

Όπως γράφει η εφημερίδα Guardian 34 Κύπριοι πρώην μέλη της ΕΟΚΑ κέρδισαν το δικαίωμα να διεκδικήσουν αποζημίωση για τα βασανιστήρια που υπέστησαν κατά τη διάρκεια του αντιαποικιακού αγώνα για την απελευθέρωση του νησιού το 50.

Ανάμεσα στους ενάγοντες περιλαμβάνονται και οι δυο γυναίκες που κατέθεσαν την ομαδική αγωγή το 2015 δυο χρόνια αφότου ο τότε υπουργός εξωτερικών William Hague εξεφράσε τη λύπη του για τους εξευτελισμούς που υπέστησαν ηλικιωμένοι Κενυάτες κατά τη διάρκεια της εξέγερσης των Μάο Μάο εναντίον των αποικιοκρατών.

Η βρετανική κυβέρνηση πλήρωσε περίπου 20 εκατομμύρια λίρες σε 5000 ανθρώπους που υπέστησαν βασανιστήρια και κακοποίηση.

Η συγκεκριμένη υπόθεση δείχνει ότι ποτέ δεν είναι αργά για να διεκδικήσεις το δίκιο σου, κάτι που θα πρέπει να το έχουμε στο μυαλό μας για την περίπτωση των γερμανικών αποζημίωσεων.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail