Κακή χοληστερίνη: Πόσα καρύδια να τρώτε την ημέρα για να τη ρίξετε

Αναδημοσίευση από: onmed.gr

Πολύτιμος «σύμμαχος» ενάντια στην κακή χοληστερίνη αποδεικνύονται τα καρύδια, σύμφωνα με αμερικανική επιστημονική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση American Journal of Clinical Nutrition.

Μια μκρή ποσότητα του νόστιμου ξηρού καρπού την ημέρα είναι αρκετή γαι να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο καρδιοπάθειας και σοβαρών επιπλοκών, όπως ένα έμφραγμα, διαπίστωσαν ερευνητές του Ερευνητικού Οργανισμού Βιοεπιστημών (LSRO).

Τα καρύδια είναι πλούσια σε ακόρεστα λιπαρά, πρωτεΐνες, βιταμίνες και μεταλλικά στοιχεία. «Τα αποτελέσματα της μελέτης μας συμπληρώνουν τον διαθέσιμο όγκο ερευνητικών δεδομένων που δείχνουν ότι οι ξηροί καρποί, όπως τα καρύδια, είναι δυνατό να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου» δηλώνει ο Δρ Μάικλ Φαλκ, ένας εκ των συντακτών της μελέτης. «Οι ξηροί καρποί παρέχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά. Τα καρύδια είναι όμως ο μόνος ξηρός καρπός που παρέχει σημαντική ποσότητα –2,5 γραμμάρια ανά μερίδα 30 γραμμαρίων– α-λινολενικού οξέος (ALA), της φυτικής μορφής των Ω-3 λιπαρών οξέων» επισημαίνει ο Φαλκ.

Ο Φαλκ και οι συνεργάτες του πραγματοποίησαν συστηματική επισκόπηση και μετα-ανάλυση 61 ελεγχόμενων δοκιμών, σε συνολικό δείγμα 2.582 ατόμων, ώστε να καταλήξουν σε μια ακριβή εκτίμηση σχετικά με τα οφέλη που παρέχουν τα καρύδια και τον ρόλο τους στη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου.

Διαπιστώθηκε ότι ο ξηρός καρπός συμβάλλει στη μείωση της ολικής χοληστερίνης, της κακής χοληστερίνης (LDL) αλλά και της πρωτεΐνης ApoB, συστατικό της κακής χοληστερίνης. Οι τρεις αυτοί δείκτες λαμβάνονται υπόψη από τους γιατρούς όταν προχωρούν σε εκτίμηση του καρδιαγγειακού κινδύνου για έναν ασθενή.

Τα ευρήματα της μελέτης υποδεικνύουν ότι τουλάχιστον δύο μερίδες καρύδια την ημέρα, δηλαδή ποσότητα 60 γραμμαρίων περίπου, είναι η ποσότητα που συνδέεται με αξιοσημείωτη μείωση στα επίπεδα ολικής και κακής χοληστερίνης.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν επίσης ότι η κατανάλωση ξηρών καρπών αποδεικνύεται ιδιαιτέρως ευεργετική για τα άτομα με διαβήτη τύπου 2 όσον αφορά τη μείωση του κινδύνου καρδιοπάθειας.

Περισσότερα από 20 χρόνια επιστημονικής έρευνας έχουν καταδείξει ότι τα καρύδια είναι ωφέλιμα για τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου, καθώς συμβάλλουν στη μείωση της κακής χοληστερίνης και της διαστολικής πίεσης.

Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι οι περισσότεροι ξηροί καρποί βοηθούν να μειωθεί η ολική χοληστερίνη και παράλληλα να αυξηθεί η καλή χοληστερίνη (HDL), με αποτέλεσμα να μειώνονται οι δείκτες φλεγμονής και να βελτιώνεται η λειτουργία των αρτηριών.
Νεότερη Παλαιότερη
--------------
Ακούστε το τελευταίο ηχητικό από τη ΜΕΣΗ ΓΡΑΜΜΗ


Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους και δε σημαίνει πως τα υιοθετεί. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail