Το στεφάνι του Πάνου Καμμένου δεν έπεσε στο σημείο της θυσίας, δεν είναι όμως αυτό το θέμα

Αναδημοσίευση από: defence-point.gr

Ορισμένοι φαίνεται πως δεν έχουν κατανοήσει επαρκώς, ότι καλύτερη υπηρεσία στην πατρίδα δεν υπάρχει, από το να αναφέρουμε πραγματικά περιστατικά κι αν έχουμε λόγο να μην πρέπει να μιλήσουμε, απλώς να σιωπούμε.

Το ηθικό δίκαιο το έχει η ελληνική πλευρά και αυτό δεν πρόκειται να ανατραπεί ακόμα κι αν ο ήλιος αποφασίσει να ανατείλει από τη Δύση. Δε χωρά αμφιβολία. Αυτό που καταντά γελοίο είναι υποχρεώνονται επιτελεία να εκδώσουν ανακοινώσεις, οι οποίες σύμφωνα με το δικό μας ρεπορτάζ, δεν είχαν λόγο να εκδοθούν. Τουλάχιστον στη μορφή που εκδόθηκαν.

ΠΟΛΕΜΙΚΟ ΝΑΥΤΙΚΟ: «Κατά τον πλου της κανονιοφόρου ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στο σημείο πτώσης του ελικοπτέρου, τα τουρκικά πλοία KAS και SG81, παραβιάζοντας Εθνική Χωρική Θάλασσα, αποπειράθηκαν να παρεμποδίσουν την προσέγγιση της κανονιοφόρου στο στίγμα πτώσης του ελικοπτέρου. Με κατάλληλους χειρισμούς, η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ προσέγγισε στο προκαθορισμένο σημείο.»

Αυτά αναφέρει η ανακοίνωση. Δηλαδή δεν είναι γνωστό ότι η Τουρκία αμφισβητεί τα ελληνικά χωρικά ύδατα και την κυριαρχία επί νήσων, νησίδων και βραχονησίδων στο Αιγαίο, με τη χρήση καινοφανών με βάση το διεθνές δίκαιο ερμηνειών και προσπαθεί ως γνήσιος νταβατζής της περιοχής να επιβάλει με την ισχύ των όπλων της αυθαιρεσίες της;

Εμείς γράψαμε αυτό που διαπιστώσαμε από τις φωτογραφίες που έδωσε στη δημοσιότητα του υπουργείο. Είδαμε να αποκόπτεται η προσέγγιση στα Ίμια από τουρκικά πλωτά μέσα. Αυτό δεν ισχύει μόνο εάν μας πουν ότι δεν αποτελούσε στόχο της κανονιοφόρου «ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ» να προσεγγίσει τα Ίμια, τα οποία διακρίνονται στο βάθος.

Κι επειδή διακινήθηκε ότι στόχος ήταν να πάμε στο σημείο της θυσίας των ηρώων αξιωματικών του Ναυτικού, θα πούμε για μια ακόμη φορά την άποψή μας ελεύθερα και δημοκρατικά, όχι δηλαδή όπως συμβαίνει στο ισλαμοφασιστικό καθεστώς της γειτονικής χώρας και θα ακούσουμε με ευπρέπεια την απάντηση, τη διάψευση, την επιβεβαίωση, ή τη σιωπή. Όλες οι επιλογές αυτές «μιλάνε».

Αν θυμόμαστε λοιπόν καλά, το ελικόπτερο έπεσε κάπου μεταξύ της νήσου Πίττας και της Καλολίμνου, ενώ το στεφάνι πετάχτηκε στη θάλασσα από τον Καμμένο επί του «ΝΙΚΗΦΟΡΟΥ» μεταξύ των Ιμίων και της Καλύμνου. Είναι αληθές αυτό ή ψευδές κύριοι του Πολεμικού Ναυτικού;

Βρίσκεται η νήσος Πίττα σε απόσταση 2 χλμ βορειοδυτικά από της Καλολίμνου, ενώ τα Ίμια βρίσκονται άλλα 2 χλμ νοτιοανατολικά της Καλολίμνου; Εάν το «προκαθορισμένο σημείο» ήταν όντως αυτό όπου ρίχτηκε το στεφάνι, αφενός δεν ήταν το σημείο της θυσίας και αφετέρου ίσως έγινε για να παραπλανήσει τους Τούρκους.

Έλα όμως που έβγαλαν ανακοίνωση που αναμεταδίδεται παγκοσμίως, ότι σταμάτησαν τον Έλληνα υπουργό Εθνικής Άμυνας… Θα μας κατηγορήσουν πάλι ότι παίζουμε το παιχνίδι της Τουρκίας; Αν ναι, απαντάμε εκ των προτέρων ότι δεν παίζουμε το παιχνίδι κανενός και σίγουρα όχι παιχνίδι εξυπηρέτησης των επικοινωνιακών αναγκών πολιτικών.

Διότι δεν ξέρουμε αν το κατάλαβαν, αλλά ο ετήσιος τσαμπουκάς με το στεφάνι, πέραν του ότι προσβάλει τη μνήμη των νεκρών ηρώων, εάν δεν είναι αρκετά έτοιμοι ακόμη και για πόλεμο και να ξεκινήσουν να πάνε στα Ίμια, είναι απλά αδιέξοδος και κάποιος νουνεχής θα πρέπει να μας εξηγήσει ποια είναι τελικά η ελληνική πολιτική επί του ζητήματος. Η ελληνική, όχι του κάθε Καμμένου. Να ρισκάρουμε σύγκρουση που θα επιβληθεί από τον αντίπαλο; Θα τρίζουν τα κόκκαλα του Κλαούζεβιτς και του Σουν Τσου…

Εάν θέλουν να μιλήσουν για την ελληνική κυριαρχία, να είναι έτοιμοι για σύγκρουση και να ξεκινήσουν να πάνε εκεί που πρέπει να ρίξουν το στεφάνι. Γαία πυρί μειχθήτω. Αν το θεωρούν σώφρων, πάμε προς τα εκεί να δούμε ποιος τον έχει μεγαλύτερο… τον πατριωτισμό. Δηλαδή τώρα πώς ακριβώς προωθήθηκαν τα ελληνικά εθνικά συμφέροντα;

Δηλαδή δεν περίμεναν τους Τούρκους να κάνουν αυτό που έκαναν; Κι αν το έκαναν για να τονίσουν την ελληνικότητα των Ιμίων, είναι βέβαιοι ότι το πέτυχαν; Ας μην είναι πολύ βέβαιος ο υπουργός ότι συμφωνούν και πολλοί στο Ναυτικό, παρότι στις δημοκρατικές χώρες οι στρατιωτικοί εκτελούν τις εντολές των πολιτικών προϊσταμένων κι εάν τις θεωρούν είτε επικίνδυνες είτε ανόητες, παραιτούνται.

Αυτό το τελευταίο δεν συνηθίζεται βέβαια και πολύ στην Ελλάδα, καθώς οι περισσότεροι, πολιτικοί και στρατιωτικοί, καταγοητεύονται με την καρέκλα της εξουσίας και ρισκάρουν τα πάντα, με τελικό στόχο να προχωρήσουν όσο περισσότερο μπορούν και ίσως αν είναι τυχεροί και δεν σκάσει καμιά «καυτή πατάτα» στα χέρια τους, να προσελκύσουν κομματικό ενδιαφέρον μπας και παίξει καμιά βουλευτική έδρα για καμιά τετραετία.

Θα αναρωτηθούν πολλοί, και τι θα πρέπει να κάνουμε; Θα πρέπει να το αποφασίσουμε, αφού πρώτα ελέγξουμε την ελληνική μας μαγκιά και το θερμό μας κεφάλι, βάλουμε το μυαλό μας να σκεφτεί αναλυτικά και αντιληφθούμε ότι οι Τούρκοι κάθε χρόνο θα μας περιμένουν και θα είναι και σκληρότεροι, με τον απλούστατο στόχο να γελοιοποιήσουν την ελληνική τακτική και να γυρίσουν την επικοινωνιακή αυτή τακτική σε μπούμερανγκ.

Κάθε χρόνο που ο καθένας θα κάνει ό,τι του γουστάρει χωρίς να υπάρχει μια επεξεργασμένη στρατηγική επί του ζητήματος που να έχει «ζυγίσει» σωστά τα θετικά και τα αρνητικά κάθε επιλογής, η Ελλάδα θα βγαίνει χαμένη. Εμείς, βλέποντας την αδιέξοδη και κατά την υποκειμενική μας άποψη σε έναν βαθμό πολιτικά ιδιοτελή στρατηγική πρωταγωνιστών, θα κρούουμε το «καμπανάκι», προτού έρθει η ώρα και ρεζιλέψουν τη χώρα με τα καμώματά τους.

Κι ας λένε το βολικό ότι παίζουμε τάχατες το παιχνίδι της Τουρκίας. Μια επεξεργασμένη θέση της Ελλάδας που έχει στο επίκεντρο την απόδοση τιμής σε τρία παλικάρια που χάθηκαν θα μπορούσε μέχρι και αν αποσπάσει ουδετερότητα από την πλευρά της Τουρκίας.

Θα μπορούσε να εμπλέξει ακόμα και το ΝΑΤΟ, θα μπορούσε να προβλέπει μια σεμνή τελετή κάθε χρόνο στην Κάλυμνο με συμμετοχή τόσο απεσταλμένο του ΝΑΤΟ όσο και των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. Μην το γελάτε καθόλου… Ας το αντιστρέψουμε όμως για λίγο ως υπόθεση εργασίας.

Έστω ότι είχε πέσει τουρκικό ελικόπτερο και είχαν νεκρούς, σε παρόμοιο σημείο την ελληνική κυριαρχία επί του οποίου αμφισβητούσε η Τουρκία. Ποια θα ήταν η αντίδραση της πολιτισμένης Ελλάδας; Θα επιτρέπαμε να πάνε και να ρίξουν στεφάνι για να τιμήσουν τους νεκρούς τους, ή θα βγάζαμε ό,τι αεροναυτικές δυνάμεις διαθέτουμε για να τους σταματήσουμε;

Καλώς ή κακώς η γεωγραφία μας καταδίκασε να ζούμε με τον ορισμό του «κακού γείτονα». Ενός γείτονα που πάσχει από κλασικό σύνδρομο καταδίωξης που αιωνίως τον κατατρύχει, όλοι τον επιβουλεύονται, όλοι τον εποφθαλμιούν και όλοι ξυπνούν και κοιμούνται με το πώς θα διαλύσουν την Τουρκία. Μέχρι εκεί πάει το μυαλό τους. Δεν βλέπουν ποιος είναι ίσως ο μοναδικός που δεν τους επιβουλεύεται.

Ας το αποδεχτούμε επιτέλους ότι ως ο αδύναμος κρίκος στο μυαλό των Τούρκων -και φρόντισαν οι πολιτικοί μας να δημιουργήσουν τις συνθήκες για να ενισχυθεί η πεποίθησή τους- ψάχνουν συνεχώς αυτά που έψαχναν επί δεκαετίες. Η αντιμετώπιση θέλει συνδυασμό αποφασιστικότητας και μυαλού από ελληνικής πλευράς.

Τα κοκοράκια, όπου και να βρίσκονται, πρέπει να αντιληφθούν ότι η έννοια της αποτροπής που υποτίθεται είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της στρατηγικής μας, συμπεριλαμβάνει πολλά περισσότερα από κανονάκια, πυραυλάκια και αεροπλανάκια, τα οποία τα απαξιώνουμε όταν τα θεωρούμε… προέκταση του ανδρισμού μας.

Είτε είναι πολιτικοί είτε στρατιωτικοί οι φορείς τέτοιων αντιλήψεων, θα έπρεπε να καταλαβαίνουν ότι μόνο ζημιά κάνουν στην εθνική άμυνα. Εκτός αν κατά βάθος θέλουν να δοκιμάσουν τι θα κάνει μια χώρα που πιστεύει ότι μπορεί να πειθαναγκάσει τις Ηνωμένες Πολιτείες, με όσα κάνει στη Συρία και διακηρύσσει ότι θα κινηθεί προς την Μανπίτζ αμέσως μετά το Αφρίν.

Η ημιμάθεια είναι χειρότερη από την αμάθεια κύριοι. Ο καθένας ας επικεντρωθεί στα καθήκοντά του με σοβαρότητα και ας αποκτήσει συναίσθηση της πολυπλοκότητας και της σοβαρότητας της υπόθεσης που λέγεται εθνική άμυνα. Το να επιλέξουμε να πάμε σε σύγκρουση, ναι, είναι μια στρατηγική, εφόσον επιλέξουμε τον τόπο και τον χρόνο αυτής της σύγκρουσης και έχουμε σαφέστατο πολιτικό στόχο.

Αρκεί να έχει συζητηθεί ορθολογικά και να μην είναι η απόφαση οποιουδήποτε θερμοκέφαλου. Να είναι απόφαση της χώρας. Κανείς δεν δικαιούται να λαμβάνει αποφάσεις που εμπλέκουν την ασφάλεια της χώρας, επειδή έτσι του γουστάρει, επειδή έτσι αυτός νομίζει.

Άρα ας σταματήσουν ορισμένοι να κάνουν του κεφαλιού τους και να παίζουν την ασφάλεια της χώρας στα ζάρια, διότι αν κάτι στραβώσει με τις γελοιότητες του οποιουδήποτε, θα πρέπει να τους το σπάσουν. Τα ίδια παρορμητικά κάνουν και αλλού πολιτικοί και το κόστος που διαφέρει σε περιεχόμενο μαζεύεται για τη χώρα. Που δεν μπορεί να σηκώσει κεφάλι λόγω των σωτήρων της.

Ας δούμε τώρα ολόκληρη την ανακοίνωση του Ναυτικού:

Από το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού ανακοινώνεται ότι την Κυριακή 28 Ιανουαρίου 2018 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Πάνος Καμμένος και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης ΠΝ επιβιβάστηκαν στην κανονιοφόρο ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ, η οποία έπλευσε στο στίγμα πτώσης του ελικοπτέρου ΠΝ21.

Περί τις 10:30, εκτελέστηκε ρίψη στεφάνου και ανάλογη απόδοση τιμών στους τρεις πεσόντες Αξιωματικούς του Πολεμικού Ναυτικού, που έχασαν τη ζωή τους κατά την εκτέλεση του καθήκοντος, πρώτες πρωινές ώρες της 31 Ιανουαρίου 1996, στη θαλάσσια περιοχή των Ιμίων.

Στο θαλάσσιο χώρο των Ιμίων, έπλεαν το περιπολικό Α/Υ KAS του Ναυτικού της Τουρκίας, τα σκάφη SG81 και SG101 και ίπτατο ένα ελικόπτερο της Ακτοφυλακής της Τουρκίας. Από ελληνικής πλευράς έπλεε το περιπολικό ανοικτής θαλάσσης ΡΩ (ΛΣ070) του ΛΣ-ΕΛΑΚΤ.

Κατά τον πλου της κανονιοφόρου ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ στο σημείο πτώσης του ελικοπτέρου, τα τουρκικά πλοία KAS και SG81, παραβιάζοντας Εθνική Χωρική Θάλασσα, αποπειράθηκαν να παρεμποδίσουν την προσέγγιση της κανονιοφόρου στο στίγμα πτώσης του ελικοπτέρου. Με κατάλληλους χειρισμούς, η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ προσέγγισε στο προκαθορισμένο σημείο.

Τα όσα αναφέρονται στα τουρκικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα. Στη συνέχεια, η κανονιοφόρος ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ κατέπλευσε στη Ν. Κάλυμνο για συμμετοχή στις επετειακές εκδηλώσεις μνήμης για τους τρεις πεσόντες Αξιωματικούς του ελικοπτέρου ΠΝ21, του Δήμου Καλύμνου.
Μοιράσου στο Google Plus
Αν βρήκατε το άρθρο ενδιαφέρον, κάντε κλικ εδώ
Η Freepen.gr ουδεμία ευθύνη εκ του νόμου φέρει για τα άρθρα / αναρτήσεις που δημοσιεύονται και απηχούν τις απόψεις των συντακτών τους. Σε περίπτωση που θεωρείτε πως θίγεστε από κάποιο εξ αυτών ή ότι υπάρχει κάποιο σφάλμα, επικοινωνήστε μέσω e-mail.

Για γρήγορη και άμεση ενημέρωση ακολουθείστε μας στο Twitter και στο Google+.

loading...
loading...